Šport
22 ogledov

Italijana odnesli, orli stoodstotni

Peter Prevc Wisla EPA
Na skakalnici Adama Malysza v Wisli so kvalifikacije za petkovo tekmo uspešno prestali vsi slovenski orli.

Na startni listi kvalifikacij za prvo tekmo v poljski Wisli je bilo skupno 65 tekmovalcev, med njimi šest Slovencev.

Poleg predhodno kvalificiranega Petra Prevca je Goran Janus na skakalnico Adama Malysza pripeljal še pet tekmovalcev: Jaka Hvalo, Jurija Tepeša, Roberta Kranjca ter povratnika z mladinskega svetovnega prvenstva Anžeta Laniška in Domna Prevca.

Italijan grdo padel

Kvalifikacije je žirija začasno prekinila po osmem tekmovalcu - Italijanu Alexu Insamu. Ta je po pristanku padel in obležal, zdravniško osebje ga je moralo na nosilih odpeljati iz izteka naprave. Po nekajminutni prekinitvi so se kvalifikacije nato nemoteno nadaljevale.

Kot prvi od Slovencev je nastopil Hvala in z dobrim skokom (120,5 metra; 144,2 točke) po 24 tekmovalcih prevzel vodstvo in si tako suvereno zagotovil nastop na tekmi. Osvojil je 13. mesto med kvalifikanti.

Tik pred nastopom Tepeša je žirija znižala nalet zaradi vse močnejšega vzgonskega vetra. To Slovenca ni zmotilo, saj se je s 30. mestom brez težav uvrstil na glavno preizkušnjo (117 metrov; 105,6 točke). V podobnem slogu je nastopil tudi Lanišek (117,5 metra; 110,9 točke) in osvojil 24. mesto.

Tudi Kranjec je skočil v bližino dosežka dveh predhodnih reprezentančnih kolegov (118,5 metra; 111,9 točke) in med kvalifikanti zasedel 19. mesto.

Odlično se je odrezal Domen Prevc (127,5 metra; 129,1 točke) in osvojil tretje mesto med kvalifikanti, ugnala sta ga le Čeh Roman Koudelka (132,5 metra; 140,3 točke) in domačin Kamil Stoch (132,5 metra; 136,3 točke). 

Peter Prevc spet med najboljšimi

Med elitno deseterico sta kvalifikacije izpustilia Japonec Noriaki Kasai in Nemec Richard Freitag

Med tistimi, ki so imeli nastop na tekmi že zagotovljen, je bil najdaljši Peter Prevc s 131 metri. Sledil mu je Avstrijec Michael Hayböck, ki je bil za meter krajši.

Še dva rekorda

Peter Prevc si je pretekli teden v kazahstanskem Almatyju zagotovil veliki kristalni globus, lovi pa še najmanj dva zgodovinska mejnika.

23-letnik ima trenutno 1898 točk, 185 manj od rekordnega izkupička Gregorja Schlierenzauerja iz sezone 2008/09. 

V Almatyju je slovenski šampion že ujel Avstrijca po številu zmag v eni sezoni (13), še vedno pa lovi dve uvrstitvi na stopničke, s katerimi bi izenačil Schlierenzauerjev dosežek (20).

 
Komentarjev 2
  • Papaja Popi 18:39 03.marec 2016.

    Točno tako.Krafta ocenijo, kot kralja in ni važno kako skoči.Ko skoči Peter je to poezija, ocenijo pa ga kot da bi padel.

  • Žurnalček 18:16 03.marec 2016.

    Sodnikov imam poln kufer . Zadnja tekma v Almatiju . gre za hebo med Avstrijci , tko da nisem niti slučajno pristranski . Kraft dobi za prvi skok , ko je pristal SONOŽNO in potem na zemlji razširil noge v ...prikaži več telemark , kot stara kurba , dobi oceno 3x 19 . Ker sem na Evrošportu tekmo gledal že 5-tič vem o čemu govorim . Za ta skok je moral dobiti v najboljšem slučaju 3x17 . Pomeni da je dobil 6 točk preveč ! Haybock je skočil in dobil za svoje skoka najmanj 1 t0čko premalo . In zaradi tega je bil Kraft 4 . medtem ko Haybock 5. razlika pa je bila 5.5 točke ! Ne vem kdo je spregledal Amana , sedaj pa ne vidi Krafta ! A ni nobene inštance za pritožbe pri FIS-i , kajti Kraft v vsaki prvi seriji naredi Amanmarka in ne telemarka , ocenijo ga pa kot da je skočil Prevc !