Šport
3192 ogledov

Svet atletike zavit v črno! V nekaj dneh smrt še drugega velikana športa

Greg Foster Profimedia
Umrl je legendarni atlet Greg Foster.

Pri 64 letih je za posledicami dolgotrajne in redke bolezni umrl nekdanji ameriški atlet Greg Foster, ki je v 80 letih prejšnjega stoletja veljal za enega najboljših na 110 m z ovirami.

Zadnjih nekaj letih se je boril z amiloidozo, redko boleznijo, ki s kopičenjem proteina amiloid povzroča odpovedovanje različnih organov. Pred tremi leti je moral posledično tudi na presaditev srca.

Greg Foster | Avtor: Profimedia Profimedia

V karieri je v svoji paradni disciplini trikrat osvojil naslov svetovnega prvaka, to mu je uspelo v letih 1983, 1987 in 1991. Je edini atlet v zgodovini, ki se lahko pohvali s tremi zaporednimi naslovi svetovnega prvaka v tej disciplini. Na olimpijskih igrah leta 1984 je v domačem Los Angelesu osvojil srebrno kolajno.

V petnajstih od svojih šestnajstih sezon na najvišji ravni je bil uvrščen med deset najboljših tekačev na 110 metrov z ovirami, od tega je pet sezon končal kot nesporna številka ena te discipline (1982, 1983, 1986, 1987, 1991).

Njegov osebni rekord je znašal 13,03, ki mu je uspel ob drugem mestu v Zürichu leta 1981. Na istem mitingu je Renaldo Nehemiah postal prvi človek, ki se je spustil pod mejo 13 sekund.

Greg Foster | Avtor: Profimedia Profimedia

Desetkrat je postal ameriški državni prvak, od tega štirikrat na prostem in šestkrat v dvorani, kjer je nekaj časa držal tudi svetovni rekord na 60 m z ovirami s 7,36. Zdaj je ta v lasti njegovega rojaka Granta Hollowaya (7,29). Leta 1991 je postal tudi dvoranski svetovni prvak v teku na 60 m z ovirami.

Leta 1990 je bil Foster za šest mesecev suspendiran, saj so v njegovem vzorcu našli sledi efedrina. Slednji naj bi se po besedah Fosterja nahajal v njegovih zdravilih za astmo.

Greg Foster | Avtor: Profimedia Profimedia

Smrt Fosterja je še druga smrt, ki je v zadnjih dneh pretresla svet atletike, saj se je pred dnevi v 51. letu starosti poslovil tudi legendarni skakalec s palico.

sveča plamen v 51. letu starosti Šport Nova tragična zgodba v svetu športa: preminil svetovni prvak
Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:22 22.februar 2023.

    madonca najhitrejši na svetu pa--- z astmo ?!!!. a si predstavljate kolk bi šele bil hiter če bi bil zdrav... no ja .. karma je hudič, udari prej al pa slej. dasiravno pravi pregovor laž ima kratke noge, no kot ...prikaži več kaže se z "zdravili" tud laž da pozdravt.

Sorodne novice