Šport
21 ogledov

Španci že pakirajo kovčke

Botia Dominguez olimpijske igre 2012 London Španija Reuters
Po še drugi zmagi, s 3:1 so ugnali Beloruse, so se Brazilci že uvrstili v izločilne boje. Povsem nepričakovano pa so se še po drugem porazu od tekmovanja že poslovili Španci. Mehičani so ugnali Gabon, Senegalci pa presenetljivo Urugvaj. Japonci so, tako kot Brazilci, vpisali še drugo zmago. Do prve zmage tudi Velika Britanija.

Za senzacijo dneva so poskrbeli igralci Hondurasa, ki so v skupini D z zmago 1:0 nad Španijo tej odvzeli vse možnosti za napredovanje v četrtfinale. Potem ko so praktično vsi strokovnjaki Španijo ob Braziliji videli kot najresnejšo kandidatko za zlato olimpijsko kolajno, reprezentanca s Pirenejskega polotoka ni upravičila visokih pričakovanj. Po porazu v uvodnem kolu proti Japonski so si izbranci Luisa Mille tudi v drugem kolu privoščili spodrsljaj, ki pa je bil usoden.

Honduras je v Newcastlu prek Jerryja Bengtsona, ki je zadel z glavo, povedel v sedmi minuti, nato pa preostanek tekme odigral pod velikim pritiskom Špancev. Ti so imeli številne priložnosti, vendar so nogometaši iz Srednje Amerike vse nalete zdržali. Špancem je ob koncu tekme tudi zavrela kri, saj so obkolili sodnika in ga precej časa niso spustili iz svoje “sredine”. A ta “cirkus” je bil povsem odveč, saj je bilo jasno, da protesti ne bodo spremenili dejstva, da bodo Španci hitro zapustili London.

Če so Španci tako hudo razočarali svoje navijače, nekateri mediji so neuspeh že poimenovali “olimpijski debakl”, pa so svoje znova razveselili Japonci, ki so z 1:0 odpravili Maroko in si zagotovili nastop med najboljšo osmerico.

Brazilci že v četrtfinalu

Belorusija je sicer začela odlično in povedla že v 9. minuti, a je Brazilija kmalu izenačila in kasneje postavila stvari na svoje mesto. Najboljši posameznik tekme je bil Neymar, ki je pri prvem golu asistiral Alexandreju Patu za zadetek z glavo, drugega je dosegel sam po lepo izvedenem prostem strelu, za potrditev zmage v 90. minuti pa je s peto podal še Oscarju, ki je nato dosegel še tretji gol za karioke. V drugi tekme skupine C sta Egipt in Nova Zelandija remizirala z 1:1.

Neymar Romulo Hulk | Avtor: EPA EPA

Senegal še naprej preseneča, Britanci do prve zmage

Presenetljivi Senegalci so po remiju z Veliko Britanijo prekrižali načrte tudi Urugvaju, ki je izgubil prvo nogometno tekmo na olimpijskih igrah sploh, njihov niz se je začel pred 88 leti! Afričani so zgodaj povedli, nato pa v 31. minuti ostali z igralcem manj, a kljub temu so že šest minut kasneje podvojili svoje vodstvo, ki so ga nato zadržali do konca. Velika Britanija je na drugem obračunu skupine porazila Združene arabske emirate s 3:1 in prišla do prve zmage. Med strelce pri gostiteljih OI so se vpisali Ryan Giggs, Scott Sinclair in Daniel Sturridge.

Dos Santos mehiški junak

Skupina B se zaenkrat razpleta po pričakovanjih, v 2. kolu je Mehika z dvema goloma Giovannija Dos Santosa slavila z 2:0 proti Gabonu. Zmago je nekdanji up Barcelone potrdil v sodniškem podaljšku, ko je izkoristil enajstmetrovko.

Na drugi tekmi skupine med Južno Korejo in Švico, ki so jo z 2:1 dobili Azijci, so vsi trije zadetki padli v razmaku sedmih minut. V 57. so Korejci povedli, tri minute kasneje so Švicarji izenačili, vendar pa je Bo-Kyung Kim v 64. minuti svojo ekipo zopet popeljal v vodstvo.

Nogometni turnir, predtekmovanje, 2. kolo:

Skupina A:

Senegal
: Urugvaj  2:0 (2:0)
Moussa Konate (9, 37)

Velika Britanija : Združeni arabski emirati 3:1 (1:0)
Giggs (16), Sinclair (73), Sturridge (76); Essa (60)

Skupina B:

Mehika : Gabon  2:0 (0:0)
Dos Santos (62, 90-11m)

Južna Koreja : Švica  2:1 (0:0)
Park (57), Kim (64); Emeghara (60)

Skupina C:

Brazilija : Belorusija  3:1 (1:1)
Pato (15), Neymar (65), Oscar (90); Bressan (9)

Egipt : Nova Zelandija  1:1 (1:1)
Al Gharbyya (40); Wood (17)

Skupina D:

Japonska : Maroko  1:0 (0:0)
Nagai (84)

Španija : Honduras 0:1 (0:1)
Bengtson (7)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.