Šport
2251 ogledov

Prvi mož slovenske odbojke: "Nismo še rekli zadnje besede! Ta ekipa bo ..."

Metod Ropret Anže Petkovšek
Pred odhodom slovenske ženske in moške odbojkarske reprezentance na evropsko prvenstvo smo se pogovarjali s predsednikom Odbojkarske zveze Slovenije Metodom Ropretom.

Metod Ropret je novembra leta 2012 postal predsednik Odbojkarske zveze Slovenije in z njegovim prihodom se je tudi začel preporod slovenske odbojke. Tekom njegovega predsedovanja se je slovenska moška reprezentanca dokopala do treh naslovov evropskih podprvakov, četrtega mesta na svetovnem prvenstvu, osvojila je evropsko ligo ter se uvrstila v ligo narodov, kjer je nastopila tudi na zaključnem turnirju najboljše četverice.

Do svojih najboljših rezultatov v zgodovini je prišla tudi ženska reprezentanca, ki se je leta 2015 uvrstila na svoje prvo evropsko prvenstvo, leta 2019 pa se je celo prebila skozi skupinski del tekmovanja vse do osmine finala. Trenutno je na mednarodni lestvici uvrščena tako visoko, da bo letos celo nastopila v kvalifikacijah za olimpijske igre.

Da pa je prihodnost slovenske ženske odbojke izjemno svetla, pa so pokazala naša dekleta na nedavnem olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru, ko so suvereno s samimi zmagami postala prvakinje. Še posebej impresivna ja bila finalna predstava, ko so zanesljivo s 3:0 (25:15, 25:14, 25:16) premagala Nemke. Nad predstavami igralk, ki so prihodnost slovenske odbojke, je bil navdušen tudi predsednik Ropret.

"Zaenkrat nam gre v letošnjem letu vse po načrtih. Moram priznati, da je bil OFEM celo malenkostno presenečenje. Sama suverenost, sploh kako so dekleta odigrala finale. Stopnjevala so igro iz tekme v tekmo. Odlično. Čutilo se je tudi izjemno vzdušje v ekipi. Takšne tekme na domačem terenu, pred polnimi dvoranami, ti dajo še dodaten motiv. In dekleta so to res odlično izkoristila in navijačem z izjemnimi predstavami tudi vse poplačala."

Metod Ropret | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Slovenska ženska reprezentanca je sicer celotno letošnje poletje podredila nastopu na evropskem prvenstvu. Dekleta tako za razliko od svojih moških kolegov, ki so igrali v ligi narodov, niso nastopila v evropski ligi, temveč so se pridno pripravljala na drugi del poletja in začetek jeseni, ko jih čaka najprej nastop na evropskem prvenstvu in nato še v kvalifikacijah za olimpijske igre. A brez dvoma je bil ves poletni trud usmerjen v evropsko prvenstvo, kvalifikacije za olimpijske igre, kjer se bodo merile z najboljšimi reprezentancami sveta, pa pridejo kot nekakšen trud in nagrada za dobre rezultate v zadnjem letu.

"Pri dekletih moramo biti objektivni. Prvič igrajo kvalifikacije za olimpijske igre. V tej konkurenci je težko pričakovati preboj na olimpijske igre. V bistvu je že čast, da sploh sodelujejo na tem kvalifikacijskem turnirju. Ko pogledmao mednarodno lestvico in vidimo, katere države sploh ne sodelujejo v kvalifikacijah, je že dejstvo, da smo zraven, resnično velik uspeh. Verjamem pa, da nismo rekli zadnje besede in da brez zmage ne bomo," je spektakel, na katerem bo Slovenija nastopila v družbi velesil, kot so Poljska, Italija, ZDA, Nemčija in Tajska napovedal Ropret. Na turnirju se bo sicer Slovenija pomerila še s Kolumbijo in Južno Korejo, ki sta vsaj na papirju nekoliko lažji nasprotnici.

A še pred omenjenim turnirjem v poljskem Lodžu čaka Slovenke evropsko prvenstvo, kjer se bodo v skupini A v belgijskem Gentu merile z domačinkami, Srbkinjami, Poljakinjami, Ukrajinkami in Madžarkami. V primeru, da Slovenija osvoji eno izmed prvih štirih mest, bi že izenačila svoj najboljši rezultat, ko se je leta 2016 prebila v osmino finala.

Metod Ropret | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Kar se tiče evropskega prvenstva, ocenjujem, da iz skupine bomo zagotovo prišli. Potem v nadaljevanju pa bomo videli, kakšen razpored nas čaka. Ne gremo na evropsko prvenstvo samo zato, da igramo. Kljub tej pomlajeni reprezentanci. Meni je žal, da morda kakšne izkušene igralke, ki bi sodila v to reprezentanco, ni zraven, toda gre za osebne odločitve, na katere nimamo pravega vpliva. Verjamem pa, da bodo ta mlada dekleta, ki bodo dobila priložnost, to evropsko prvenstvo dobro izkoristila in se dokazala," je pred evropskim prvenstvom optimističen Ropret.

