Šport
334 ogledov

Terglav: "Deset let 'mučk'", Nestl zanika

Brane Terglav zagovarja kadrovske spremembe v krovni organizaciji. Saša Despot
Bo nadzornemu odboru in Ernestu Aljančiču - Nestlu uspelo spodnesti Matjaža Rakovca s položaja predsednika Hokejske zveze Slovenije? Brane Terglav nam je zaupal, da je bilo v času Aljančičeve vladavine zagrešenih precej nepravilnosti, ki pa jih nekdanji predsednik zanika.

Sreda je dan za kar dve skupščini Hokejske zveze Slovenije in na prvi bosta soočila svojo in moč svojih podpornikov zdajšnji predsednik zveze Matjaž Rakovec in nekdanji Ernest Aljančič - Nestl , zdaj član nadzornega odbora. To delovno telo, ki ga poleg Aljančiča sestavljata še Janez Potočnik in Branko Jeršin, očita nepravilnosti pri vodenju zadnje skupščine, nastajanje stroškov ob odstavitvi selektorja Johna Harringtona, odstavitev Matjaža Žargija … Vsak od njiju bo iskal podporo, za mnenje o obračunu "brez rokavic" pa smo pobarali nekdanjega člana nadzornega odbora zveze Braneta Terglava.

"Nemogoče je, da Ernest Aljančič in Janez Potočnik očitata Matjažu Rakovcu nekaj … Aljančič je 10 let organiziral same 'mučke'. In zdaj bo on očital, moral bi biti v preiskavi. Leta 2005 sem bil v nadzornem odboru in izdal poročilo, gre za točno to, kar zdaj ugotavlja Rakovec. Tedaj je bilo naročeno, kaj je treba sanirati. Niso sprejeli nobenih stvari, ampak delali naprej," je brez ovinkarjenja začel Terglav.

"Deset let hokejska zveza deluje prek by pass podjetja Nestla Aljančiča - podjetja Class I. Glavnina financ se je vodila in se še vodi vanj. Nad določenim denarjem ni bilo nadzora niti nad prihodki niti nad odhodki. Da ne govorim, da so bile bilance za leto 2007 in 2008 prirejene, ponarejene," je še ostrejše tone ubral dolgoletni hokejski delavec, ki je leta 2006 v svojem poročilu navedel "sum vrste kaznivih dejanj odtujevanja denarja z računa IIHF nepooblaščene osebe. Nihče ni reagiral."

Terglav pa je tri leta za tem pripravil tudi ovadbo. "Ovadba je bila dana leta 2009, ko je bil denar z ministrstva (za šolstvo in šport, op. a.) prekanaliziran v Class 1, asignacijsko pogodbo je podpisala oseba, ki ni bila pooblaščena. Tedaj sem dal ovadbo na policijo, minister Lukšič pa je obljubil, da bodo zadevo raziskali. Do danes ni bilo nobenega epiloga," razočaran ugotavlja Terglav: "Rakovca sicer ne poznam, ampak kolikor slišim in preberem, vem, da poskuša narediti red in napraviti transparentno poslovanje, to pa nekaterim ne ustreza." Terglav pravi, da so očitki, naperjeni proti Rakovcu, o nepravilnostih pri skupščini farsa: "Če je Rakovec pameten, bo storil, da bo poročilo revizije, ki jo je naročil, prišlo v javnost. Da se bo videlo, kakšne 'mučke' so bile."

Komentarjev 1