Šport
55 ogledov

"Upam, da sem potolažil ljudi"

Peter Prevc EPA
Peter Prevc je prišel do svoje 10. posamične zmage v svetovnem pokalu, prevzel pa je tudi skupno prvo mesto na novoletni turneji. Kar 25 skakalcev, ki so slavili v Garmisch-Partenkirchnu, je bilo na koncu najboljših tudi v skupnem seštevku turneje štirih skakalnic.

"Videl sem, da je bilo kar nekaj ljudi jeznih po prvi tekmi, upam, da sem jih s tem potolažil. Skoki so takšen šport, kjer je možno nekaj kalkulacij," je po novem uspehu dejal Peter Prevc.

"V poskusni in drugi seriji si skoka zaslužita kar oceno 10, jutri pa bom startal na 11. V prvi seriji pa bi dejal, da je bil skok za osmico, pojavila se je manjša napaka. Ko skočiš tako, kot sem v drugi seriji, si kot skakalec res zadovoljen, da ti je to uspelo. Pri odskoku in v zraku začutiš precej več kot v narekovajih pri navadnem skoku. Ti boljši skoki so res nekaj posebnega in ti dajo še dodatno zadovoljstvo," je svoje današnje skoke ocenil slovenski šampion.

V svetovnem pokalu je prišel do 10. zmage: "Vrhunsko sem zadovoljen z današnjim dnem, da sem prišel do desete zmage na novoletni turneji, na novoletni dan, sem si vedno želel. Ta zmaga ima še dodatno težo. Že dolgo ni bil nihče od Slovencev na vrhu novoletne turneje in v Garmischu, to je res zelo dober občutek."

Prevc je tokrat svojega največjega tekmeca Severina Freunda premagal za skoraj 16 točk, v skupni razvrstitvi pa njegova prednost zdaj znaša 8,6 točke. "Vedno je nekoliko težje, če si vodilni, še zlasti doma. Po drugi strani pa je Severin že zelo izkušen, tudi v minuli sezoni smo lahko v svetovnem pokalu videli, da ne podleže hitro pritisku. Oba sva sposobna vrhunskih skokov. Prvo mesto lahko predstavlja zanko, ker so vsi za teboj in te lovijo. Potisnjen si v vlogo, da moraš napadati, čeprav si v ospredju," se je dvoboja najboljših skakalcev v tej in minuli sezoni dotaknil Prevc. Po dveh tekmah je tretji Avstrijec Michael Hayböck, ki pa za Slovencem že zaostaja za 21,1 točke.

Do točk sta tokrat prišla tudi Domen Prevc na 18. in Anže Lanišek na 23. mestu. "Lahko ju le pohvalim. Novoletna turneja je nekaj novega za oba. Anže je bil sicer zraven na polovici že lani, a je zelo napredoval. Tudi Domen se hitro navaja na ta knock-out sistem, oba lahko le pohvalim. Verjamem, da sta zadovoljna in da bosta mirno nadaljevala," je dejal vodilni mož tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Da bodo že jutri kvalifikacije v Innsbrucku Prevca ne moti: "Ko je skakalec v dobri formi, si želi, da bi bile tekme vsak dan, čeprav ne bi bil tudi kakšen dan počitka odveč. Telo se iztroši, ampak imamo dva dni prosto med turnejo, mislim, da ne bo večjih težav. Si bo pa treba vzeti čas za počitek."

Peter ima tudi sporočilo za svoje privržencee: "Vsem navijačem, gledalcem, poslušalcem želim lep in čim boljši skok v novo leto."

Komentarjev 10
  • Zan Marega 05:35 02.januar 2016.

    hebali vas skoki in smučanje.tekmovanje 5 držav.vsak dan pa komunistična država deložira par družin.....

  • Zan Marega 05:33 02.januar 2016.

    upam da sem potolažil ljudi???čaki mal.a bomo kaj bolj siti od teh skokov? a bo kaj manj nezaposlenih od teh skokov.pa dajte se zresnit ljudje.koga to briga....od tega ima samo on koristi....še vedno nam vladajo komunisti...severna koreja pa to...

  • antitrust 23:20 01.januar 2016.

    Pogled na dooolge nemške face ob doskoku Prevca - neprecenljivo :)