Šport
35 ogledov

Španska olimpijska katastrofa

jose mendoza španija honduras london 2012 juan mata Reuters
Mlada španska nogometna reprezentanca ni upravičila slovesa aktualnih svetovnih in evropskih prvakov, ko je s porazom proti Hondurasu neslavno končala nastope v Londonu. Španci po dveh razočaranjih nimajo več možnosti za napredovanje, obenem pa sploh še niso zatresli mreže.

javier martinez roger espinoza  španija honduras london 2012  | Avtor: Reuters Reuters
Že od samega začetka je bilo jasno, da bo mlada španska reprezentanca zelo težko parirala dosežkom svojih starejših rojakov, ki so na letošnjem Euru še drugič zapored postali evropski prvaki, medtem ko so leta 2010 osvojili še svetovni vrh. A vendar so matadorji s Pirenejskega polotoka veljali za ene glavnih favoritov nogometnega prvenstva na OI v Londonu, zato je bilo težko predvideti, kar se je nato zgodilo.

Na otvoritveni tekmi so jih z golom Otsuja premagali Japonci. Pravo presenečenje pa so včeraj pripravili nogometaši Hondurasa, ki so povedli v sedmi minuti, raztreseni Španci pa se do konca srečanja niso uspeli pobrati in tako zaključili z nastopi v Londonu. ''Ekipa je bila napeta od samega začetka, saj so vedeli, da morajo zadeti, če želijo napredovati,'' je povedal selektor Luis Milla in dodal: ''Zgodnji gol je vse skupaj še otežil.''

Po zadetku Jerryja Bengtsona so Španci v neznačilnem slogu začeli izgubljati živce in na igrišču je prevladovala agresivna igra. Skupaj sta si reprezentanci prislužili kar 13 rumenih kartonov (Španija – 7, Honduras – 6). Španski selektor priznava, da so njegove fante morda pokopala previsoka pričakovanja. ''Povsem verjetno je, da je bil prisoten pritisk, a to so igralci, ki igrajo na najvišjem nivoju. Strokovni štab mora zdaj analizirati, kaj je pripeljalo do izpada. Ugotoviti moramo, kaj se je zgodilo,'' je povedal Milla. Njegovi varovanci so vseskozi pritiskali za izenačenje, vendar so uspeli zadeti le prečko. ''Edino, kar je manjkalo, je bil gol. Zaslužili smo si zmago,'' je povedal španski strateg.

jose mendoza španija honduras london 2012 | Avtor: EPA EPA
Iker Munian je v zaključku drugega polčasa vratarja Hondurasa obtožil zavlačevanja. Španec, ki je prejel tudi rumeni karton, je imel veliko priložnosti za zadetek, ki pa jih ni uspel izkoristiti, zato je jezno brcal po zelenici. Pozornost španske izbrane vrste se je v drugem polčasu usmerila na sodnika, saj so dvakrat zahtevali strel z bele točke. ''Ne želim govoriti o sodnikih, toda mislim, da bi Španija morala dobiti strel z 11 metrov,'' je povedal Milla.

Ravnanje reprezentance s Pirenejskega polotoka je razjezilo skoraj 27 tisoč obiskovalcev tekme, ki so zato bučno navijali za Honduras. ''Zelo lepo je bilo slišati gledalce vzklikati 'Honduras, Honduras'. Želimo se jim zahvaliti in to zmago posvečamo njim,'' je povedal strelec edinega zadetka na tekmi.

Selektor Hondurasa Luis Fernando Suarez je bil nadvse zadovoljen, da jim je uspelo iz tako težkega obračuna izvleči tri točke. ''Stvari so se odvijale po naše, čeprav bi Španci lahko izenačili in celo zmagali. Ostati moramo mirni, ker bo naslednji obračun prav tako težak,'' je povedal Suarez, čigar ekipa se nahaja na drugem mestu skupine D. ''Ostali smo mirni. Bilo je težko delo. Igrali smo zares dobro, da smo premagali Španijo,'' je zaključil Bengtson.

luis milla luis suarez španija honduras london 2012  | Avtor: Reuters Reuters
Tako igralci kot španska javnost so v šoku. ''Kaj takšnega še nisem doživel. Proti Hondurasu smo imeli 24 strelov na nasprotna vrata, vendar mreže nismo zatresli. Na takšnem turnirju se tovrstne stvari ne oproščajo,'' je skrušeno dejal eden od zvezdnikov Španije in kapetan Javi Martínez. Španski mediji na prvih straneh poročajo o ''olimpijskem debaklu'', ''koncu sanj'', velik del krivde za izpad pa pripisujejo tudi sodniku Juanu Ernestu Sotu iz Venezuele.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.