Šport
27 ogledov

Tina tretja, v cilju razočarana

Tina Maze
1/18
EPA
Tini Maze na slalomu na Semmeringu ni uspelo ubraniti prednosti 55 stotink sekunde po prvi vožnji. Njen nastop v finalu je bil dovolj za tretje mesto. Prvič v karieri je tako slavila Slovakinja Veronika Velez Zuzulová, druga je bila Avstrijka Kathrin Zettel. Mazejeva je postala prva smučarka (ali smučar), ki je pred novim letom dosegla več kot 1000 točk.

Tina Maze, ki je sicer vodila po prvi vožnji, ima sedaj že 427 točk prednosti pred tekmicami in vodi ne le v skupnem in veleslalomskem seštevku zime (dobila je tudi edino superkombinacijo doslej), prevzela je tudi prvo mesto v slalomski razvrstitvi.

Nemka Maria Höfl-Riesch, tokrat je zasedla četrto mesto (+1,11), je ostala na drugem mestu skupnega seštevka svetovnega pokala s 621 točkami. Mazejeva je na progi Panorama letošnje leto končala s tretjim mestom in je presegla rekordni izkupiček točk Hrvatice Janice Kostelić (955 točk je zbrala do konca leta 2005). Obenem je izpolnila svojo željo, da bi v leto 2013 zakoračila z več kot 1000 točkami.

Maze: "Danes se nisem zabavala"

Izjemno sezono je napovedala že 27. oktobra, ko je slavila v veleslalomu na ledeniškem uvodu zime v Söldnu. Na 16. tekmi zime je enajstič stopila na zmagovalne stopničke, v tem izjemnem nizu zabeležila pet zmag, dve drugi, štiri tretja in dve četrti mesti.

Najboljša slovenska smučarka je prepričljivo vodila že po prvi vožnji. Veronika Velez Zuzulová je na drugem mestu zaostajala 55 stotink, Kathrin Zettel na tretjem pa 86. Američanka Mikaela Shiffrin, ki se je po svoji prvi zmagi v Aareju prejšnji teden začasno povzpela na vrh slalomskega seštevka, je bila četrta (+0,87), vse ostale tekmovalke pa so bile že več kot sekundo za Mazejevo na čelu z Avstrijko Michaelo Kirchgasser (+1,22).

"Potrebno je biti realen in oceniti stvari, kaj je šlo napak in kaj prav. Po drugi vožnji je bilo nekaj razočaranja, toda bilo je toliko pozitivnih stvari, da sem lahko zadovoljna. Hotela sem zmagati, vendar se ni izšlo in sem bila takoj po nastopu zelo razočarana. Običajno tekmujem tudi tako, da bi se zabavala. Danes ni bilo tako," je dejala Mazejeva, ki je dan pred tekmo na ogrevanju na veleslalomu zadela v vratca in jih podrla, tri dni pred tem pa se je prvič resneje udarila v desno roko, skoraj na isto mesto.

Velez Zuzulova Semmering slalom svetovni pokal alpsko smučanje stopničke | Avtor: EPA EPA

Pokazala svojo človeško plat

"Bilo je preveč emocij, premalo sproščenosti. Škoda, da mi ni uspelo zmagati. Bom pa na naslednjem slalomu skušala smučati bolje, brez napak. Slalom je nepredvidljiva disciplina in imam mogoče še vedno preveč samospoštovanja. Potrebno pa je iti naprej in napredovati in si upati več. Vendar sem zadovoljna tudi s tem, da bom leto končala z več kot 1000 točkami v sezoni."

Danes je z isto, desno roko zadela tudi količek na slalomu in ob pomoči Nežke Poljanšek so ji roko po prvi vožnji hladili z ledom. "Roka je po vseh teh udarcih utrujena, čutila sem bolečine in nekaj mravljincev. Toda ni nič težjega. Zadovoljna sem tudi z opremo. Imela som druge, trše smuči. Te so se zelo dobro obnesle zlasti v prvi vožnji. Zelo sem zadovoljna, le s svojim pristopom na drugi progi ne," je dodala Mazejeva.

