Šport
39 ogledov

Team to aMaze z enakim zneskom v novo sezono

Andrej Jerman predstavitev smučarjev slovenske reprezentance Saša Despot
Zbor panoge za alpsko smučanje je na današnji seji, ki je potekala na sedežu Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani, v celoti potrdil smučarske ekipe skupaj s finančnim načrtom za olimpijsko sezono 2013/2014. Alpski zbor, zaradi zahteve po dodatnih pojasnilih, ni potrdil finančnega poročila za lansko sezono.

Tina Maze, ki je ob koncu minule sezone kot prva Slovenka v zgodovini osvojila veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark, bo tudi v novi sezoni delovala ločeno od reprezentance in trenirala s svojo samostojno ekipo, kar ji omogoča njen šampionski status. Njena majhna ekipa, Team to aMaze, bo za delovanje v novi sezoni iz malhe Smučarske zveze Slovenije prejela natanko 217.000 evrov, kolikor je na podlagi individualne pogodbe dobila tudi za delo v minuli sezoni.

Iz proračunske malhe bo ženskemu delu reprezentance, z izjemo Mazejeve, ki trenira samostojno, za t. i. funkcionalne stroške kapnilo 380.000 evrov, za moško vrsto pa je predvidenih 450.000 evrov, 583.000 pa je drugih oziroma splošnih stroškov panoge. Izhodišče proračuna za naslednjo sezono je sicer postavljeno na 1.840.000 evrov.

Jazbec in Skube s statusom B

Na podlagi izpolnjenih meril je najvišji status A, poleg Mazejeve, ki trenira s samostojno ekipo, dobilo pet alpskih smučarjev in štiri alpske smučarke. Najstarejši član ekipe za svetovni pokal je Mitja Valenčič, ki namerava po Sočiju oziroma po koncu sezone skleniti tekmovalno pot, v njej pa so še Andrej Šporn, Rok Perko, Boštjan Kline, Klemen Kosi, Ana Drev, Maruša Ferk, ki se vrača po poškodbi, Vanja Brodnik in Ilka Štuhec.

Status alpskega smučarja statusa B so dobile štiri smučarke (Katarina Lavtar, Tina Robnik, Anja Oman in Ana Bucik) ter osem smučarjev (Janez Jazbec, Gašper Markič, Miha Kürner, Matic Skube, Patrick Jazbec, Martin Čater, Žan Kranjec in Mišel Žerak).

Med glavnimi novostmi je, da se ekipe, vsaj na papirju, ne bodo več delile na tehnične in hitre discipline ter ekipo za evropski pokal. Glavni trener moške reprezentance za svetovni in evropski pokal je Miha Verdnik, glavni trener ženskih ekip pa Andrej Možina. Mitja Kunc je odgovorni trener moških tehničnih disciplin, Tadej Platovšek pa hitrih disciplin, v tekmovalnem obdobju mu bo pomagal letos upokojeni edini Slovenec z dvema smukaškima zmagama v svetovnem pokalu Andrej Jerman. Pri ženskah je odgovorni trener za hitre discipline Možina, Denis Šteharnik pa je odgovorni trener tehničnih disciplin. Novost je funkcija odgovornega trenerja za kondicijsko pripravo, ki jo bo pri ženskah prevzel Gašper Kristan, kondicijski trener pri moških pa je Mitja Bračič. Formalno je bil kot vodja alpskih disciplin potrjen Dušan Blažič.

Reprezentanti bodo prispevali za priprave

V novi sezoni ne bo šlo brez prispevkov reprezentantov. V najboljšem položaju bodo tekmovalci iz elitne skupine. Tekmovalci s statusom A bodo za pot na poletne priprave na južno poloblo, v Argentini (Ushuaia) oziroma Čilu (La Parva), odšteli 3500 evrov. Vse ostale treninge v pripravljalnem obdobju ter stroške, kot so prevoz, namestitev, hrana, žičnica, bo tekmovalcem s statusom A krila krovna zveza iz proračuna alpske discipline. Tekmovalci s statusom B bodo priprave na južni polobli morali plačati sami, ostale stroške v pripravljalnem obdobju pa bo zveza krila do skupne vrednosti 3500 evrov.

Novo vodstvo predvideva tudi nov stimulativen način financiranja. Za vse tekmovalce in tekmovalke nižjega ranga, ki se bodo podlagi rezultatov na tekmah nižje ravni uvrstili v ekipo za svetovni pokal, bo zveza krila vse stroške, tekmovalcem v ekipi za evropski pokal pa bodo krili stroške na podlagi tekmovalnih dosežkov, upoštevajoč letnico rojstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.