Šport > Zimski športi
110 ogledov

Odvetnik Mazejeve: SZS kršila pogodbo, sledijo sankcije

tina maze Reuters
SZS in Tina Maze naj bi februarja sklenila pogodbo, ki ji bo prinesla dodatnih sto tisoč evrov za letošnje uspehe. Damijan Terpin je ogorčen, ker so stvari prišle v javnost. Barbara Kürner Čad nam je razkrila nekatera okvirna določila pogodbe. Primož Ulaga: Ekipa Mazejeve nima občutka!

Najprej smo za pojasnila poklicali direktorico Smučarske zveze Slovenije (SZS) Barbaro Kürner Čad, ki je tudi podpisnica pogodbe s strani SZS.

"Že med sezono smo se odločili, da bomo nagradili določene dosežke, saj so se že takrat nakazovali vrhunski rezultati, ki so poskrbeli za veliko promocijo Slovenije. Aneks k pogodbi med SZS in Tino Maze, ki smo ga podpisali v Schladmingu, je bil plod usklajevanj, ki so trajala dva meseca. Višina nagrade je odvisna od zbranih sponzorskih sredstev. V aneksu je zapisano, da si bo SZS prizadevala dobiti dodatna sredstva, njihova višina pa ni določena. Odvetnik Tine Maze je na zvezo naslovil zahtevo, da se v skladu z aneksom nagrada izplača po koncu sezone (30. april, op. p.). Takrat bomo na nekem posebnem dogodku najprej simbolično predali, nato pa tudi izplačali nagrade vsem tekmovalcem po različnih panogah po pravilnikih, vključno z nagrado za Mazejevo," je uvodoma pojasnila Kürner Čadova.

"Zaradi izjemno uspešne sezone se je predsednik SZS (Primož Ulaga, op. p) letos odločil, da bo zveza vsem dobitnikom medalj na svetovnih prvenstvih izplačala določeno nagrado. Vsi bodo dobili enako, ne glede na disciplino," je razkrila tudi merilo nagrajevanja vseh tekmovalcev pod okriljem SZS.

Nekateri mediji so navajali, da ni bila pooblaščena za podpis aneksa k pogodbi SZS z Mazejevo, ki je Črnjanki zagotavljal dodatna sredstva. Na to naj bi se predsednik zveze Primož Ulaga odzval tako, da je izvršilnemu odboru (IO) predlagal glasovanje o upravičenosti dogovora, in če bi bilo mnenje IO odklonilno, bi direktorica morala oditi. Kürner Čadova je te trditve zavrnila.

"Primož Ulaga je poslal podpis aneksa v vednost IO. Netočno je, da naj bi predsednik zahteval to, da bi se glasovalo o upravičenosti. Pri podpisu aneksa sta bila prisotna tako Primož Ulaga kot odvetnik Tine Maze Damijan Terpin in predsednik je s tem soglašal. Aneks sem podpisala jaz, ker sem za to imela pooblastilo, in ker sem bila že podpisnica pogodbe, je bilo logično, da podpišem tudi aneks. Večinoma imam jaz pooblastilo predsednika in tudi podpisujem večino sponzorskih pogodb," je povedala.

"Kot rečeno, smo se že januarja odločili zbirati dodatna sredstva, ker je kazalo na izjemno sezono in je bilo primerno, da SZS poskuša dodatno zagotoviti sredstva. So pa določeni kontakti s potencialnimi dodatnimi sponzorji obstajali že pred januarjem," je direktorica SZS za konec obelodanila še prolog zgodbe.

Ulaga: Ekipa Tine Maze res nima občutka

 primož ulaga | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Besede Kürner Čadove je potrdil tudi predsednik SZS Primož Ulaga, ki je za STA dodatno razkril določila aneksa, ki je bil sklenjen na SP.

"Gre za čisto provokacijo, o kateri ni vredno izgubljati besed. Ne vem, kdo je to spravil v javnost. Očitno nekdo želi, da bi se sprli. Mi smo z ekipo Tine Maze na svetovnem prvenstvu v Schladmingu v želji, da bi ji po izjemni sezoni namenili kakšno dodatno nagrado – obstoječi pravilnik namreč teh nagrad ne predvideva –, podpisali aneks. V njem smo zapisali, da si bomo na SZS prizadevali, da bi zanjo zbrali denar za nagrado v maksimalni vrednosti sto tisoč evrov. Torej bi lahko to bilo pet tisoč, deset, dvajset ali pa sto tisoč evrov. Ta nagrada je odvisna od pripravljenosti oziroma naklonjenosti sponzorjev alpskih reprezentanc," je uvodoma za STA pojasnil Ulaga in dodal, da aneks v takšni obliki za SZS sploh ni zavezujoč.

