Šport
130 ogledov

SZS potrdil štiriletne suspenze v "primeru Mae"

Jurij Žurej Anže Petkovšek
Na seji IO SZS so poleg težkega finančnega stanja govorili tudi o izreku štiriletne prepovedi delovanja v okviru SZS štirim osebam zaradi primera slovite violinistke Vanesse Mae in utemeljenega suma, da so bile kvalifikacijske olimpijske tekme januarja letos na Krvavcu prirejene. Predlog, da bi suspenze prekinili, na seji ni dobil podpore.

Izvršni odbor SZS je 10. julija letos izrekel štiriletno prepoved delovanja v okviru SZS zaradi objektivne odgovornosti osebam, ki so sodelovale pri pripravi in izvedbi tekmovanja; Borutu Hrobatu, vodji tekmovanja, Vladimirju Makucu, glavnemu sodniku, Matjažu Goltezu, časomerilcu, in Tugu Marinčku.

Vanessa Mae je na olimpijskih igrah februarja letos v Sočiju zastopala Tajsko z očetovim priimkom Vanakorn. Tajci naj bi SK Triglav plačali, da so tekme priredili tako, da se je Maejevi uspelo kvalificirati na OI v Soči.

Proti suspenzu le Gorišek

Dušan Gorišek, predsednik alpskega zbora, je še pred tem izrekom kazni imenoval Makuca za vodjo panoge za alpsko smučanje. Gorišek je na današnji seji IO predlagal, da se to točko uvrsti na dnevni red, ker niso dobili vročene sankcije o štiriletni kazni. Obenem je predlagal ukinitev suspenza. "Ugotovitve in sklepi niso bili opravljeni na način, kot bi ga morala zveza napraviti ... Bil pa je že opravljen medijski linč," je med drugim prebral Gorišek. Na glasovanju je bil edini, ki je podprl sklep o umiku kazni.

"Akt o sklepu izvršnega odbora daje direktor, vročen pa mora biti zaradi morebitnih pritožb in drugih možnih ukrepov," je dejal Janez Kocijančič, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Jurij Žurej, direktor SZS, je pred tem povedal, da želi, da dobi tudi pooblastilo, da neposredno izvrši sklepe IO, kar so mu člani IO zagotovili. Žurej je to želel, ker so se v preteklosti zaradi kršenja delovnopravne zakonodaje vlagale tožbe in so bile od SZS iztožene tudi že zelo velike odškodnine.

IO pozval Makuca in Marinčka, naj ne gresta na Fis

"Od Mednarodne smučarske zveze sem dobil vabilo na razgovor, od častnega razsodišča SZS pa nič. Fis še ni sprejela odločitve in če bo pristojna komisija to ugotovila, bom tisti trenutek odstopil. Moja pogodba ni bila prekinjena, v tem času sem opravljal vse naloge in delovne obveznosti, da je panoga lahko nemoteno delovala. Pritožbe pa ne morem vložiti, ker odločbe in sklepa še nisem dobil, zanje sem najprej izvedel iz medijev," je pred glasovanjem o ukinitvi suspenza dejal Makuc.

Srečko Medven, generalni sekretar OK pokala Vitranc, je odprl vprašanje zastopanja Makuca in Marinčka na sejah in odborih Fis, prvi bo že prihodnji teden v Zürichu. IO je pozval delegata v suspenzu, da se sestanka ne udeležita.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.