Šport
24 ogledov

Sun Yangu pripor, nato še suspenz

Sun Yang Kitajska 1.500 m prosto finale Cochrane Paltrinieri EPA
Kitajske športne oblasti so dvakratnega olimpijskega prvaka, plavalca Sun Yanga, suspendirale z vseh tekmovanj, izključile iz reprezentance in vseh medijskih dejavnosti, potem ko je moral plavalec za sedem dni v pripor, ker je vozil avto brez vozniškega dovoljenja.

Plavalec Sun Yang je moral v ponedeljek zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja na pridržanje v pripor za sedem dni, ob tem pa je moral plačati dva tisoč yuanov (približno 238 evrov), je poročala agencija Xinhua. Za zdaj je Sun Yang suspendiran za nedoločen čas in ni znano, kdaj bo lahko tekmoval.

Plavalec je na svojem blogu zapisal, da je v nedeljo vozil sorodnikovega porscheja v domačem mestu Hangzhoju, ko se je vanj vzvratno zaletel avtobus. Pri tem je dodal, da ni vedel, da potrebuje vozniško dovoljenje, saj ne pozna dovolj dobro zakonov, ker je ves čas tako zaposlen s treningi in tekmovanji. Tej razlagi seveda nihče ni verjel, čeprav ostaja dejstvo, da je 21-letni Sun Yang vrsto let vozil različne avtomobile, pa ga policisti še nikoli niso kaznovali.

Brez osnovne izobrazbe

Ob tem se številni kitajski mediji sprašujejo o ravnanju kitajskih športnih oblasti. Pri časniku China Youth Daily so zapisali, da mlade športnike, kot je Sun Yang, načrtno trenirajo, da postanejo stroji za osvajanje zlatih kolajn, pri tem pa športniki ne dobijo niti ustrezne osnovne izobrazbe. Po koncu kariere jih zavržejo in številni ostanejo brez vsega.

Za zdaj ni znano, kdaj oziroma ali sploh bo 21-letni kitajski plavalec lahko tekmoval. Sun Yang je na Kitajskem postal velik zvezdnik, potem ko je na lanskih olimpijskih igrah v Londonu osvojil naslova na 400 in 1.500 metrov prosto, na svetovnem prvenstvu pa je bil trikrat zlat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.