Šport
2610 ogledov

Šovinizem brez meja: to je moral poslušati, ko je najel žensko

andy murray
Drugi igralec sveta Andy Murray je razkril, da sta seksizem in šovinizem še kako prisotna v zakulisju profesionalnega tenisa.

Britanski teniški junak, ki se po sanaciji poškodbe kolka vrača na OP ZDA, je pred tremi leti oral ledino, ko je v svojo ekipo pripeljal nekdanjo vhunsko teniško igralko Amelie Mauresmo

Murray je bil edini član elitne deseterice z žensko trenerko, zato so ga nekateri kolegi spraševali, če se morda šali. Tako močno je v športu, ki se ponaša z dvema enakovrednima Touroma (ATP in WTA), še vedno prisotno razlikovanje na podlagi spola.

Britanec je dolgoletni zagovornik enakopravnih pravic in poenotenih denarnih nagrad, saj je tenis eden redkih športov, v katerem lahko ženski obračuni na tribune in pred televizijske sprejemnike privabijo celo več gledalcev kot moški.

"Ko se je razvedelo, da bom sodeloval z žensko, sem dobil sporočilo enega od igralcev, ki je danes trener. Rekel mi je 'všeč mi je igra, ki jo igraš z mediji, morda bi jim jutri lahko dejal, da razmišljaš o sodelovanju s psom.' Takšne in podobne reči," je povedal Murray.

"Ko sem prišel na Tour, med moškimi tenisači ni bili ženskih trenerk. Število kritik, ki jih je bila deležna Amelie, je bilo neprimerljivo večje glede na druge trenerje. Ko zdaj izgubim, sem kriv jaz. Ko sem delal z njo, je bila vedno kriva ona," je pojasnil Britanec.

murray, mauresmo | Avtor: EPA EPA
Prepričan je, da v tenisu ni dovolj žensk. Na ATP Touru jih je le peščica, moški pa prevladujejo tudi v ekipah profesionalnih teniških igralk. Noben vrhunski tenisač pred in po Murrayju ni najel trenerke.

"Nekateri pravijo 'ženska ne more razumeti moške igre'. Kako potem lahko moški razume žensko igro? Ko sem odraščal, me je trenirala mama. Nisem imel nobenih težav. Če se ozrem po Touru, ni igralca, ki bi treniral z žensko, zato sem pri iskanju vedno iskal trenerja, ko pa sem postal starejši, sem spoznal, da to ni nujno," je povedal Murray in pojasnil, zakaj meni, da bi morali enakopravnost spodbujati, ne pa zavirati.

"Lahko bi bili ponosni, da je tenis edini šport, kjer so zaslužki moških in žensk sploh primerljivi. To je nekaj pozitivnega. Imamo veliko spornih vprašanj, vendar bi morali biti ponosni na to," je zaključil 30-letnik.

Murray pod vodstvom Francozinje, s katero sta se razšla leta 2016, ni dosegal tako vrhunskih rezultatov, kar pa ni bil odraz njenega dela, temveč posledica drugih dejavnikov, kot je operacija hrbta in dolga rehabilitacija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice