Šport
119 ogledov

Sloviti Bergisel s pečatom Iračanke

Bergisel Innsbruck
1/7
EPA
Eni najbolj znanih skakalnic na svetu je izgled, ki jo krasi danes, dal arhitekturni biro pod vodstvom Zahe Hadid.

Smučarski skakalci bodo novoletno turnejo danes nadaljevali s tekmo na sloviti skakalnici Bergisel v Innsbrucku. Peter Prevc, ki lovi prvo slovensko skupno zmago na turneji po uspehu Primoža Peterke, je skupaj z reprezentančnimi kolegi na napravi blizu avstrijsko-nemške meje pred sezono že treniral, najbrž pa se ni pretirano predajal čarom arhitekture, ki jih nudi kultna skakalnica.

Na Bergislu so na preprosti leseni konstrukciji sicer skakali že v 20-ih letih 20. stoletja, toda prava skakalnica je bila zgrajena leta 1930. Pred zimskimi olimpijskimi igrami leta 1964 so jo prenovili, zadnjič so jo posodobili leta 2003

Pol stolp, pol most 

Na natečaju za prenovo je leta 1999 zmagal arhitekturni biro pod vodstvom Zahe Hadid. V Bagdadu rojena strokovnjakinja je že v študentskih letih prišla v Veliko Britanijo, kjer ima njeno podjetje sedež še danes, medtem ko sama predava na dunajski univerzi aplikativnih umetnosti.

Omenjeni biro je oblikoval zunanjo podobo zaletišča in stolp na vrhu skakalnice s pripadajočimi prostori za športnike, trenerje in spremljevalce.

Na stolpu, ki ima specifično obliko (pol stolp, pol most), sta tudi gostinski lokal in razgledna terasa. Objekt v višino meri skoraj 50 metrov, dolg pa je 90 metrov.

Od Bakuja do Cincinnatija

Med najbolj znanimi neofuturističnimi kreacijami Hadidove in sodelavcev so še italijanski Nacionalni muzej umetnosti 21. stoletja (MAXXI), Pabellón Puente - paviljon na mostu čez reko Ebro v Zaragozi, Muzej sodobnih umetnosti v Cincinnatiju (CAC), Kulturni center Hejdarja Alijeva v Bakuju, centralna stavba BMW-ja v Leipzigu in številne druge zgradbe.

Zaha Hadid | Avtor: EPA EPA
Čeprav Hadidova predava v Avstriji, sta njeno življenje najbolj zaznamovala Irak in Velika Britanija, ki s smučarskimi skoki nimata prav veliko skupnega. A naši severni sosedi so ji vseeno zaupali in s produktom so bili zelo zadovoljni. Skakalnica Bergisel leži na jugu Innsbrucka in s svojo mogočnostjo dominira nad mestom.

Peter Prevc proti rekorderju

V Innsbrucku se danes večina obiskovalcev seveda ne bo ukvarjala z arhitekturo, ampak z bojem smučarskih skakalcev. Peter Prevc je kvalifikacije namenoma izpustil in se bo v prvi seriji pomeril z Michaelom Hayböckom, sicer rekorderjem naprave (138 m) na sotočju alpskih rek Sill in Inn.

Prav Avstrijec je bil v kvalifikacijah najboljši s skokom dolgim 127 metrov. Na drugem mestu je končal Domen Prevc, tega na tekmi čaka Norvežan Daniel Andre Tande. Na tekmo sta se prebila še Tilen Bartol in Anže Lanišek. Prvi se bo meril s Poljakom Kamilom Stochom, drugi pa z Japoncem Kentom Sakuyamo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.