Šport
1683 ogledov

Šokantno! Olimpijski prvak, junak nacije, obsojen brutalnega umora

Naidan Tuvshinbayar Profimedia
Prvi Mongol z olimpijsko zlato medaljo v zgodovini je v pijanem stanju brutalno pretepel prijatelja, ki je kasneje zaradi posledic poškodb umrl.

Dobitnik zlate medalje z Olimpijskih iger v Pekingu 2008, judoist Naidan Tuvshinbayar, je bil spoznan za krivega umora svojega otroškega prijatelja, zaradi česar je bil obsojen na 16 let zapora.

Nekdanji odlični športnik ter kasnejši predsednik Olimpijskega komiteja Mongolije je bil prijet aprila 2021 po napadu na svojega prijatelja Erdenebilega Enkhbata.

Naidan Tuvshinbayar | Avtor: Profimedia Profimedia

Tuvshinbayar je pod vplivom alkohola s trdim predmetom večkrat po glavi udaril svojega prijatelja, zaradi česar je bil obsojen napada in je moral preživeti 20 dni v zaporu.

Toda stvari so se zakomplicirale osem mesecev kasneje, ko je Enkhbat zaradi posledic poškodbe možganov, katero je utrpel v pretepu s Tuvshinbayarjem, nenadoma preminil.

Po njegovi smrti je bil proti legendarnemu judoistu sprožen nov pravni postopek, tokrat zaradi umora, in Tuvshinbayar je bil tokrat obsojen na 16 let zaporne kazni.

Naidan Tuvshinbayar | Avtor: Profimedia Profimedia

Tuvshinbayar je sicer do incidenta veljal za pravega narodnega heroja in ljubljenca nacije, saj je leta 2008 v Pekingu postal prvi Mongol z zlato olimpijsko medaljo, nanizal pa je še številne druge športne uspehe.

Štiri leta kasneje je v Londonu osvohil še srebro (ter tako postal tudi prvi Mongol z dvema olimpijskima medaljama). Leta 2017 pa se je dokopal tudi do edine svoje medalje na Svetovnih prvenstvih, ko je v Budimpešti osvojil bron.

Bil je prava športna zvezda Mongolije ter redni gost televizijskih oddaj ter reklam, obenem pa naj bi bil prav on najbolj zaslužen za zmago Khaltmaagiina Battulge na predsedniških volitvah leta 2017, saj naj bi se mnenje javnosti povsem obrnilo, potem ko je slednji dobil uradno podporo njihovega športnega junaka.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice