Šport
3507 ogledov

"Vemo, kaj se napada ... Napada se zlato!"

Sebastijan Škorc Profimedia
Legendarni slovenski odbojkar ne skriva, da bi si želel, da bi po treh srebrnih medaljah na evropskih prvenstvih Slovenija stopila še stopničko višje.

V četrtek se je prijateljske tekme v odbojki med slovensko in egipčansko reprezentanco udeležil tudi legendarni slovenski odbojkar ter trener Sebastijan Škorc, kajti ni šlo za navadno tekmo, temveč je šlo tudi za zadnjo tekmo v karieri Škorčevega velikega prijatelja in nekdanjega soigralca ter varovanca Mitje Gasparinija.

Slovenija - Egipt | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Priljubljeni "Škoro" je tako v pogovoru za Žurnal24 najprej spregovoril nekaj besed o legendarnem Izolčanu, ki je dal toliko tega slovenski odbojki, nato pa smo se dotaknili še drugih zanimivih tem v povezavi s slovensko odbojko. Seveda nismo mogli osrednje teme letošnjega odbojkarskega poletja, evropskega prvenstva, na katerem bodo konec avgusta in septembra Slovenci branili srebro z zadnjega prvenstva.

"Normalno, da gre za reprezentanco, ki sodi v sam svetovni vrh odbojke. V ligi narodov smo bili med tistimi najboljšimi osmimi reprezentancami, na evropskem prvenstvu pa vsi vemo, kaj je cilj. Uvrstiti se še višje, kot do sedaj. Torej vemo, kaj se napada. Napada se zlato! To je ta naša generacija, ki je še daleč od tega, da bi spregovorila svoje zadnje besede," ne skriva visokih ambicij legendarni libero, ki je kar 14 let nosil dres slovenske reprezentance let ter zanjo nastopal med leti 1998 in 2012, kasneje pa še štiri sezone deloval kot pomočnik selektorja.

Sebastijan Škorc | Avtor: Epa Epa

Obenem pa se je dvakratni evropski podprvak kot član slovenskega strokovnega štaba dotaknil še zadnjega vrhunca sezone ter za nekatere igralce naše zlate generacije zadnje priložnosti za nastop na olimpijskih igrah - olimpijskih kvalifikacij. Slovenija bo namreč na turnirju na Japonskem v svoji kvalifikacijski skupini v družbi domačinov, ZDA, Srbije, Turčije, Tunizije, Egipta in Finske lovila eno izmed prvih dveh mest, ki vodijo na olimpijske igre. A tudi v primeru, da se Slovenija ne uspe uvrstiti skozi kvalifikacijski turnir, ima zelo lepe možnosti za zgodovinski prvi nastop na olimpijskih igrah, saj bodo zadnjih pet prostih mest zasedle najvišje uvrščene reprezentance z lestvice FIVB, ki še nimajo zagotovljen nastop. Slovenija trenutno zaseda osmo mesto.

"Kvalifikacije za olimpijske igre so priložnost za zgodovinski prvi nastop slovenskih odbojkarjev na olimpijskih igrah. Vemo, da se vse tekme seštevajo, da bo tudi v tem pogledu zelo pomembno evropsko prvenstvo. Če izgubiš s slabšim nasprotnikom, izgubljaš točke, če jih premaguješ, točke ostajajo, če premagaš boljše nasprotnike, točke dobiš. In ko bomo tudi z evropskim prvenstvom uspešno opravili, tako kot smo z ligo narodov, bo jasno, da so olimpijske igre tu! Tudi če se po kvalifikacijah ne uvrstimo, saj imamo v skupini tudi Japonce in Američane, bomo zagotovo na lestvici dovolj visoko. Poljaki, Američani, Brazilci in podobni se bodo zagotovo uvrstili, morda kdo od boljših zamoči, ampak mi smo osma reprezentanca sveta! Z eno nogo smo praktično tam. Ne smemo pa se slepiti s tem. Še vedno so pred nami evropsko prvenstvo, kvalifikacije in naslednje leto liga narodov, to še vse šteje za lestvico za olimpijske igre," se je zgodovinske priložnosti za naše odbojkarje dotaknil aktualni trener Odbojkarskega kluba Maribor.

Sebastijan Škorc | Avtor: Profimedia Profimedia

"Sledijo si en vrhunec za drugim, resnično imajo fantje naporno poletje. Kapo dol fantom, kaj počnejo. Zadnjo tekmo v klubu imajo 3. maja, nekateri morda 27. aprila, in 4. maja že zbor reprezentance. Brez poletja, brez počitnic. Skupaj bojo zdaj do 10., morda 12. oktobra, nato se takoj začnejo že klubske sezone. To, kar preživljajo ti fantje, naši odbojkarski reprezentanti, tega ni v nobenem športu. To res ni mala stvar," je naše odbojkarje in njihovo odrekanje še pohvalil najboljši libero pokala Cev iz leta 2007, ki se tudi zaveda, da so slovensko javnost naši odbojkarji že precej razvadili. Nedavno so bili v četrtfinalu lige narodov, med osmimi najboljšimi reprezentancami sveta, a je bil ta izjemen uspeh ob vseh ostalih njihovih dosežkih v zadnjem času kar nekoliko spregledan.

"Točno to, ljudje se radi zelo hitro razvadijo. Druga stvar pa je, da danes vsi vse vemo, vsi smo najboljši trenerji. In tu odloča en poraz, katerega ozadja niti ne poznamo. Ne zavedamo se, kakšne poškodbe so jih pestile, da smo bili brez korektorja, da je bil Rok Možič poškodovan, da je bil Dejan Vinčić operiran, a smo vseeno med osem na svetu. Zadaj sicer prihajajo mladi, super, a nimajo še te kilometrine, izkušenj na tem nivoju. Trenutno moramo za najvišji rezultat biti kompletni, ker nimamo takšne baze, kot Italijani in Poljaki ter še nekateri drugi. Vsi pričakujemo najboljše rezultate in se hitro razvadimo, kar pa je vsaj za nas v športu tudi prav. Da smo stalno pod pritiskom in stremimo k najboljšim rezultatom, k najvišjim mestom," še pravi Škorc in zato tudi ne skriva, da si želi, da bi po treh srebrnih medaljah z evropskih prvenstvev naša reprezentanca tokrat šla do konca.

Slovenija - Egipt Odzivi velikanov Šport Čustveno slovo od legende: "Da smo danes tu, se lahko zahvalimo njemu!" Slovenija - Egipt Pogovor z legendo Šport Slovo slovenskega športnega velikana: "Vedno si bom štel v čast, da smo ..."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.