Andrea Massi, vodja njene ekipe, je ocenil, da je imela zmago tokrat na krožniku, vendar je ni izkoristila. Dejal je, da je pokazala svojo človeško plat, saj ni le stroj za vrhunska tekmovanja, ampak predvsem človek.

Slovakinja do svoje in slovaške prve zmage

V finalu je Höfl-Riescheva, olimpijska slalomska prvakinja, začela s šestega mesta (+1,50). Dotlej vodilno Finko Mario Pietilä-Holmner, 11. pred finalom, je ugnala natančno za pol sekunde. Avstrijka Michaela Kirchgasser je nato odstopila.

Sedemnajstletna Shiffrinova je že kmalu po startu napravila veliko napako, izgubila več kot tri sekunde, nato pa v drugi polovici nastopa dokončno predčasno končala. Zettlova, slalomska zmagovalka iz Aspna, je bila prva, ki je ugnala Höfl-Rieschevo, in to za sekundo in stotinko.

Velez Zuzulová je nato z desetinko naskoka prevzela vodstvo in si štirinajstič zagotovila oder za zmagovalke. Na najvišji stopnički še ni bila in tudi sama je po tekmi dejala: "Nisem pričakovala, da bom danes zmagala. Na drugi progi je bilo težko, potrebno se je bilo boriti, vendar mi je uspelo končno tudi zmagati."

Mazejeva je namreč že do prvega merjenja časa izgubila polovico prednosti, pri drugem zaostajala za četrt sekunde, na koncu pa sta jo do šestega slavja v sezoni ločili le dve desetinki. Svetovni pokal se bo nadaljeval na prvi dan novega leta 2013 v Münchnu s paralelno tekmo.

"Paralelne tekme so zelo zabavne, kratke. Dvoboji ena na ena so zelo zanimivi in zato se tekme zelo veselim," je napovedala Mazejeva.

Svetovni pokal, Semmering, slalom (Ž), rezultati:

1. Veronika Velez Zuzulová (Slk) 1:37,28 sekunde
2. Kathrin Zettel (Avt) +0,10
3. Tina Maze (Slo) +0,20
4. Maria Höfl-Riesch (Nem) +1,11
5. Maria Pietilä-Holmner (Šve) +1,61
6. Christina Geiger (Nem) +1,80
7. Tanja Poutiainen (Fin) +1,84
8. Irene Curtoni (Ita) +1,93
9. Wendy Holdener (Švi) +2,26
10. Therese Borssen (Šve) +2,37
...
46. Ana Bucik (Slo)
...

Vrstni red v svetovnem pokalu, skupno (po 16 od 37 tekem):

1. Tina Maze (Slo) 1059 točk
2. Maria Höfl-Riesch (Nem) 632
3. Kathrin Zettel (Avt) 582
4. Anna Fenninger (Avt) 450
5. Lindsey Vonn (ZDA) 414
6. Viktoria Rebensburg (Nem) 391
7. Julia Mancuso (ZDA) 351
8. Lara Gut (Švi) 350
9. Tessa Worley (Fra) 337
10. Mikaela Shiffrin (ZDA) 286
...
40. Ana Drev (Slo) 82
66. Ilka Štuhec (Slo) 35
96. Maruša Ferk (Slo) 5
99. Vanja Brodnik 3

Slalom (po štirih tekmah):

1. Tina Maze (Slo) 230 točk
2. Maria Höfl-Riesch (Nem) 224
3. Veronika Velez Zuzulová (Slk) 205
4. Mikaela Shiffrin (ZDA) 196
5. Kathrin Zettel (Avt) 180
6. Tanja Poutiainen (Fin) 180
7. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 172
8. Therese Borssen (Šve) 101
9. Frida Hansdotter (Šve) 100
10. Wendy Holdener (Švi) 93
...
42. Maruša Ferk (Slo) 5
...

Komentarjev 1
  • gec 09:41 30.december 2012.

    BRAVO VERONIKA,TO MI DELI..