Šport
2212 ogledov

Slovenski kolesar zrušil svetovni rekord

kolo zobnik prestave Profimedia Fotografija je simbolična.
Skupno je slovenski kolesar Stanko Verstovšek izboljšal ar devet rekordnih znamk.

Stanko Verstovšek je v Prekmurju postavil nov svetovni rekord v 24-urnem kronometru. Na relaciji Dobrovnik - Genterovci - Turnišče - Dobrovnik je zmogel kar 914,02 kilometra. Doslej je svetovni rekord držal Avstrijec Christoph Strasser, in sicer s prevoženimi 896,2 kilometri v 24 urah.

Ob tem je Verstovšek med dirko popravil še svetovne rekord na 100, 200, 300 in 500 kilometrov in milj ter tako izboljšal kar devet rekordnih znamk Mednarodne zveze za ultra kolesarjenje (WUCA).

"Z rekordom sem se začel spogledovati lani. Zmagal sem na evropskem prvenstvu v ultra kolesarjenju, kjer sem po 12 urah ušel tekmecem v skupini in porodila se je ideja za napad na Strasserjev rekord. Izziv je bil seveda velik, saj je Strasser tisti, ki je prvi rušil rekorde pokojnega Jureta Robiča," je o ideji za rekord za STA povedal kolesar iz Zidanega mosta, ki je že na EP prevozil 902 kilometra, a del tekme vozil v zavetrju.

Dodaten dejavnik je bila koronska kriza, saj so vsa večja mednarodna tekmovanja odpadla, zato se je Verstovšek povsem posvetil rekordu. "Letos sem v pripravi na rekord prevozil že 22.000 kilometrov. Malce sem imel sreče, da sem trenutno zaposlen v Kopru, kar mi je v obdobju prepovedi prehajanja občinskih meja zaradi zajezitve širjenja virusa omogočilo, da sem treniral v tej veliki občini in na dan prevozil po 140 kilometrov in več," je še dejal. Na koncu je ostala le še izbira ustrezne proge, pri čemer je pomagal tudi drugi slovenski ultra kolesar Marko Baloh.

Nastop nikakor ni bil lahek. "Nekako po desetih urah sem imel res krizo. Glede na vmesne podatke je bilo jasno, da sem blizu. Začel sem z razmišljanjem in kalkulacijo ter izgubil nekaj na hitrosti. A navijači in spremljevalna ekipa smo me dvignili in dodal sem nekaj moči. Po tekmi sem bil seveda popolnoma izčrpan, zahvalil sem se le še navijačem za podporo, saj mi je prav vsaka spodbuda res veliko pomenila in mi pomagala."

Kolesarskih izzivov za Verstovška z rekordom še ni konec. Kot pravi, bodo najprej na vrsti enodnevni in dvodnevni izzivi, kasneje pa ob primernem napredku še druge klasike tega zahtevnega športa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice