Šport
6454 ogledov

Slovenski strokovnjak: "To ni bilo na mestu, kazen mora biti"

serena williams Epa
Najboljša teniška igralka vseh časov je v finalu OP ZDA povsem izgubila razsodnost in uprizorila šov, kakršnega še nismo videli.

Nekdanja prva igralka sveta Serena Williams je pred domačimi gledalci v New Yorku napadala 24. lovoriko na turnirjih na grand slam, s katero bi se na večni lestvici izenačila z rekorderko Margaret Court (24). Nasproti ji je stala komaj 20-letna Japonka Naomi Osaka, ki je poskušala postati sploh prva predstavnica iz dežele vzhajajočega sonca z lovoriko na enem od štirih največjih turnirjev.

Serena Williams US Open Šport Serena Williams: "Ti si lažnivec! Lopov!"

Osaka je kljub pomanjkanju izkušenj postregla z dominantno predstavo in svojo veliko vzornico premagala s 6:4, 6:2. Dosegla je z naskokom največji uspeh kariere, a je njen trenutek slave zasenčil izbruh ameriške zvezdnice. Vse se je začelo, ko je glavni sodnik Carlos Ramos Sereni izrekel opozorilo zaradi nedovoljenega gestikuliranja trenerja Patricka Mouratoglouja. Frustrirana Serena, ki ni našla odgovora na prodorno žogo mlade Japonke, je v nadaljevanju obračuna zlomila lopar in prejela drugo opozorilo, nakar je glavni sodnik Osaki dodelil točko.

Američanka je znorela. "Še nikoli v življenju nisem goljufala. Lažnivec si. Dolžan si mi opravičilo. Ukradel si mi točko. Lopov," je vpila. Ker se tudi med odmorom ni umirila, ji je sodnik izrekel tretje opozorilo, kar je pomenilo avtomatično izgubo igre.

 | Avtor: Epa Epa
Vnel se je silovit prepir, na igrišče sta morala dva nadzornika obračuna, po stadionu Arthur Ashe, ki velja za največji teniški kompleks na svetu, so se razlegli žvižgi. Medtem ko je Williamsova norela, je Osaka ohranila mirne živce in dvoboj pripeljala do konca. Po obračunu se je vnela burna razprava, ali je bila Serena tarča seksizma in ali so ženske res podvržene drugačnemu kriteriju kot fantje. Za mnenje smo povprašali Andreja Kraševca, kapetana slovenske ženske reprezentance za Pokal Federacij.

"Težko bi se strinjal. Če pogledamo grand slame, imajo dekleta zagotovljene enake denarne nagrade, čeprav moški igrajo na tri dobljene nize. Kot Polonin (Hercog, op. a.) trener sem bil nekaj časa prisoten na WTA Touru in nikoli nisem imel občutka, da bi se dogajale kakšne krivice ali da bi bila dekleta v težjem položaju," je povedal.

"Pravila so pravila. Sodnik jih je upošteval. Res pa je, da je morda nekoliko prehitro reagiral, predvsem kar zadeva nedovoljeno komunikacijo s trenerjem (ang: coaching). Glede tega bi bil lahko nekoliko prizanesljiv. Takšne stvari se dogajajo povsod, tako na ATP kot na WTA Touru. Najprej bi lahko izrekel opozorilo, šele potem reagiral," je dodal Kraševec.

"Opozorilo zaradi zlorabe loparja je bila dosojeno upravičeno. Tudi Serenina komunikacija s sodnikom ni bila na mestu, zato mislim, da je reagiral pravilno. Kot sem dejal, lahko pa bi ji prizanesel glede trenerja in zadevo nekoliko umiril, saj se je potem samo še stopnjevalo," meni izkušeni slovenski trener.

andrej kraševec | Avtor: Profimedia Profimedia

Nihče ni nad tenisom

Serena je z naskokom največja teniška zvezdnica na svetu, a tudi ona se ne more in ne sme postaviti nad igro. V preteklosti je to že poskušala in se pri tem konkretno opekla. "Takšen obraz je že pokazala. Sicer ne vem, kakšna je zasebno, ker je ne poznam. V efektu pride do takšnih stvari. Verjamem, da bi danes drugače reagirala. Opravičilo sodnika ne bi bilo na mestu. Lahko bi zadevo umiril, vendar Serena v tem primeru nima prav. Pravila so pravila. Večkrat sem bil prisoten, ko so se dogajale takšne stvari. In še se bodo. Sodnik lahko pripomore tako, da situacijo umiri. Igralcem je težko, to je finale grand slama, vsi so pod pritiskom. Gre za velik psihični in fizični napor, zato včasih ne razmišljajo s trezno glavo. Menim, da bo šlo vse skupaj hitro v pozabo in se da se bo tudi Serena nekoliko potegnila nazaj."

Williamsova bo zaradi incidenta morala plačati 17.000 dolarjev, kar je malo glede na 1,8 milijona, kolikor je prejela za nastop v finalu. "Višine kazni ne bi komentiral. Kazen mora biti, o tem so napisana tudi pravila. Verjamem, da bo to Serena z lahkoto poravnala," pravi Kraševec.

serena williams | Avtor: Epa Epa

Osaka je delo na igrišču opravila z odliko, zlomila se je šele med podelitvijo, kjer so solze tekle v potokih. "Žal mi je, da se je tako končalo," se je za uspeh opravičila občinstvu. Tudi Sereni je ob tem postalo hudo. "Nič več žvižganja, prosim," je prosila.

"Kar zadeva odziv Osake na igrišču, mislim, da bolje ne bi mogla reagirati. Ko so se stvari umirile, so bili seveda občutki drugačni. V času tekme se je fenomenalno držala. Nič ji ni prišlo do živega. Ostala je zbrana. Prikazala je moderen tenis in odigrala vrhunsko tako na backhandu kot na forehandu. Stopala je v žogo, zbrana je bila na začetnem udarcu. Tudi napak ni bilo veliko. Glede na to, da gre za mlado igralko v prvem finalu grand slama, me je res navdušila," je pristavil Kraševec.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice