Šport
486 ogledov

Slovenske odbojkarice po letu 2019 ponovno na enem največjih tekmovanj

Slovenija - Azerbajdžan Anže Petkovšek
Slovenske odbojkarice bodo po enem izpuščenem evropskem prvenstvu ponovno del evropske elite.

V torek se bo začelo žensko odbojkarsko evropsko prvenstvo, ki ga bodo skupaj do 3. septembra gostile Belgija, Estonija, Nemčija in Italija. Na 33. prvenstvu stare celine bo nastopilo 24 reprezentanc, med njimi tudi slovenska izbrana vrsta pod vodstvom italijanskega stratega Marca Bonitte. Slovenke bodo prvo tekmo odigrale v petek proti Poljski.

Slovenska reprezentanca bo svoje tekme skupinskega dela igrala v belgijskem Gentu, kamor bo odpotovala v sredo. Prvi dvoboj jih čaka v petek ob 20. uri proti Poljakinjam. V soboto jih čaka tekma z gostiteljico Belgijo in v nedeljo s Srbkinjami, aktualnimi evropskimi podprvakinjami. Po dnevu premora se bodo v torek pomerile z Madžarkami, za konec predtekmovalnega dela pa dan kasneje še z Ukrajinkami.

Slovenija - Azerbajdžan | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Za slovensko izbrano vrsto bo to tretji nastop v zgodovini med evropsko elito, na EP pa se je prebila skozi kvalifikacije, kjer je dvakrat premagala Azerbajdžan, Avstrijo in Gruzijo ter brez poraza osvojila prvo mesto v skupini.

Slovenske odbojkarice so na EP prvič nastopile leta 2015 po zmagi nad Francijo v dodatnih kvalifikacijah, a so v skupinskem delu izgubile vse tri obračune. Leta 2019 pa so na prvenstvu prišle do premierne zmage, ko so v skupini premagale Portugalsko. Po drugi zmagi nad Ukrajino so se Slovenke takrat prebile v izločilne boje med najboljših 16 ekip, vendar je bila v osmini finala boljša Nemčija.

Na zadnjem celinskem prvenstvu leta 2021 Slovenk ni bilo. Naslov evropskih prvakinj so osvojile Italijanke, ki so v finalu v Beogradu s 3:1 v nizih ugnale Srbkinje.

Slovenija - Azerbajdžan | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Tokrat bo Italija skupinski del začela pred domačimi navijači, v skupini B pa so poleg branilk naslova še reprezentance Romunije, Bolgarije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Švice. Reprezentance v skupini C bodo svoje dvoboje igrali v nemškem Düsseldorfu. Tam so poleg Nemčije še Azerbajdžan, Turčija, Češka, Švedska in Grčija.

Skupino D bo gostila estonska prestolnica Talin, kjer bodo nastopile Estonke, Finke, Nizozemke, Francozinje, Slovakinje in Španke. Izločilni boji bodo potekali v Firencah in Bruslju, kjer bosta tudi oba polfinalna in finalni obračun.

 

Priprave slovenskih odbojkaric na EP

Slovenska reprezentanca je priprave na letošnje evropsko prvenstvo začela že 19. junija. Po uvodnih treningih v Kranjski gori, so se odbojkarice preselile v Maribor, nato pa odigrale niz sedmih pripravljalnih tekem proti Grčiji.

V Grčiji sta najprej reprezentanci dvakrat remizirali z 2:2 v nizih. V tretje so Slovenke prvič slavile s 3:0, boljše pa so bile tudi v četrto s 3:1. Pred domačimi navijači so Slovenke nadaljevale niz zmag, saj so zmagale tudi na naslednjih dveh obračunih. Na zadnji tekmi so bile prvič boljše Grkinje s 3:1.

Slovenija - Azerbajdžan | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V nadaljevanju priprav so varovanke selektorja Bonitte odigrale tri pripravljalne obračune s Slovakinjami. Slovenke so se iz Puchova vrnile z dvema zmagama in porazom. V zadnjem delu priprav pred odhodom v Gent pa so doma odigrale še dve tekmi z Azerbajdžanom in eno s Hrvaško. Prvi dvoboj z Azerbajdžankami je pripadel Sloveniji s 3:1, medtem ko je drugega po petih nizih izgubila.

Zadnjo tekmo pred EP proti Hrvaški je slovenska reprezentanca dobila s 3:0. V slovenskem dresu so to tekmo odigrale Iza Mlakar, Eva Pogačar, Maša Pucelj, Lorena Lorber Fijok, Eva Zatkovič, Mija Šiftar, Sara Najdič, Mirta Velikonja Grbac, Nika Milošič, Naja Boisa, Anja Mazej, Saša Planinšec, Naja Kukman, Katja Banko in Isa Ramić.

"Na splošno sem zelo zadovoljen z opravljenim delom. Seveda lahko, kot vselej, pokažemo še več. A lahko rečem, da je ekipa pripravljena, da so igralke, od katerih so nekatere dobile več, druge manj priložnost za igro, pripravljene na to evropsko prvenstvo, ki smo si ga priborili prejšnje leto. Želimo igrati najbolje, kar smo sposobni," je po tekmi s Hrvaško dejal selektor Bonitta.

Slovenija - Azerbajdžan | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Vidi se, da smo dobro fizično pripravljene, da lahko zdržimo tudi daljše tekme in večji ritem. Mislim, da smo pripravljene na evropsko prvenstvo in vse tudi že komaj čakamo, da se začne," pa je dodala Pogačar.

Žensko izbrano vrsto sicer po končanem EP, kjer bo prvi cilj preboj med 16 najboljših ekip, letos čakajo še olimpijske kvalifikacije na Poljskem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice