Šport
22 ogledov

"Španci gredo včasih z glavo skozi zid"

Marko Simeunović je 56-krat oblekel dres z državnim grbom. (Foto: Reuters) Reuters
Marko Simeunović je bil med glavnimi igralci pri vseh uspehih slovenske nogometne reprezentance v eri Srečka Katanca. "Šeststo ali sedemsto podaj na tekmo je res ogromno. Pred nekaj leti je bila to novost, zdaj pa res postaja že dolgočasno," pravi pred polfinalom med Španijo in Portugalsko.

Če se ne motim, ste trenutno na Cipru. Ali vam uspe spremljati EP?
Tu ima vsak lokal deset, 20 televizorjev. Zanimanje za EP je izjemno. Normalno, da so Ciprčani navijali za Grke, tu je ogromno Rusov, Angležev in Nemcev. Je kar zanimivo.

Kako bi ocenili četrtfinalne dvoboje?
Vse gre po pričakovanjih. Že pred začetkom prvenstva sem napovedal, da se bosta v finalu pomerili Nemčija in Španija. Italijani so odigrali odličen turnir, tudi proti Angliji so pokazali svojo moč. Na koncu je sicer odločala loterija, a bi morali že prej zaključiti tekmo v svojo korist. Portugalci pa imajo prav tako odlično ekipo. Marsikoga so verjetno presenetili. Tu sem nekoliko več pričakoval predvsem od Nizozemcev. Hrvati so prav tako dobro igrali, a so žal izpadli. Pred tem so zelo namučili Špance, ki pa ne blestijo tako kot doslej.

Nekateri Špancem očitajo celo preveč podaj ...
Te številke so res nenormalne. Šeststo ali sedemsto podaj na tekmo je res ogromno. Pred nekaj leti je bila to novost, zdaj pa res postaja že dolgočasno. Vse ekipe se nekako zaprejo in Španci včasih poskušajo tudi z glavo skozi zid. Ker imajo izjemno veliko znanja, jim to vseeno uspeva, a ne več toliko kot prej. Tekmeci se na takšno igranje pripravijo. A takšen je njihov slog in od njega ne odstopajo. Do zdaj jim je prinesel uspeh, morda bo tako tudi tokrat, vendar bo takšen način igre vedno manj učinkovit.

Xavi Fabregas Španija Italija Gdansk Euro 2012 | Avtor: EPA EPA
Omenili ste finale Nemčija – Španija. Kje so Nemci boljši od Italijanov?
Pri Nemcih gre za pravo ekipo. Igrajo eden za drugega, večjih zvezdnikov nimajo. Nemci med tekmo ne popuščajo, vseskozi igrajo, se bodrijo, igra se ne vrti le okoli enega moža. Imajo trdo, čvrsto ekipo, ki jo krasi nek navdih.

Tudi sami ste se udeležili največjih nogometnih tekmovanj. Kako je s pritiskom, ki ga čutijo igralci na SP in EP?
Pri velikih ekipah so vsi nogometaši navajeni teh dogodkov. Zanje ta pritisk ne obstaja. Tudi zato se rutinirane reprezentance vselej uvrščajo v sam vrh. Pri nekoliko manjših na papirju je ta pritisk in dodatno nervozo bolj čutiti.

Kdaj se bo Slovenija vrnila na EP?
Slovenija počasi postaja neka stalnica. Smo blizu uvrstitev na velika tekmovanja, tokrat nam je le malce zmanjkalo. Verjamem, da se nam bo zdaj uspelo uvrstiti na SP, nato pa tudi na EP. Zdaj nismo več avtsajderji – kosamo se lahko z vsakim.

Bo morda v prihodnosti lažje prihajati na EP, ker se bo sistem spremenil? V Franciji bo leta 2016 zaigralo 24 reprezentanc.
Teži se k temu, da sodeluje več reprezentanc. Morda je bolje, da je na prvenstvu več izbranih vrst, ali bo zato kaj lažje, pa ne vem. Vseeno se bo treba uvrstiti, število tekem ni pomembno. Prav tako bo treba zmagati v svoji skupini ali pa biti vsaj drugi. Moraš zmagovati, prisoten mora biti zmagovalni duh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.