Šport > Olimpijske igre
237 ogledov

Tri kazni za Velenškovo za izpad in razočaranje

Ana Velenšek Profimedia
Ana Velenšek obstala v drugem krogu.

Slovenska judoistka Ana Velenšek je obstala v drugem krogu olimpijskega turnirja v kategoriji nad 78 kilogramov. Brazilka Maria Suelen Altheman je zmagala, potem ko je bronasta iz Ria 2016 prejela tri kazni.

Obe judoistki sta dvoboj začeli pasivno, zato sta po 52 sekundah dobili kazen. Pri Velenškovi je bilo več kot očitno, da za dvoboj v odprti ženski kategoriji enostavno nima dovolj kilogramov. To je skušala nadoknaditi z agresivnostjo in hitrostjo, a je izkušena Južnoameričanka, bronasta z letošnjega SP v Budimpešti, znala odgovoriti na vse napade.

Zato tudi v nadaljevanju nobeni od tekmovalk ni uspel met za katero od točk, je pa Slovenka po dveh minutah in 39 sekundah dvoboja zaradi nepravilnega udarca z nogo, brca se ni bistveno razlikovala od ostalih, prejela drugo kazen.

Izkušena Brazilka je to znala izkoristiti. Varovanko Marjana Fabjana iz Sankakuja je predvsem s telesno težo skušala spraviti z blazine in izsiliti še odločilno tretjo kazen.

Pri tem je bila po več poskusih uspešna. Po treh minutah in 34 sekundah je Velenškova "zbežala" z roba borišča nazaj na sredino tatamija. Sodniki so po ogledu posnetka ocenili, da je 30-letna Celjanka nepravilno zapustila rob blazine in zaradi pravila o izmikanju gardu je slovenska policistka prejela še odločilno tretjo kazen.

"Tista brca, to ne vem, ampak sodniki se tako odločijo in morda sem bila morda malce preveč agresivna. Na koncu pa izmikanje gardu. Kriva sem sama. Nisem ji vsilila svojega garda, ampak sem to prepustila njej, potem pa so se začele kazni. Težko mi je, ker sem to tekmovalko v obeh medsebojnih dvobojih premagala. Težko je, saj greš na tako tekmo po kolajno in če bi zmagala še v tem dvoboju, bi bila v četrtfinalu," je po tekmi povedala Velenškova in odkrito priznala, da je v prvi vrsti za poraz kriva sama, zdaj pa si bo privoščila krajši oddih in razmislila, kako naprej.

V prvem krogu je slovenska reprezentantka, nosilka dveh odličij s SP in šestih z EP, proti Američanki Nino Cutro-Kelly zmagala hitro, po 47 sekundah, ko ji je uspel met za ipon. Najprej je po 45 sekundah dobila točko za vazari, dve sekundi pozneje pa je dvoboj predčasno končala.

Z izpadom Velenškove so se v Tokiu končali slovenski judoistični nastopi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice