Šport
14 ogledov

Štuhčeva v Lenzerheideju do uvrstitve sezone

Ilka Štuhec
1/7
EPA
Na predzadnjem superveleslalomu sezone v švicarskem Lenzerheideju se je s sedmim mestom dobro odrezala najboljša Slovenka v hitrih disciplinah Ilka Štuhec. Najboljša je bila Avstrijka Cornelia Hütter.

V letošnji sezoni najboljša Slovenka v hitrih disciplinah Ilka Štuhec je v Lenzerheideju odlično opravila s superveleslalomom in po nastopu tridesetih tekmovalk zasedala sedmo mesto z 78 stotinkami zaostanka za vodilno Avstrijko Cornelio Hütter. Za slednjo sta se zvrstili Švicarka Fabienne Suter (+0,10) in še ena Avstrijka Tamara Tippler (+0,35).

Štuhčeva je s sedmim mestom osvojila svojo najboljšo uvrstitev v letošnji sezoni ter drugo najboljšo v supervelelslalomu v karieri.

Suterjeva preprečila dvojno avstrijsko slavje

Po nastopu prvih desetih tekmovalk je Štuhčeva zasedala drugo mesto, za enajst stotink jo je prehitela le Italijanka Johanna Schnarf. Po nastopu uvodne petnajsterice je Štajerka še vedno držala visoko pozicijo, čeprav so bili pogoji na progi sprva zelo dobri in so imele vse tekmovalke priložnost za hitro vožnjo.

Kot prva od elitne sedmerice je s številko 16 štartala Američanka Laurenne Ross, a tudi ona ni posegla po vrhu. Vidljivost se je medtem poslabšala, predvsem v srednjem delu proge sonce ni več pomagalo smučarkam. Avstrijka Tamara Tippler se je odrezala precej bolje in je prevzela vodstvo ter Štuhčevo potisnila na tretje mesto.

V ozadju je ostala Italijanka Federica Brignone. Podobna usoda je doletela tudi letos odlično Nemko Viktorio Rebensburg, ki se bo tako očitno morala sprijazniti z drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala. Štuhčevo je s stopničk potisnila Tina Weirather, smučarka iz Liechtensteina je za vodilno Tipplerjevo zaostala za zgolj sedem stotink.

Najverjetnejša dobitnica velikega kristalnega globusa Lara Gut je ob prihodu v cilj zasedla tretje mesto s 23 stotoinkami zaostanka. Od vseh predhodnic pa je bila boljša zadnja med elitno sedmerico - Cornelia Hütter. Avstrijka je Tipplerjevo prehitela za 35, Weiratherjevo za 42, Gutovo pa za 58 stotoink. Od Štuhčeve je bila boljša za manj kot osem desetink (+0,79).

Vrstni red na vrhu je na veselje švicarskih navijačev premešala domačinka Fabienne Suter, z majhnim zaostankom je zasedla drugo mesto (+0,10), Tipplerjeva je padla na tretje (+0.35).

Ferkova prepočasna, poškodba Brodnikove

Na startu sedmega superveleslaloma sta bili še dve Slovenki. Maruša Ferk je bila na 42. mestu z zaostankom 2,79 sekunde prepočasna za trideseterico in točke. 

Vanja Brodnik tekme ni končala, potem ko je z roko zajela količek. Po nastopu so jo takoj prepeljali v bližnji zdravstveni center s sumom poškodbe rame oziroma natrganih vezi ramenskega sklepa. Brodnikova sicer po padcu takoj ni potrebovala pomoči in je sama prišla dol. V nedeljo bo na tem prizorišču še alpska kombinacija.

Gutova že ima velikega

Švicarka Gutova si je, ob odsotnosti poškodovane Američanke Lindsey Vonn, teoretično že pred finalom v St. Moritzu zagotovila veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Vonnova, ki si je poškodovala koleno in v tej sezoni ne bo več tekmovala, zaostaja 67 točk, zaostanek Nemke Rebensburgove, ki je bila tokrat zgolj 18., pa na tretjem mestu znaša prevelikih 295 točk. Gutova je tudi na dobri poti, da osvoji superveleslalomski mali kristalni globus, na finalni tekmi v St. Moritzu mora nadoknaditi le 19 točk zaostanka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.