Šport
19 ogledov

Rusi za bron napolnili mrežo ZDA

Rusija ZDA SP elitne divizije EPA
Hokejisti Rusije so na domačem svetovnem prvenstvu elitne skupine osvojili tretje mesto. V boju za bron so premagali Američane (7:2).

Hokejisti Rusije ne bodo povsem zadovoljni z domačim prvenstvom. Pred začetkom niso skrivali želje, da bi si priborili zlato medaljo, a so jih, kot že nekajkrat na velikih tekmovanjih, ustavili sosedje Finci.

Jezo so razočarani Rusi stresli nad mlado ameriško zasedbo, ki je kljub pogumnim predstavam na SP, med drugim so hokejisti iz ZDA v četrtfinalu ugnali Čehe, ostala na nehvaležnem četrtem mestu. V zadnjem desetletju je to za Rusijo osma kolajna, prva bronasta po letu 2007, ko so bili prav tako gostitelji SP, dopolnili pa so barvni trojček žlahtnih kovin v zadnjih treh sezonah (zlato 2014, srebro 2015 in letošnji bron).

Rusi so po tekmah vendarle pokazali nekaj dobre volje in se z navijači veselili tudi bronastih medalj, čeprav so vsi skupaj pričakovali več. Obenem pa so nadaljevali niz uspešnih nastopov na domačih tekmovanjih v Moskvi - od srebra leta 1957, zlata 1973, 1979 in 1986 ter brona 2007 so na vseh tekmovanjih v prestolnici prišli med dobitnike medalj.

Ruski igralci so imeli en dan časa, da so pozabili na polfinalni poraz. Tudi ljubitelji hokeja v Moskvi so jim ostali zvesti, dvorana Ledena palača je bila tudi na tekmi za tretje mesto skoraj povsem polna, tekma pa se je hitro razvila v smer, ki so jo želeli hokejisti in navijači Rusije.
Američani so bili prav tako razočarani po tesnem porazu s Kanadčani, v malem finalu pa statistično niso bili veliko slabši. Po strelih celo boljši kot Rusi (30-29), a kaj, ko so njihovi tekmeci zadevali iz vseh zrelih priložnosti, sami pa so predvsem dobro ogrevali vratarja Sergeja Bobrovskega.

Vatrano le ublažil visok poraz

Njegov ameriški tekmec Keith Kinkaid je ob nekaj obrambah tudi pobral ploščke iz mreže. V prvi tretjini dvakrat, ko pa so Rusi do sredine tekme prišli do vodstva s 4:0, se je že zdelo, da se bodo težko izognili polomu. A so se zbrali, Frank Vatrano je hitro znižal, ko je četrti ameriški "power-play" le spremenil v gol, toda Rusija je minuto pozneje spet prišla do +4.

V vratih ZDA je v zadnji tretjini Mike Condon zamenjal Kinkaida. Kanček upanja je pomenil drugi gol Vatrana na tekmi za 2:5, vendar domači hokejisti niso dovolili presenečenja. Sergej Mozjakin je za svoj drugi zadetek na tekmi poskrbel v 54. minuti, tik pred koncem, ko so oboji že čakali na zadnji zvok sirene, pa je končnih 7:2 postavil Jevgenij Dadonov.

SP elitne divizije, tekma za 3. mesto:

Rusija - ZDA 7:2 (2:0, 3:1, 2:1)
Vojnov 7., Mozjakin 14., 54., Telegin 30., Dadonov 33., Panarin 36., Šipačjov 60.; Vatrano 35., 44. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.