Šport
29 ogledov

V polfinalu obračuna sosedov

Connor McDavid Jacob Markstrom Kanada Švedska SP elitne divizije EPA
V polfinale elitnega hokejskega svetovnega prvenstva so se uvrstile reprezentance Finske, Združenih držav Amerike, Rusije in Kanade.

Hokejisti Finske so v četrtfinalu (5:1) pričakovano premagali Dance, Američani so po kazenskih strelih strli Čehe (2:1), Kanadčani so zanesljivo opravili s Švedi (6:0), Rusi pa z Nemci (4:1).

Američani se bodo v polfinalu merili s sosedi Kanadčani, izbrana vrsta Finske pa z domačini Rusi, ki po slabem začetku prvenstva stopnjujejo svojo formo.

Šipačjov režiser preobrata

Rusija SP elitne divizije | Avtor: EPA EPA

Karkoli razen zmage Rusije v dvoboju z Nemčijo bi bilo na SP prvovrstna senzacija. Končni izid 4:1 je potrdil, da so Rusi favoriti in da so na poti do želenega domačega zlata prestopili nemško oviro, ki pa je bila vsaj v prvi tretjini presenetljivo visoka.

Nemci so že v peti minuti poskrbeli za ledeno prho v polni moskovski Ledeni palači. Patrick Reimer je poskrbel za vodstvo Nemčije, pričakovanja Rusov, da bodo zaostanek hitro nadoknadili, pa so se zaletavala v vratarja Thomasa Greissa. V prvem delu je ustavil vseh 13 strelov, nato pa se je krivulja le obrnila v pričakovano smer.

Režiser preobrata je bil Vadim Šipačjov, ki je bil kot strelec udeležen pri dveh golih, kot podajalec pa še pri tretjem ruskem v drugem delu. Do 28. minute so Rusi že izenačili, še pred drugim odmorom pa imeli dva gola prednosti. Na začetku zadnjega dela je domači zvezdnik Aleksander Ovečkin poskrbel za 4:1, pozneje pa so Rusi le še skrbeli, da je dvoboj mirno potekal do konca.

Nemci so lahko kljub temu zadovoljni, saj so prišli med prvih osem, kar jim je uspelo prvič po letu 2000.

Švedi potolčeni 

Brad Marchand Johan Sundstrom Kanada Švedska SP elitne divizije | Avtor: EPA EPA

Švedski hokejisti St. Peterburg zapuščajo potolčeni in ponižani in z najhujšim porazom v četrtfinalu, odkar je zveza IIHF uvedla takšen sistem tekmovanja leta 1992. Današnji dvoboj je bil tudi boj poražencev derbijev zadnjega dne predtekmovanja, ko so Kanadčani izgubili s Finci z 0:4, Švedi pa z Rusi z 1:4. Poraz je bil bolj usoden za Švede, ki so osvojili tretje mesto v svoji predtekmovalni skupini in so se morali za četrtfinale preseliti iz Moskve v St. Peterburg.

Menjava okolja ni predstavljala težav skoraj vso prvo tretjino. Toda kanadski gol v 19. minuti je napovedal, v kateri smer bo šla tekma, čeprav si privrženci treh kron niti v najhujših sanjah niso predstavljali, kaj jih čaka v nadaljevanju. K švedskemu potopu je pripomogla še kazen za Andreja Burakovskyja, ki je zaradi udarca v glavo dobil desetminutno kazen. Matt Dumba je izkoristil "power-play", isti igralec pa je nato podal za 3:0, potem ko se je plošček po njegovem strelu odbil pred gol, vanj pa ga je potisnil Brad Marchand. Švedi so bili že zelo nervozni, a niti trenerjev odmor ni pomagal. Po vrnitvi na led so Kanadčani dosegli še četrti gol, le 11 sekund po tretjem.

V zadnjem delu se je za švedske švedski hokejiste prižgal še zadnji kanček upanja, ko sta bila pri Kanadčanih zaporedoma izključena dva igralca. Ob skoraj dveh minutah prednosti 5-3 so tvegali vse in iz vrat potegnili še Jacoba Markströma, a ni pomagalo. Kanada je zdržala brez prejetega zadetka, ko pa so imeli svetovni prvaki na ledu vse igralce, so spet neusmiljeno udarili. Še dvakrat, tako da je bilo na koncu na semaforju kar 6:0.

