Šport
56 ogledov

Totti: "Naj Juventus igra svojo ligo"

Gianluca Rocchi Juventus Roma EPA
Ljubitelji italijanskega nogometa so v nedeljo še enkrat več z nejevero zrli v televizijske ekrane. Na velikem derbiju Serie A je bil v glavni vlogi zloglasni toskanski sodnik - Gianluca Rocchi.

Kot verjetno veste, se je derbi med Juventusom in Romo končal v prid domače stare dame (3:2), ki je tako ohranila stoodstotni izkupiček in pobegnila sinovom volkulje za tri točke. Glavni akter dvoboja pa ni bil nihče od nogometašev, temveč glavni sodnik Gianluca Rocchi, v preteklosti že večkrat tarča očitkov o nepoštenem sojenju.

Tudi tokrat se je Rocchi "izkazal", čeprav je v karieri, kot lahko vidite spodaj, sprejemal že tudi bolj škandalozne odločitve. Na nedeljski tekmi v Torinu je Rocchi dosodil tri enajstmetrovke, dve za domače in eno za goste. Posnetki srečanja dokazujejo, da so bili vsi trije zadetki Juventusa neregularni, medtem ko bi Rocchi ob prekršku Stephana Lichtsteinerja nad Francescom Tottijem težko pogledal stran, glede na postopanje domačega branilca.

Roka Maicona izven kazenskega prostora

Pojdimo po vrsti: Juve je povedel v 27. minuti po uspešno izvedeni enajstmetrovki Carlosa Téveza. Do najstrožje kazni je prišlo po prostem strelu Andree Pirla, ko je žoga v roko zadela Maicona, ki je stal v živem zidu. Slednjega je Rocchi postavil na rob kazenskega prostora in kot lahko vidite na spodnji sliki, je bila roka Brazilca izven šestnajstmetrskega prostora. 

Maicon Juventus Roma  | Avtor: PrtSc PrtSc

Glede na postavitev zidu, Rocchiju ni bilo treba biti v liniji, da bi to vedel. Nasploh pa se sodniki ob takšnih situacijah zelo redko odločajo za enajstmetrovko. Ob tem je bil izključen gostujoči trener Rudi Garcia, ki je ob igrišču emitiral "maestrovo" igranje violine, saj mu je bilo očitno jasno, v katero smer se bo srečanje odvilo. 

Roma je izenačila pet minut kasneje. Ob prekinitvi je Lichtsteiner z rokama zadrževal Tottija, ki je vse skupaj dobro izkoristil in dal Rocchiju zelo malo možnosti, da bi dogodek spregledal. Kapetan sinov volkulje je sam prevzel odgovornost in premagal Gigija Buffona.

Simuliranje izven kazenskega prostora za 2:2

Sledil je nalet gostov in v 42. minuti je Gervinho lepo podal do Juana Manuela Iturbeja, ki je Romo povedel v vodstvo. A seveda ni moglo ostati pri vodstvu gostov do polčasa. V sodnikovem dodatku je Paul Pogba prodiral na levi strani, teatralno padel (izven kazenskega prostora), Rocchi je bil odlično postavljen in dosodil je - enajstmetrovko. Tévez tudi v drugo ni imel težav.

Pogba Juventus Roma  | Avtor: PrtSc PrtSc

V drugem polčasu je bila igra obeh ekip bolj previdna. Gostje so si pripravili lepo priložnost prek Gervinha, domači pa prek Álvara Morate.

Čisti "ofsajd" Vidala za zmago

Pri izidu 2:2 je ostalo vse do 86. minute in novega spornega trenutka. Po odbiti žogi je okroglo usnje prišlo do Leonarda Bonuccija na robu kazenskega prostora, domači branilec je ustrelil proti golu vratarja Łukasza Skorupskega, tik pred Poljakom pa je bil postavljen Arturo Vidal, ki je krepko oviral pogled čuvaju mreže in tako seveda vplival na igro, kar pomeni prepovedan položaj. Čilenec se niti ni trudil, da bi pobegnil iz globokega "ofsajda". Žoga je končala v mreži, živci gostov so do konca popustili in pred zaključkom je Rocchi, na svoje veselje, lahko še enkrat stopil v središče pozornosti in ob medsebojnem obračunavanju pod predčasno prho poslal Morato na eni in Kostasa Manolasa na drugi strani. 

Bonucci Juventus Roma  | Avtor: PrtSc PrtSc

 

Rocchi v Serie A sodi od leta 2003. V sloviti aferi Calciopoli je bil eden od osmih sodnikov, za katere je tožilstvo zahtevalo zaporno kazen, Toskanec naj bi se "hladil" 16 mesecev. Vendar Rocchi ni nikoli odgovarjal za svoje prestopke, dokazali so mu namreč le sodelovanje z bivšim predsednikom Juventusa Lucianom Moggijem pred eno od prijateljskih tekem z Livornom (ki pa je bila na stavnicah). 

Najljubša tarča Inter

Kot veste, je bil Juventus zaradi številnih nameščenih tekem leta 2006 preseljen v Serie B. Rocchi je tudi kasneje "izstopal", posebej na tekmah milanskega Interja. Navijači Nerazzurrov so se mu oddolžili s kompilacijo vseh njegovih ekscesov proti njihovim ljubljencem. 

Trenutek za anale

Danes 41-letni delilec (ne)pravice je bil v preteklosti pogosto tarča napadov tudi s strani drugih klubov. Posebej smešna je bila enajstmetrovka, ki jo je dosodil za Juventus proti Genoi, ko je v kazenskem prostoru padel Alessandro del Piero.

Očitno so Juventusu vrata odprta k četrtemu zaporednemu Scudettu. Kot zanimivost: Juventus ima daleč največ naslovov italijanskega državnega prvaka, medtem ko se po osvojenih evropskih lovorikah ne more primerjati z Milanom, ki ima kar sedem evropskih naslovov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.