V slovenski ženski reprezentanci je bilo namreč letos ponovno ogromno odpovedi, ko so izkušenejše (ter tudi nekatere mlajše) igralke ena za drugo odpovedale svoj nastop za reprezentanco. Na koncu je italijanski strateg na slovenski klopi Marco Bonitta okoli treh izkušenih nosilk slovenske igre Sare Najdič, Saše Planinšec in Ize Mlakar zbral zelo mlado reprezentanco, pred katero je zelo svetla prihodnost. "Naša dekleta so izjemno mlada, predvsem pa predana odbojki. Obenem pa imajo izjemne fizične predispozicije. Imajo višino, kot tudi druge potrebne atribute. Jaz v to ekipo resnično verjamem!" je pogovor o slovenski ženski reprezentanci zaključil Ropret.

Medtem ko so se slovenska dekleta pripravljala na evropsko prvenstvo, pa so naši fantje že odigrali prvo večje letošnje tekmovanje. Nastopili so v ligi narodov, kjer so se prebili na zaključni turnir najboljše osmerice ter na koncu osvojili sedmo mesto. Predvsem pa so na zelo močnem turnirju zabeležili kar nekaj pomembnih zmag, ki Slovenijo držijo na osmem mestu svetovne lestvice, kar bo zelo pomembno, če se Slovencem slučajno ne uspe uvrstiti na olimpijske igre preko kvalifikacijskega turnirja. V Parizu bo namreč nastopilo tudi pet najboljših ekip z mednarodne lestvice, ki do takrat še ne bodo imele zagotovljen nastop. Zato so tudi vse reprezentance letos dosti bolj resno vzele ligo narodov in je sedmo mesto odličen rezultat, kar je poudaril tudi Ropret:

Metod Ropret | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Kar zadeva poletne nastope naših fantov, se je potrebno zavedati, da je zdaj spremenjen sistem kvalifikacij za olimpijske igre. Tudi točke na mednarodni lestvici štejejo, vsaka tekma šteje. Nobena reprezentanca zdaj več ne pride v svetovno ligo 'kar tako', saj se vsi zavedajo njene pomembnosti. Videli ste lahko, kaj se je zgodilo Francozom, ko so z mogoče dvema manjkajočima igralcema igrali v svetovni ligi. Kljub temu da so olimpijski prvaki, so se komaj kot zadnji uvrstili med osem najboljših in nemudoma izpadli. To vse priča o tem, kako močna je bila konkurenca v svetovni ligi, pa čeprav so v preteklosti mogoče kakšne reprezentance podcenjevale to ligo. Potrebno se je zavedati, da tudi pri drugih prihajajo mladi igralci na sceno, tako kot pri nas, in da na tem najvišjem nivoju, med temi najboljšimi šestnajstimi ekipami, nobena tekma ni lahka."

Slovenski odbojkarji so tako tudi v ligi narodov, pa čeprav so imeli ogromne težave s poškodbami in so igrali brez pravega korektorja ter z načetim Rokom Možičem, poskrbeli za nov odličen rezultat, katerih pa smo zadnje čase že vajeni. "To, kar naša odbojka v zadnjem času dosega, je resnično izjemno. Tudi za ta naša dekleta, ki zdaj potujejo na evropsko prvenstvo, verjamem, da so naša prihodnost. Fantje pa se pravzaprav več nimajo komu dokazovat. Vsem so se že dokazali, zdaj pa iz tekme v tekmo potrjujejo, da s svojim pristopom, odnosom in delom te rezultate resnično zaslužijo. Seveda tudi s kvaliteto in vsem ostalim, kar sodi zraven. Da dajejo po 20 let vsako poletje naši Sloveniji, kot recimo naš Mitja Gasparini, to so res velika odrekanja in sam sem vesel vsake njihove zmage. Obenem pa verjamem, da še niso rekli zadnje besede. Ta ekipa bo še presenečala," je napovedal Ropret.

Za konec pa se je dotaknil še bližajočega se evropskega prvenstva, na katerem bo Slovenija kot aktualni podprvak zagotovo prvi favorit skupine B, ki bo igrala v bolgarski Varni in katero sestavljajo še domačini, Finci, Ukrajinci, Hrvati in Španci. In kakše so pred evropskim prvenstvom napovedi prvega človeka slovenske odbojke? "Ocenjujem, da med osmimi najboljšimi zagotovo bomo, od tam naprej pa je nekaj odvisno od križanja z drugimi skupinami, tudi dnevne forme. Od tam naprej je težko napovedovat. Ne izključujem pa tega, da nas naši fantje presenetijo, se popravljam, nič več presenetijo, temveč navdušijo s kakšno novo medaljo," je pogovor za Žurnal24  zaključil predsednik Odbojkarske zveze Slovenije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice