Šport
1283 ogledov

Slovo slovenskega športnega velikana: "Vedno si bom štel v čast, da smo ..."

Slovenija - Egipt
1/13
Anže Petkovšek
Dvakratni evropski podprvak je sklenil svojo veličastno kariero.

Velikan slovenske moške odbojke Mitja Gasparini je v četrtek po prijateljski tekmi med Slovenijo in Egiptom uradno postavil svoje športne copate v kot ter zaključil eno največjih karier v zgodovini slovenske odbojke. Legendarni korektor je začel tekmo z Egiptom, po šesti točki za slovensko reprezentanco (Mitja namreč na dresu nosi številko 6) pa je tudi uradno končal svojo športno pot.

"To je bilo šest točk, katerih sem se resnično veselil in sem zelo vesel, da sem jih sploh lahko dosegel, da se je ta dogodek zgodil. Resnično mi je v ponos, da so mi pripravili takšno slovo. Vse zahvale zvezi, fantom, mojim dolgoletnim soigralcem, da sem lahko še enkrat z njimi stopil na igrišče," so po tekmi v pogovoru za Žurnal24 čustva prevzela legendarnega korektorja slovenske reprezentance.

Gasparini je slovenski reprezentanci namenil kar 20 let svojega življenja, bil nosilec igre in steber naše reprezentance ob praktično vseh njenih največjih uspehih, od aktivne odbojke pa se poslavlja kot dvakratni evropski podprvak ter četrtouvrščeni z zadnjega svetovnega prvenstva. Prav tako je Sloveniji pomagal do zmage v zlati evropski ligi ter pokalu Challenger, ki je Sloveniji odprl vrata v ligo narodov.

Slovenija - Egipt | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Dvajset let nazaj zagotovo nisem pričakoval, da bom kariero zaključil z vsemi temi uspehi. Razvoj naše igre se je seveda zgodil počasi in postopoma, ampak najpomembneje je, da se je zgodil. In zdaj smo na takšnem nivoju, da se podobnih rezultatov nadejamo na praktično vsakem tekmovanju. Sem zelo ponosen na naše rezultate in si bom vedno štel v čast, da smo dosegli vse to," se je dvajset let veličastne kariere spominjal najboljši server evropskega prvenstva 2015.

Prav leto 2015, v katerem je Slovenija osvojila zlato evropsko ligo in bila srebrna na evropskem prvenstvu v Bolgariji, je slovensko moško odbojko prvič postavilo na zemljevid odbojkarskih velesil in vse od takrat velja Slovenija za eno najboljših reprezentanc sveta. A seveda je moral pred tem nekdo orati ledino in prav Mitji Gaspariniju in njegovi generaciji se lahko zahvalimo, da so držali slovensko odbojko pokonci pred prihodom njene zlate generacije. Zdaj pa slovensko odbojko zapušča v varnih rokah.

"Zagotovo jo zapuščam v dobrih rokah. Vsi naši trenutni reprezentanti so prišli za menoj, iz tiste moje generacije ni več nikogar. Fantje smo skupaj zgradili to, kar je danes naša reprezentanca. Predvsem izven terena. Kar šteje, ne bom rekel, da več kot na terenu, ampak zelo veliko. In zato sem prepričan, da našo odbojko zapuščam v dobrih rokah."

Slovenija - Egipt | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V dvajsetih letih z našo reprezentanco se je nabralo ogromno uspehov in še lepših spominov. Toda Gasparini vseeno lahko izpostavi enega prav posebnega. "To je domače evropsko prvenstvo. Četrtfinalna in polfinalna tekma. Neverjetno vzdušje v Stožicah. To so občutki, ki se jih bom spominjal za vedno," se zmag nad Rusijo in Poljsko na domačem evropskem prvenstvu iz leta 2019 rad spominja Gasparini.

Omenjenega leta 2019 je Slovenija po letu 2015 osvojila še drugo evropsko srebro, uspeh pa je ponovila še leta 2021, ko si je Gasparini vzel reprezentančni odmor. Zdaj pa ima na bližajočem se evropskem prvenstvu 2023 ponovno vlogo ene izmed glavnih favoritinj. "Fantje imajo vlogo favoritov. Če že ne na vsaki tekmi, pa vsaj na večini izmed njih. Toda vajeni so že takšnega pritiska. Res pa je, da je ogromno ekip, ki so v igri za medalje, oziroma najvišja mesta. Na koncu bodo odločale ena do dve žogi, prepričan pa sem, da bodo naši pokazali dobro igro in bo sledil dober rezultat."

Slovenski odbojkarji so nas sicer že precej razvadili. Nedavno so se v ligi narodov uvrstili na zaključni turnir najboljše osmerice, na koncu osvojili sedmo mesto, a se okoli novega odličnega rezultata sploh ni dvignilo veliko prahu. Tako smo že navajeni odličnih rezultatov slovenskih odbojkarjev, da nam sedmo mesto na svetu več ne pomeni toliko, kot bi moralo.

Slovenija - Egipt | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Ja, gledalci se kar hitro razvdaijo. Ampak rezultati, ki jih dosega ta reprezentanca že toliko let, leto za letom ... To so zmage, na katere si pred desetimi leti ne bi upali niti pomisliti, zdaj pa so postale konstanta. Tudi igralci si seveda želijo vse več in tudi delajo na tem. To je najpomembneje, da se trudijo, da dajo vse od sebe. Ne zgolj na tekmah, toda tudi na vsakem treningu. Vsi z istim ciljem delajo naprej."

Za vzpon slovenske odbojke pa je zelo zaslužen tudi predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret, ki je to funkcijo prevzel novembra leta 2012. S prevzemom takratne funkcije pa si je nemudoma kot eno svojih glavnih nalog zadal, da Mitjo Gasparinija prepriča, da še naprej ostane del slovenske reprezentance, pa čeprav je takrat prišlo do neke vrste menjave generacije. Ropretu je na koncu uspelo, Gasparini pa niti najmanj ne obžaluje, da ga je predsednik OZS-ja takrat uspel prepričati.

"Vsekakor ne obžalujem odločitve. Gospod Ropret je takrat res imel z mano nekaj pogovorov, ki pa niso bili preveč dolgi. Vedno sva se hitro uspela vse dogovoriti. Priznam, da sem takšen tip človeka, da če se pogovarjemo odkrito in pošteno ter si povemo svoje, se zelo hitro vse dogovorimo. Z gospodom Ropretom sva vedno imela odlično komunikacijo in niti najmanj mi ni žal, da sem se vrnil v reprezentanco."

Slovenija - Egipt | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

In kako naprej? Ali Mitja Gasparini ostaja v športu, kateremu je posvetil praktično celotno življenje? "Zaenkrat je odbojka končana. Za prihodnost pa nikoli ne vemo, kaj bo prinesla. Zagotovo je odbojka nekaj, kar imam v sebi. Morda se v prihodnje najdem tudi v tej stroki," je pogovor za Žurnal24 zaključil velikan slovenske odbojke.

Mitja, hvala za vse, kar si dal slovenski odbojki!

Slovenija - Egipt Foto Šport Slovenci po slovesu Gasparinija pokopali faraone

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice