Šport
2020 ogledov

Čustveno slovo od legende: "Da smo danes tu, se lahko zahvalimo njemu!"

Slovenija - Egipt Anže Petkovšek
Mitja Gasparini je pustil globok pečat v slovenski odbojki.

Slovenska moška reprezentanca se pospešeno pripravlja za nastop na evropskem prvenstvu, na katerem bo branila srebrno kolajno. V sklopu priprav Maribor tako ta konec tedna gosti edini domači pripravljalni tekmi, prav poseben pomen za slovensko odbojko pa je imela četrtkova tekma proti Egiptu.

Na njej se je od aktivne igralske kariere poslovil legendarni Mitja Gasparini. Dolgoletni reprezentančni korektor je proti odbojkarjem iz dežele faraonov še zadnjič stopil na igrišče in ga zapustil potem, ko je Sloveniji z napadom na semaforju zagotovil simbolično šestico, ki jo je z velikim ponosom na reprezentančnem dresu nosil 221-krat.

Slovenija - Egipt | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Polege tega, da sva v reprezentanci že vrsto let skupaj, sva si nekaj let delila tudi klubsko slačilnico, in na Mitjo me res vežejo sami lepi spomini. Ne vem, kaj sploh reči o tako velikem človeku, kot je Mitja Gasparini. Želim mu čim več uspehov na njegovi nadaljnji poti. Ne vem, kaj naj še o njem povem, kar še ni splošno znano. Gre za vedno nasmejanega in pozitivnega človeka, soigralca, kot si ga lahko vsakdo želi," je nekaj misli o svojem zdaj že nekdanjem soigralcu po tekmi za Žurnal24 strnil eden izmed najbolj izkušenih v slovenski izbrani vrsti, Alen Pajenk.

"Današnja tekma ni bila zgolj navadna tekma, ampak proslava ene velike kariere. Težko je prešteti in se spomniti vseh spominov, ki me vežejo na Mitjo. Gre mu ena velika zahvala za ves trud, za vso vloženo energijo, za to, kar smo gradili zadnjih dvajset let. Da smo danes tu, se lahko zahvalimo Mitji. Zato si je tudi zaslužil, da se na najlepši način poslovi. Veseli me tudi, da je dočakal še lansko domače svetovno prvenstvo, ki je kar vrhunec vsakega igralca, ker je zelo težko v klubu najti tekmo, ko 12.000 ljudi vzklika tvoje ime, navija za tebe. Kakšne posebne anekdote z Mitjo pa naj ostanejo znotraj garderobe, ker se niti vseh ne morem spomniti. Pa to je za 15, 20 menda še ne, let spominov. Bilo je vsega živega. Z Mitjo sem ustvaril spomine, ki jih bom za vedno nosil v srcu," pa je ob slovesu svojega prijatelja izjavil kapetan slovenske izbrane vrste Tine Urnaut.

Slovenija - Egipt | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na tekmi v Mariboru pa seveda ni mogel manjkati niti glavni trener mariborskih odbojkarjev ter nekdanji Mitjin soigralec Sebastijan Škorc, ki je skupaj z Gasparinijem in še nekaterimi slovenskimi legendami nosil našo odbojko na svojih ramenih do prihoda "srebrne" generacije, ki se lahko pohvali s kar tremi naslovi evropskih podprvakov. Škorc je ob veliki slovesnosti predal Gaspariniju uokvirjen mariborski dres, prav tako pa je o legendi slovenske odbojke spregovoril nekaj besed za Žurnal24.

"Mitjo res poznam še kot mladega Gasparinija. Skupaj sva preživela deset, dvanajst let kot soigralca v reprezentanci. Potem, ko sem se poslovil, sem štiri sezone opravljal vlogo pomočnika selektorja, tako da sem z 'Gaspo' preživel pet mesecev na leto 14-15 let. Gre za enega pozitivnega fanta, vedno nasmejanega. Ravno prej sva se slišala po telefonu, me je zbadal, če nisem mogel tega dogodka še kje bolj daleč organizirat, da se mora zdaj iz Izole do Maribora vozit. Rekel sem mu, da mi je žal, da nisem na Dunaju tega organiziral. Tak je Mitja, vedno za zafrkancijo."

Slovenija - Egipt | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Slovo je slovo. Po eni strani obrneš nov list, po drugi strani pa je hudo, ker se pač posloviš. Sam se spomnim, kako je bilo, ko se posloviš. V glavi moraš narediti tisti preskok, da se navadiš na nov način življenja. Popolnoma nov način, tudi za družino in vse skupaj, saj vemo, da se športniki stalno selimo. Sedaj je prišel trenutek Mitje Gasparinija, da se poslovi pred našimi mariborskimi navijači, v mojem domu, dvorani Tabor, in zagotovo je to en lep trenutek," je izjavil legendarni "Škoro", katerega na Gasparinija vežejo številni lepi spomini.

"Z Mitjo sva spisala številne lepe in uspešne zgodbe. Štiri evropska prvenstva sva skupaj odigrala, se veselila dveh evropskih srebrnih medalj, on na igrišču, jaz kot del strokovnega štaba, skupaj sva osvojila lovoriko evropskega prvaka z ACH-jem. To so te uspešne zgodbe, o tistih norih pa rajši ne bi," nam je med smehom še dejal legendarni libero slovenske reprezentance.

Ob slovesu Mitje Gasparinija se je od enega najboljših slovenskih igralcev vseh časov poslovil tudi predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret, ki nam je razkril tudi, kako je Mitja Gasparini postal njegova naloga številka ena, ko je leta 2012 prevzel to funkcijo.

Slovenija - Egipt | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Na Mitjo me vežejo sami lepi spomini. Ne vem, če imate dovolj časa, da bi šla skozi vse, ampak bi pa rad omenil, da je eden mojih prvih spominov, odkar sem stopil v odbojkarsko zvezo in takratno kaotično stanje, ravno zgodba o Mitji Gaspariniju. Bil je namreč eden tistih ki so najavili konec igranja za reprezentanco. Bil je eden najboljših, če že ne najboljši naš igralec, zagotovo pa največji motivator. Spomnim se, da je bil moj prvi uradni klic iz sedeža Odbojkarske zveze Sloveniji namenjen ravno Mitji. Moja prva naloga, ki sem si jo zadal, je bila, da za božjo voljo vendarle Mitjo prepričam, da nam poizkusi zaupat in ostane v reprezentanci, saj si brez njega reprezentance ne predstavljamo."

"Še danes sem vesel tega najinega pogovora in ponosen, da sva se uspela dogovoriti. Predvsem pa sem ponosen, da je Mitji uspela takšna kariera, kot mu je. Praktično je bil del vseh naših največjih uspehov, tvorec vseh naših najpomembnejših zmag. Vem, da čas prinese svoje, ampak ne glede na vse, ga bomo vsi pogrešali. Spominjali se ga bomo kot neverjetno pozitivno osebo, ki je vedno dajala vse od sebe na igrišču in garderobi. Žal zaključuje svojo kariero, toda gre za res izjemno ime, ki ima za sabo izjemno klubsko in reprezentančno kariero," je zaključil prvi mož slovenske odbojke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice