Šport
354 ogledov

Svetovni rekorder Tomassini se vrača

Damjan Šparovec Sandro Jeršin Tomassini je na svetovnem mladinskem prvenstvu v atletiki uspešno preskočil 206 centimetrov.
Obetavni slovenski atlet se je po dolgem prisilnem počitku vrnil v velikem slogu.

V zadnjih letih daleč najboljši slovenski skakalec v višino, komaj 17-letni Sandro Jeršin Tomassini, se je po skoraj enoletnem premoru zaradi poškodbe gležnja vrnil med najboljše. Pretekli teden je na svetovnem mladinskem prvenstvu v kenijskem Nairobiju s preskočenimi 206 centimetri osvojil 11. mesto.

Sandro se je na svetovno prvenstvo uvrstil že leto prej, ko je uspešno preskočil uvrstitveno normo, nato pa ga je pri tekmovanjih zaustavila poškodba. Njegova zadnja tekma pred mladinskim svetovnim prvenstvom je bila konec septembra 2020 (diamantna liga v Rimu), tekmovalni premor je trajal vse do prejšnjega tedna, ko se je rezultatsko zopet dokazal kot trenutno najboljši slovenski skakalec v višino.

Zeddy Chongwo skok v višino Video Šport Kaj hudiča je to? Atletinja osupnila gledalce!

Skoraj leto brez skokov, nato svetovno prvenstvo

Poškodba gležnja se je pri Sandru prvč pojavila leta 2020 proti koncu poletja. »Bil sem prepričan, da se bo do zime noga pozdravila sama, vendar temu ni bilo tako, saj sem staknil še večjo poškodbo nekje sredi januarja. Trajalo je do sredine julija, da sem pozdravil gleženj in pričel s skakanjem,« razlaga Tomassini.

Zaradi poškodbe je lahko zato večino leta treniral izjemno okrnjeno – večinoma je njegov trening potekal brez samih skokov, pred tekmo je s polnega zaleta skakal le enkrat, nato pa z 206 centimetri napravil zanesljiv povratek med najboljše na svetu v svoji kategoriji. »Občutki v Keniji so bili dobri, vendar mi manjka skokov. Potrebujem nekaj časa, da se zopet privadim na skakanje,« je povedal Sandro.

Z rezultatom zadovoljni

Kljub dolgemu premoru Tomassini na največjem mladinskem atletskem tekmovanju ni razočaral. Zanesljiv skok čez 206 centimetrov v prvem poskusu finala svetovnega mladinskega prvenstva mu je prinesel osvojeno 11. mesto, letvica se žal ni obdržala še na poskusu višje (210 cm). »Sem zadovoljen, po poškodbi je to precej dober rezultat. V gležnju nimam več bolečin in menim, da lahko do konca poletne sezone skočim še precej višje,« napoveduje 17-letni skakalec.

 | Avtor:

Njegov osebni rekord se sicer nahaja mnogo višje – na kar 222 centimetrih, v lasti ima tudi svetovni rekord do 16 let (220 cm). Med tekmovalci je tako veljal za močnega kandidata za medalje. »Z njegovim osebnim rekordom bi bila medalja dosegljiva, a je to težko gledati iz takega zornega kota. Medaljo bi z gotovostjo težko napovedali tudi, če bi bil pred tekmovanjem popolnoma zdrav,« je tekmovanje komentiral njegov trener Damjan Šparovec.

Izpustil številne velike tekme

S kenijskim nastopom je Tomassini nastopil na največji tekmi v svoji dosedanji karieri; norme za največja mladinska tekmovanja je sicer dosegal že prej, a ga je pred tekmovanji vedno nekaj ustavilo – sprva je bil za nastope premlad in zato ni smel tekmovati, kasneje mu je nastop preprečila poškodba. 

»V preteklih letih se nisem udeležil kar treh velikih tekem: leta 2018 evropskega prvenstva do 18 let, leta 2019 Olimpijskega festivala evropske mladine v Bakuju. Takrat nisem smel tekmovati zaradi starostne omejitve, normo sem dosegel, a sem bil premlad,« je povedal. Lansko leto je odpadlo evropsko prvenstvo do 18 let, letos se ga ni udeležil zaradi poškodbe gležnja. »Končno sva bila na veliki tekmi, žal je zmanjkalo nekaj skakalnih treningov, da bi bil Sandro zares v polni formi,« je komentiral trener Šparovec.

Cilji visoki, a realni

Sedemnajstletni skakalec v višino v bližnji prihodnosti cilja na normo največje mladinsko tekmovanje, poleg tega je velik cilj ohraniti zdravje, dodaja njegov trener Šparovec: »Cilj za naprej je ostati zdrav in postopoma dvigovati nivo, predvsem rezultatsko

Septembra se bo udeležil še nekaj tekem, nato pa začel s pripravami na zimsko sezono, ki se pričenja januarja. »V zimski sezoni si želim skočiti vsaj 216 cm, saj je to norma za svetovno prvenstvo do 20 let, ki se bo odvijalo poleti 2022 v Caliju v Kolumbiji. Poletno sezono imam namen prilagoditi prav tej tekmi in upam na dobro uvrstitev,« dodaja Tomassini.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.