Šport
159 ogledov

Tratnik med najboljšimi, prve prave razlike med favoriti

Joe Dombrowski Profimedia
Američan Joe Dombrowski zmagovalec četrte etape.

Slovenski kolesar Jan Tratnik (Bahrain Victorious) je bil udeležen v begu 25-erice, na oncu pa je ciljno črto prečkal kot peti. Na zadnjem vzponu je imel največ moči Američan Joe Dobrowski (UAE Team Emirates), ki je prišel do svoje prve zmage na evropskih tleh in največjega uspeha v karieri. To je bila četrta in hkrati največja zmaga v karieri za 29-letnika iz Christiane in prva po dveh letih. Vse tri prejšnje je sicer moštveni kolega Tadeja Pogačarja in Jana Polanca slavil na dirki po ameriški zvezni državi Utah.

"Res sem zelo zadovoljen. Težko je vedeti, kaj bi se zgodilo, če bi se glavnina odločila bolj nadzorovati ubežnike. Dobro sem se počutil in v zadnjih 50 km skušal nekoliko varčevati moči. Vedel sem, da je zadnji vzpon zelo zahteven. Napadel sem, prišel do prednosti, a premalo za rožnato majico. Vseeno je etapna zmaga lepa uteha," je organizatorjem dirke po etapi dejal Dombrowski.

Še najmanj je za njim, natanko 13 sekund, zaostal domačin Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation), ki si je prvič v karieri prikolesaril rožnato majico vodilnega na domači pentlji. Trikrat je sicer slavil etapno zmago na dirki po Španiji, na domačih tleh pa je to zanj največji uspeh v karieri.

"Cilj je bila rožnata majica, o tem sem razmišljal že nekaj dni, a raje molčal. Danes sem izbral pravo skupino za pobeg. Imeli smo seveda nekaj sreče, da nas je glavnina pustila toliko naprej. Zdaj sem tukaj v rožnati majici ... Brez besed sem. To so sanje vsakega kolesarja, še posebej Italijana," je bil po koncu preizkušnje zadovoljen 34-letnik iz Furlanije - Julijske Krajine.

Alessandro De Marchi | Avtor: Profimedia Profimedia

Slabe pol minute za vodilnima je v deževni in hladni etapi v cilj prišel Tratnik (Bahrain Victorious). Njegov moštveni kolega Matej Mohorič je bil nekoliko bolj v ozadju na 58. mestu z zaostankom slabih osmih minut.

Med favoriti za skupno zmago je na zadnjem klancu napadel Mikel Landa (Bahrain Victorious), med tistimi, ki so v zadnjih kilometrih navijali tempo in pripravljali njegov napad je bil tudi Mohorič, kasneje pa so se Landi pridružili le Egan Bernal (Ineos Grenadiers), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Aleksandr Vlasov (Astana) in Hugh Carthy (EF Education Nippo). Ti so v cilj prišli dobro minuto in pol za vodilnimi v etapi.

Mladi belgijski zvezdnik Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step) je za Bernalovo skupino zaostal 11 sekund, še hujše udarce pa so na primer doživel Vincenzo Nibali, Belgijčev moštveni kolega João Almeida in George Bennett. Rožnato majico je po velikem zaostanku sicer izgubil domačin Filippo Ganna (Ineos Grenadiers).

V skupnem seštevku ima De Marchi 22 sekund naskoka pred Dombrowskim, tretji je Belgijec Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix), ki je v cilj prikolesaril s Tratnikom. Od favoritov za skupno zmago je sedmi Vlasov (+1:24), osmi Evenepoel (+1:28), deseti Carthy (+1:38), enajsti pa Bernal (+1:39).

 Mohorič je zdrsnil na 52. mesto (+7:57), Tratnik pa je napredoval na 63. (+9:56).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice