Šport
765 ogledov

Španski junak je medalje osvajal z Jugoslavijo

Epa
Španski rokometaši so se v petem poskusu dokopali do prve zlate medalje na evropskih prvenstvih.

Pravijo, da se zgodovina ponavlja, a španska rokometna reprezentanca v zagrebški Areni tega preprosto ni dopustila.

Štirikratni evropski podprvaki, ki so pred uvrstitvivjo v polfinale na Hrvaškem izgubili proti Sloveniji (26:31), so v finalu evropskega prvenstva premagali Švedsko (29:23) ter štirim srebrnim in dvema bronastima medaljama dodali prvo zlato. 

rokomet, Španija EP v rokometu Šport Evropski prvaki premagali urok final

Veliko zaslug za zgodovinski uspeh varovancev Jordija Ribere gre 38-letnemu veteranu Arpadu Šterbiku, ki je v finalu s Švedsko zbral osem obramb in odigral eno ključnih vlog na poti do zlate medalje.

Njegov doprinos je naravnost izjemen, upoštevajoč dejstvo, da se je reprezentanci pridružil šele pred polfinalnim obračunom s Francijo, potem ko si je vratar Barcelone Gonzalo Perez de Vargas poškodoval koleno na srečanju z Nemčijo.

Michael Wiederer To so povedali Šport EHF za konec še enkrat več zamižal ob kraji Slovenije

Izkušeni španski rokomaš Julen Aguinagalde je pred finalnim obračunom dejal, da bo razplet bržkone krojil razpoloženi vratar. In res je bilo tako. Švedi so ob odlični predstavi Mikaela Appelgrena zagospodarili na igrišču, a so Španci držali stik in kasneje na krilih razpoloženega Šterbika srečanje obrnili v svoj prid.

"Bil sem v Skopju, v neki čakalnici sem čakal na pregled, ko sem ob 10.30 dobil vabilo v reprezentanco. Ob 14.30 sem bil na letalu v Ljubljano, od tam so me z avtom prepeljali v Zagreb. Zvečer sem prispel v hotel in zaspal, nato sem imel nekaj časa, da se pripravim na Francoze," je svojo pot na EP opisal španski veteran.

Veselin Vujović Ostro nad EHF Šport Lapajne: Če bi imeli čisto vest, bi Vujovića kaznovali

Šterbik je bil eden od junakov tekme s Francijo, piko na i je postavil v finalu proti Švedski. S Španijo je osvojil četrto medaljo na velikih tekmovanjih, pred tem je je bil srebrn na EP 2016 ter zlat na SP 2013 oziroma bronast na SP 2011. V zbirki ima še dve medalji v dresu jugoslovanske rokometne reprezentance, s katero je bil bronast na SP 1999 in SP 2001.

Šterbik se je rodil v Srbiji, kjer je začel svojo rokometno pot. Od leta 2001 do 2004 je igral za madžarski Veszprem, nato pa se je preselil v BM Ciudad Real in se v Španiji proslavil kot eden najboljših vratarjev na svetu. Leta 2008 je s procesom naturalizacije postal španski reprezentant.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.