Šport
18 ogledov

Šok, če uspe Sereni, a je ne gre odpisati

Serena Williams Reuters
Devet od zadnjih 11 Wimbledonov je osvojila ena od sester Williams. Serena, branilka naslova, in Venus sta se ta teden vrnili po dolgotrajni odsotnosti. "Nekaj neverjetnega bi bilo, če Sereni uspe ubraniti naslov," pravi legendarna Chris Evert.

Bila je poškodovana, pozimi zaradi pljučne embolije v življenjski nevarnosti, zdaj se Serena Williams leto dni po četrtem osvojenem wimbledonskem naslovu vrača v All England Club kot sedma nosilka. Loparja ni imela v roki kar osem mesecev! V svoji zbirki ima 13 grand slamov, morebitna zmaga med posameznicami na letošnjem Wimbledonu pa bi bil eden največjih povratkov v zgodovini športa. V sredo je na pripravljalnem turnirju v Eastbournu proti Veri Zvonarjovi izgubila dvoboj drugega kola. Njena starejša sestra in petkratna zmagovalka tega turnirja Venus ni igrala pol leta in je v Wimbledonu 23. nosilka. Tudi ona še ni v pravi formi, saj je v Eastbournu klonila v tretjem kolu in to proti Danieli Hantuchovi, ki jo je pred tem 11-krat premagala. Sestri torej nista favoritki, a bo vseeno večina pozornosti usmerjena nanju.

Samozavest, atletskost in moč. To so trije aduti, ki ju imata sestri Williams in lahko nadoknadijo manko treningov in povprečno formo. "Vedno pridem na igrišče, da bi zmagala, ne glede na okoliščine," je odločena Venus. Nič drugače ne razmišlja Serena: "Moj cilj je, da v Wimbledonu zmagam sedem dvobojev." S porazom v drugem kolu Eastbourna se ne obremenjuje preveč: "Ena ali dve točki in bi zmagala. Osem mesecev sploh nisem držala loparja in zato ne smem biti razočarana. Še vedno sem malo zarjavela, a do naslednjega tedna bo že bolje."

Pozor na Najevo in Šarapovo

Ker je nastop na sveti travi odpovedala tudi zmagovalka letošnjega Melbourna Kim Clijsters, za glavne favoritke veljajo Li Na, ki je pred dneva tednoma osvojila Roland Garros; pa številka ena lestvice WTA Caroline Wozniacki, ki je še naprej brez zmage na enem od največjih štirih turnirjev na svetu; Marija Šarapova, ki je tu zmagala leta 2004 in Zvonarjova. Victoria Azarenka, Samantha Stosur in Petra Kvitova pa sodijo v širši krog favoritk. Slednja je lani v osmini finala s 6:2 in 6:0 ponižala Wozniackijevo. Največ jih stavi na Lijevo. "Za tri dni sem izklopila telefon. Po Parizu je bilo vse kar preveč noro. Tako sem se v miru pripravila na Wimbledon, kjer sem vedno igrala zelo dobro," pravi Na, ki je kot prva Azijka osvojila enega od turnirjev za grand slam.


Venus je črna ovca

"Nekaj neverjetnega bi bilo, če Sereni uspe ubraniti naslov. Ne vem, če je sploh za koga možno, da bi se po letu odsotnosti, po vsem, kar je prestala, in po enem samem pripravljalnem turnirju vrnil z zmago na tako težkem turnirju," zatrjuje legendarna Chris Evert, v 70. in 80. letih zmagovalka 18 grand slamov (od tega treh v Wimbledonu). "Odigrala je Eastbourne, en teden bo v Wimbledonu zagotovo zdržala. Bo to dovolj, da se vrne v staro formo? Mislim, da ne. A kolikor poznam Sereno, se bo prej ali slej vrnila. Nje ne smeš nikoli odpisati." Kaj pa Venus? "Venus je črna ovca, saj bo vso pozornost vzela Serena, a Venus je bolje pripravljena in lahko pride dlje. Rada ima travo in je gotovo med favoritkami," dodaja Evertova.

Zadnjih 10 zmagovalk Wimbledona:

2010 - Serena Williams
2009 - Serena Williams
2008 - Venus Williams
2007 - Venus Williams
2006 - Amelie Mouresmo
2005 - Venus Williams
2004 - Marija Šarapova
2004 - Serena Williams
2003 - Serena Williams
2001 - Venus Williams

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.