Šport
32 ogledov

Tour 2014 v spomin na padle v prvi svetovni vojni

Chris Froome Tour de France EPA
Najprestižnejša kolesarska dirka na svetu bo prihodnje leto potekala tudi v čast milijonov, ki so padli v prvi svetovni vojni, saj sovpada s 100. obletnico začetka velike vojne, so v sredo razkrili prireditelji.

Okroglih sto let po začetku spopadov se bo najbolj znana kolesarska dirka na svetu spomnila na milijone padlih v zgodovinsko eni izmed najbolj krvavih vojn, saj bodo kolesarji na poti do Elizejskih poljan prevozili kar nekaj prizorišč hudih bitk, ki so bila med štiriletno vojno zravnana z zemljo. Tudi zato bo kar nekaj etap 101. izvedbe francoske pentlje potekalo mimo prizorišč nekaterih največjih bitk prve svetovne vojne.

Peta etapa se bo začela v belgijskem Ypresu, v Flandriji, kjer je potekala ena od najintenzivnejših bitk med nemškimi in zavezniškimi silami. Šesta in sedma etapa bosta obiskali Arras, Chemin des Dames, Verdun in Douaumont, prizorišča ključnih bitk, kolesarji pa bodo gostovali tudi v Reimsu v pokrajini Šampanja, kjer so nekoč kronali francoske kralje. Tako se bo tudi francoska pentlja pridružila številnim komemoracijam po Franciji, Evropi in vsem svetu v spomin na to vojno.

Pisano na kožo hribolazcem

Že 101. izvedba Toura bo imela šest gorskih etap, posebnost pa je tudi, da bo na sporedu le ena vožnja na čas, kar bo prvič po letu 1950. Tako bo res bolj naklonjena dobrim hribolazcem. Branilec naslova bo v Keniji rojen Britanec Chris Froome, ki dirka za moštvo Sky in je pred časom izjavil, da se veseli Toura prihodnje leto ter upa, da bo na sporedu čim več kronometrov in čim manj zahtevnih gorskih vzponov. Zdaj je dobil ravno nasprotno.

Froome je letos dobil 100. francosko pentljo in potrdil britansko prevlado na dirki, potem ko je lani njegov rojak Bradley Wiggins postal prvi Britanec z zmago na Touru. Britanci računajo še na tretjo zaporedno zmago, še posebno ker se bo dirka 5. julija 2014 začela na severu Anglije v Leedsu, na Otoku pa bodo uvodne tri etape; tretja 8. julija bo obiskala univerzitetno mesto Cambridge in se končala v Londonu pred Buckinghamsko palačo.

Največji tekmeci Frooma naj bi bili lanski kralj gorskih etap, Kolumbijec Nairo Quintana, zmagovalec Gira, Italijan Vincenzo Nibali, in dvakratni zmagovalec Toura, Španec Alberto Contador. Dirka se bo končala 26. julija na Elizejskih poljanah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.