"Ekipa Tine Maze res nima občutka. Mi smo zbrali 27 tisoč evrov, kolikor jih bo Tina tudi dobila. Tudi to za naše razmere ni zanemarljiva vsota," je še povedal predsednik krovne slovenske smučarske organizacije in dodal, da tudi če bi zvezi uspelo zbrati maksimalni znesek, bi šel del denarja za mladinski pogon alpskega smučanja. Iz drugih panog pa ni možno jemati in dajati za nagrado, saj bi sponzorji znoreli," je še dodal nekdanji smučarski skakalec.

"Kdor o tem govori v javnosti, bo deležen sankcij"

Barbara Kurner Čad predstavitev smučarjev slovenske reprezentance | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Povsem drug pogled na zadevo pa imajo v taboru Tine Maze. Njen odvetnik Damijan Terpin je zgrožen nad tem, da je dogovor prišel v javnost, in je napovedal sankcije. Prepričan je, da Mazejevi pripada visoka nagrada in da je vse na papirju. Določila pogodbe so poslovna skrivnost, je zagotovil.

"Kdor je v javnost prišel s številkami, se je obnašal neprofesionalno in je kršil pogodbo. Kdo je na SZS začel govoriti o številkah in o sami pogodbi, ne vem, bo pa za to moral nekdo odgovarjati. Na ta način ni možno delati, da vedno nekaj obljubljaš, pa nikoli nič ne plačaš. Treba je vzpostaviti neko odgovornost, sicer stvari ne bodo nikoli funkcionirale," je bil jasen in oster Terpin.

"Če je gospod Ulaga res izjavil to, kar je zapisano na MMC, potem je gotovo kršil pogodbo. V pogodbi so predvidene kazni za kršitev, in to je najmanj, kar lahko uveljavljamo. Ne vem, na koga je mislil s provokacijo. Deset ljudi je videlo, da smo se pogajali, vsebino pogodbe pa poznajo le na zvezi in na naši strani," je Terpin pojasnil, da so določila pogodbe poslovna skrivnost.

"Neka splošna določba pogodbe je bila, da če se zagotovijo dodatna sponzorska sredstva, se bo izplačala dodatna nagrada. To smo sklenili glede na dejstvo, da Tina Maze lani, ko je bila druga na svetu, ni dobila niti evra nagrade. Glede na to se je zdelo meni in tudi SZS spodobno, da se nekako odzovemo na rezultate, ki so se začeli nakazovati na začetku te sezone. Nato smo se usedli in se dogovorili. Vse drugo je poslovna skrivnost in jaz ne bom razkrival številk in ne bom kršil pogodbe. Gre za poslovni odnos med SZS in tekmovalko, ne ekipo. Ta odnos je bil sklenjen na začetku te sezone in velja za dve leti. Z istimi subjekti je bil sklenjen tudi aneks," je zaključil goriški odvetnik.

Komentarjev 31
  • allstarr111 06:56 28.marec 2013.

    Naj jih Tina toži in zahteva denar ki je v pogodbi + obresti do dne izplačila. Obstaja pa še druga možnost. V primeru da tožba uspe in SZS itak ne bo hotela ali imela s čim plačat (ker predno pride ...prikaži večide denar do tistega kateremu je dejansko namenjen, ponikne v namene plač in stroškov funkcionarjev) naj Tina zahteva naj se SZS sama razpusti, naj se zveza sama ukine, ker drug je zaradi zajedalsko sestavljenih pogodb ne more.Tini denarja to in nasledjo sezono ne bo manjkalo, naj pusti ta denar mladim (ne starim ki se šlepajo) seveda če SZS odide s prizorišča :)

  • siesta 13:26 27.marec 2013.

    Kdo ni uspel izvršiti posla? A SZS? Prej bo potrebno pogledati realno v svet. Smučarija kot taka je za sponzorje nezanimiv šport, dosežki kot taki so za sponzorje nezanimivi. In to je znesek ki so ga sponzorji pripravljeni dati za ...prikaži več ta šport in dosećene uspehe. Sicer pa, če je Tina in dosežki tak oh in sploh tudi za marketinško področje, potem bi morali sponzorji v kontejnerjih nositi denar k njej. Le zakaj ga ne nosijo?

  • siesta 13:19 27.marec 2013.

    In kaj ima to veze, kako visoko si ona potavlja ceno? Zaradi mene si jo lahko postavi pri 20 miljonih € če hoče, ampak realnost je taka, da so ji sponzorji pripravljeni dati samo 27 000€. In to je realna ...prikaži več cena tega športa,ali če hočeš uspeha. Če pa kdo misli, da je njen uspeh vreden veliko več pa ji naj izplača preostanek iz slastnega žepa.Ne pa srat po SZS.