Matthews potopil Čehe

ZDA SP elitne divizije | Avtor: EPA EPA

Reprezentanti ZDA so presenetili Čehe in jim zaprli vrata do medalj na letošnjem SP. V izenačenem in tesnem dvoboju so odločali kazenski streli, junak tekme pa je bil Auston Matthews, ki je najprej poskrbel za izenačenje v drugi tretjini, edini pa je bil uspešen tudi pri kazenskih strelih.

Na drugi strani so imeli Čehi tragičnega junaka: Tomaš Zohorna je sicer zadel, tudi iz kazenskega strela, v prvi tretjini, toda nato je ameriški vratar Keith Kinkaid njegov drugi poskus na tekmi v tretji seriji kazenskih strelov ubranil in odločil zmagovalca.

V prvi tretjini so Čehi povedli po kazenskem strelu, potem ko je prekršek nad Zohorno naredil Patrick Maroon. Vendar so se Čehi vodstva veselili le do 22. minute, Matthews je izkoristil nezbranost češke obrambe za hitro izenačenje. Pozneje sta se z nekaj odličnimi reakcijami izkazala oba vratarja, Kinkaid in češki Dominik Furch. Tudi zaradi njunih akcij (Američan je imel na koncu 31 obramb, Čeh pa 26) se mreži nista več zatresli. 

Ne le do konca rednega dela, zadetkov ni bilo niti v podaljšku, v katerem pa so pobudo prevzeli Američani. Jordan Schroeder in Brock Nelson bi lahko zmago svoji ekipi zagotovila že pred kazenskimi streli, toda Furch je bil zbran, prav tako ob nevarnem strelu Tylerja Motteja tri minute pred koncem podaljška. Pri kazenskih strelih je bilo pet hokejistov neuspešnih, zadel je le Matthews in tako svoji ekipi priboril polfinale.

Granlund začel in dokončal

Mikael Granlund Finska Danska SP elitne divizije | Avtor: EPA EPA

Hokejska reprezentanca Danske se je na letošnjem prvenstvu pokazala za trdno in srčno ekipo, si priborila četrtfinale, prvega po letu 2010, toda njena pot se je tu tudi končala. Čeprav Danci niso igrali slabo, pa je bila Finska, najboljša ekipa iz predtekmovanja, premočan tekmec.

Na koncu so izbranci Karija Jalonena slavili prepričljivo in še osmič v nizu na tem SP zmagali že v rednem delu. A večji del tekme je bil obračun precej enakovreden, Finci pa so spretno izkoriščali napake svojih tekmecev, ki jih je sicer večkrat reševal vratar Sebastian Dahm.

Mikael Granlund je bil prvi, ki ga je premagal, po zadetku Jarna Koskirante v drugi tretjini se je zdelo, da so Finci našli recept. A Lars Eller je znižal in podaljšal upanje za Dansko, ki pa je začelo plahneti ob novem finskem vodstvu za dva gola, zadel je mladi zvezdnik Partik Laine.

Kljub premoči tekmecev so Danci zdržali brez še kakšnega prejetega gola do 58. minute, potema pa tvegali brez vratarja. Kazen je sledila takoj, Jussi Jokinen zadel prazen gol za dokončno odločitev o zmagovalcu, potem pa je Granlund dotolčenim tekmecem nekaj sekund pozneje zabil še peti gol.

SP elitne divizije, četrtfinale:

Finska - Danska 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)
Granlund 15., 59., Koskiranta 22., Laine 39., Jokinen 58.; Eller 32.

Češka - ZDA 1:2** (1:0, 0:1, 0:0, 0:0, 0:1)
Zohorna 16.; Matthews 22.

Rusija - Nemčija 4:1 (0:1, 3:0, 1:0)
Šipačjov 21., 35., Dadonov 28., Ovečkin 43.; Reimer 5.

Kanada - Švedska 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)
Scheifele 19., Dumba 26., Marchand 33., Domi 33., Stone 52., Brassard 54.

* - po podaljšku
** - po kazenskih strelih

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.