Šport
13468 ogledov

Lapajne: Če bi imeli čisto vest, bi Vujovića kaznovali

veselin vujović
Nekdanji slovenski reprezentant je strogo obsodil nestrokovno ravnanje EHF in podprl prizadevanja Veselina Vujovića.

Slovenska rokometna reprezentanca je evropsko prvenstvo na Hrvaškem končala na osmem mestu, potem ko je v zadnji tekmi skupinskega dela remizirala s Češko (26:26).

Usoda slovenskih rokometašev je neločljivo povezana z bizarnimi sodniškimi odločitvami, ki so ključno pripomogle k razpletu tekem z Makedonijo in Nemčijo ter Rokometno zvezo Slovenije (RZS) celo prisilile v grožnje o predčasnem odhodu z EP. Na koncu je ostalo pri grožnjah, predsedstvo RZS je soglasno odločilo, da Slovenija ostane, kar pa ne pomeni, da bodo neljubi dogodki kmalu utonili v pozabo.

Varovanci Veselina Vujovića so kljub sodniškim krivicam in nezavidljivemu izhodišču strnili vrste ter dokazali, da se lahko dostojno kosajo z najboljšimi reprezentancami na svetu. Tudi s tem, ko so v predzadnjem krogu na kolena položili veliko Španijo (31:26).

Beno Lapajne in ostali Celjani so se na zadnji tekmi prvega dela izkazali. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Kljub odsotnosti petih pomembnih igralcev, je za našo reprezentanco odlično evropsko prvenstvo. Mislim, da smo igrali zelo dobro. Na koncu nam je zmanjkalo nekaj sreče," je za zurnal24.si povedal nekdanji slovenski reprezentant in član predsedstva RZS Beno Lapajne.

"Tu so še druge stvari, o katerih se veliko piše in govori. Želim si, da bo zaradi tega v rokometu prišlo do kakšne spremembe. Pozitivno je, da sta tudi stroka in Rokometna zveza Slovenije (RZS) povzdignili glas, da nismo samo igralci tisti, ki se hudujemo nad sodniškimi odločitvami. Ljudje so uvideli, da je problem širši. Upam, da se bodo v dobro športa in rokometa stvari bolje definirale," je dodal nekdanji rokometaš, ki je v dresu slovenske izbrane vrste odigral 212 tekem. 

"Sodnika bi morala pregledati pravilnik"

Sodniške napake so stalnica vsakega profosionalnega športa, Lapajne pa v luči nedavnih dogodkov vidi idealno priložnost, da se tej temi posveti več pozornosti. "Te stvari se konstantno dogajajo. Igralci smo na to opozarjali, vendar smo bili pri tem osamljeni. Res pa je, da ima v poplavi družbenih omrežij vsaka negativna vest še precej večji doseg. Sojenje je načeloma na vseh prvenstvih isto. Favorizirane reprezentance so, ampak zdaj se je na to bolj eksplicitno opozorilo. Prav je, da se stvari razčistijo."

Slovenija EP v rokometu 2018 Komentar Šport Pospravite apaurine, konec je

Litovska sodnika sta po koncu tekme z Nemčijo naredila veliko napako, saj sta se sklicevala na pravilo, ki ga nista dobro poznala, za nameček sta ga še napačno intepretirala. "Zdaj je idealna priložnost, da pravila postanejo transparentna in da se pred začetkom vsake tekmovalne sezone o tem tudi razpravlja. Sodnika sta v našem primeru naredila veliko napako, čeprav menim, da je bilo sojenje boljše kot na tekmi proti Makedoniji. Sodnika bi morala v tem primeru pogledati pravilnik, pristopiti bi moral tudi delegat. Gre za neizkušenost sodnikov in prisilo določenih ljudi, kar se je dobro videlo tudi na zadnji tekmi. V zadnjih 30 sekundah je bil storjen prekršek nad našim igralcem, vendar sodnika posnetka nista želela niti pogledati. Ali pa kazen za hrvaškega selektorja Lina Červarja (Červar je zaradi oviraanja beloruskega rokometaša dobil kazen v višini 3000 evrov, op. a.). To so stvari za prekinitev in najstrožjo kazen," je prepričan Lapajne.

slovenska rokometna reprezentanca | Avtor: Epa Epa

EHF vsebine pritožbe ni preučila

Slovenci so odgovorili s pritožbo, a naleteli na gluha ušesa. "EHF se sploh ni zanimala za vsebino pritožbe, ampak je trdila, da se na sodniško odločitev ne moremo pritožiti. Oni se sploh niso opredelili, ali je bila odločitev pravilna, ampak so odločili le, da se o tem ne odloča. Pokazala se je neresnost Evropske rokometne zveze (EHF) in diletantski pristop k delu," meni 44-letnik.

"Pokazali so, da imajo slabo vest"

Po tekmi z Nemčijo je svetovni splet obšla fotografija Veselina Vujovića, ki je protestno stopil med vratnici in evropskim veljakom sporočil, da s Slovenijo ne morejo kar tako pometati. Reakcija razjarjenega selektorja se je marsikomu zdela prikupna, so pa nekateri njegovo dejanje obsodili. "Če bi to naredil José Mourinho, bi dobil doživljenjsko prepoved. To je prilika, kako EHF ne zna postaviti jasnih pravil. S tem so pokazali, da so naredili napako," trdi Lapajne.

rokomet evropsko prvenstvo 2018 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Če bi imeli čisto vest, bi Vujovića kaznovali. Ker tega niso naredili, so jasno pokazali, da imajo slabo vest in da ne znajo voditi svojega posla. Poteza je bila simpatična. Končno sta se nek selektor in zveza postavila na stran igralcev. Pohvalili moram vse igralce, kljub krivicam so ohranili mirno kri, kar je hvale vredno. Vujović je prvi trener, ki je na takšen način zaščitil igralce in namesto njih oporekal sodniškim odločitvam. Mislim, da bi se lahko tudi drugi trenerji iz tega kaj naučili," je sklenil nekdanji slovenski vratar.

Komentarjev 4
  • Dolores... 23:29 30.januar 2018.

    Bravo!!!

  • vladek 11:42 27.januar 2018.

    Najprej na se nauči Slovenščine,potem naj vodi naše rokometaše

  • nostradamus 10:53 27.januar 2018.

    vujo je car in pravi motivator skoda je da lahko premagamo reprezentance ne moremo pa sodnikov zal smo premajhni

Sorodne novice