Šport
512 ogledov

Slovenski odbojkarji se v derbiju za prvo mesto poigrali s Hrvati

Slovenska odbojkarska reprezentanca Epa
Slovenci nadigrali Hrvate za gladko prvo mesto v skupini B.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je še enkrat pokazala, zakaj je med favoriti evropskega prvenstva. Krog pred koncem predtekmovanja v skupini B si je zagotovila prvo mesto, potem ko je v četrtem krogu zabeležila še četrto zmago. Z zanesljivo igro je s 3:0 (17, 18, 14) premagala Hrvaško, ki niti v enem trenutku ni bila blizu presenečenja.

Varovanci Gheorgeja Cretuja so najbrž prikazali najboljšo predstavo na prvenstvu, vsaj v smislu majhnega števila napak. Hrvate, ki so le dan pred tem presenetili Bolgare in si s tem že zagotovili nastop v osmini finala, so povsem nadigrali, za zmago so potrebovali le uro in 14 minut. Od začetka do konca so nadzorovali položaj na igrišču, vse nize so dobili gladko, za to pa se niso niti pošteno oznojili, za uspeh jim spektakularne igre niti bilo potrebno pokazati.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Epa Epa

Hrvati, ki imajo veliko povezav s slovensko odbojko, a tokrat niso igrali z vsemi najboljšimi, predvsem je njihov selektor odpočil z 29 točkami najučinkovitejšega igralca obračuna z Bolgari Marka Sedlačka, so bili sicer v medsebojnih prijateljskih pogovorih po besedah slovenskega libera Janija Kovačiča vsaj v šali v napovedih pogumni. A prave grožnje vendarle niso predstavljali. Slovenci so bili vsaj za razred boljši tekmec, prevladovali so v vseh elementih. Cretu si je ob koncu drugega in v tretjem nizu lahko privoščil, da je v igro poslal rezerviste (Nik Mujanović, Danijel Koncilja, Žiga Štern, Sašo Štalekar, Rok Bračko), ki pa niso popuščali in so do konca tekme prednost samo še večali.

Že pred tem pa je bila obračun bolj podoben igri mačke z mišjo. Slovenci so takoj prevzeli nadzor nad stanjem na igrišču, po izidu 5:5, so štirimi zaporednimi točkami prišli do zanesljive prednosti. Tudi v nadaljevanju praktično niso delali napak, Rok Možič jih je popeljal do vodstva 14:8 in 15:9, po bloku Klemna Čebulja za 23:16 je že bilo jasno, kdo bo zmagovalec prvega niza.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Epa Epa

V drugem so sicer Hrvati povedli s 3:0 in 7:4, toda evropski podprvaki so hitro postavili stvari na svoje mesto. Jan Kozamernik jim je zagotovil prvo vodstvo v nizu (10:9), od tega trenutka naprej pa niso več popuščali. Ob koncu niza je v igro vstopil Mujanović, ki je pokazal svojo nadarjenost in je bil tudi v tretjem nizu - tega je z asom odprl kapetan Tine Urnaut, eden najboljših slovenskih igralcev. Te se sicer niso namučili, da so prišli do zmage, rezerva ekipa je tekmecem v tem delu igre dopustila le 14 točk.

Slovenija se bo v torek pomerila še z Bolgarijo, a vsaj za njo tekma večjega pomena ne bo imela. Pomembna bo zgolj zaradi točk na svetovni lestvici, kjer si želi Slovenija obdržati visoko mesto, ki bi ji zagotovilo nastop na olimpijskih igrah. Zato prav vsaka zmaga šteje.

* Palača kotue in šporzta Varna, gledalcev 250, sodnika: Vasileios (Grčija), Šimić (Srbija).
* Hrvaška: Žukovski, Perić 1, Nikačević 3 (1 blok), Sedlaček, Jakopec, Hanžić 2, Šestan 6 (1 as), Đirlić 12 (1 blok), Pervan, Marelić 5, Mihalj 1 (1 blok), Zeljković, Raić.
* Slovenija: Pajenk 4, Planinšič, Kozamernik 6 (1 blok), Toman, Bračko 1, Štalekar, Koncilja 1, Kovačič, Ž. Štern 3, Ropret 2 (2 asa), Urnaut 9 (1 as), Čebulj 14 (1 as, 2 bloka), Možič 10 (1 blok), Mujanović 7 (3 ase).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • radovednica 08:27 05.september 2023.

    In vendar, kdor je tekmo gledal bolj natančno, poznavalsko, ni mogel spregledati očitnih, začetniških napak naših velemojstrov, kar pomeni, da proti boljšim, pravim ekipam nimajo kaj dosti iskati.

Sorodne novice