Šport
192 ogledov

Trud Slovenca na Dauphineju zaman, Mohorič na stopničkah prestižne dirke

Edvald Boasson Hagen Reševalni pas/Twitter
Evdald Boasson Hagen (Dimension Data) je zmagovalec prve etape Kriterija Dauphine, medtem ko sta se v Luganu odlično izkazala Slovenca. Matej Mohorič (Bahrain Merida) je končal na stopničkah s tretjim mestom, Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) pa je bil sedmi.

Norvežan Edvald Boasson Hagen je v zaključnem sprintu izbrane skupine na prvi etapi letošnjega Kriterija Dauphine ugnal Belgijca Philippea Gilberta (Deceuninck Quick Step) in Wouta van Aerta (Jumbo-Visma).

Otvoritev prestižne dirke po hribovitem in goratem delu Francije, ki služi kot odličen test pred bližajočo se Dirko po Franciji, je postregla s 142 km dolgo etapo po zelo razgibanem in valovitem terenu. Trasa je bila kot nalašč za kakšen uspešen beg, a so bili še zadnji ubežniki ujeti v zadnjem kilometru, do zmage in rumene majice pa je prisprintal izjemni Norvežan.

Prvi današnji beg se sicer izoblikuje po 10 km, ko se v ospredje podajo Oliver Naesen, Magnus Cort Nielsen, Niklas Eg, Fabien Doubey, Casper Pedersen in Julien Vermote. Za najbolj dejavnega izmed ubežnikov se izkaže Danec Pedersen, ki prvi prečka najtežji klanec današnje etape, Puy Mary, prvi pa je tudi na vrhu Cote de Besse, Cote de St-Cernin ter Cote de Roquenatou, s čimer si zagotovi pikčasto majico za najboljšega hribolazca.

Ves svoj trud pa Pedersen plača 20 km pred ciljem, ko ne uspe več slediti ubežni skupini, iz katere sta pred tem že izpadla Vermote in Eg. Kmalu popusti tudi Doubey.

Zanimivo pa postane v ozadju, kjer se za napad odloči mladi Bjorg Lambrecht, ki se med vzponom na zadnji klanec pridruži Naesenu in Cort Nielsenu v ospredju. Trojica ima na vrhu 20 sekund prednosti pred glavnino, medtem ko jo na spustu podvoji.

Ko je že izgledalo, da bodo ubežniki uspešni, saj jih je neuspešno lovila le ekipa Mitchelton Scott, ki se je trudila za enega izmed še redkih sprinterjev, ki so se obdržali v glavnini, Daryla Impeya, pa je narekovanje tempa prevzel naš Jan Tratnik (Bahrain Merida), saj se je v glavnini uspel obdržati tudi njegov moštveni kolega Sonny Colbrelli.

Tratnik je navil resnično peklenski tempo in 600 metrov pred ciljem je uspel ubežno trojico ujeti. Toda Colbrelli je bil tako kot Impey zelo dobro zaprt, tako da sta se oba glavna favorita morala zadovoljiti s 6. in komaj 16. mestom. Za zmago sta se udarila Boasson Hagen in Gilbert, Norvežan pa je bil odločno močnejši, medtem ko se je z izjemnim sprintom iz ozadja na stopničke uspel prebiti Wout van Aert.

Prvi Slovenec na cilju je bil na 61. mestu Jan Tratnik, ki je kot zadnji prišel do ciljne črte v času zmagovalca. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) je bil 105., zaostal je 6:16 minute. Luka Pibernik (Bahrain-Merida) je na 128. mestu zaostal 10:46 minute.

Z najhitrejšimi kolesarji so čez ciljno črto prišli vsi favoriti za končno zmago, za nastop na dirki so se med drugim odločili Francozi Julian Alaphilippe, Romain Bardet in Thibaut Pinot, Britanca Chris Froome in Adam Yates, Kolumbijec Nairo Quintana, Danec Jakob Fuglsang in mnogi drugi. Večina teh bo julija kolesarila tudi na dirki po Franciji.

V ponedeljek kolesarje v Franciji čaka 180-kilometrska razgibana druga etapa s startom v Mauriacu in ciljem v Craponne-sur-Arzonu.

 

Mohorič na stopničkah v Luganu, Pogačar sedmi

 

Slovenski kolesar Matej Mohorič je na veliki nagradi Lugana osvojil tretje mesto, član Bahrain-Meride je po 179,2 kilometra v sprintu moral priznati premoč dvema kolesarjema ekipe UAE Emirates Italijanu Diegu Ulissiju na prvem in Belorusu Aleksandru Rjabušenku na drugem mestu. S sedmim mestom se je izkazal Tadej Pogačar.

Ulissi, Rjabušenko, Mohorič ter italijanski zvezdnik in drugi z nedavno končane dirke po Italiji Vincenzo Nibali, Švicar Patrick Schelling ter Italijan Giovanni Carboni so v zadnjih nekaj kilometrih dirke krojili razplet. Prikolesarili so do dovolj velike prednosti, da jih glavnina ni mogla več ogroziti. S tem se sicer ni povsem strinjal mladi slovenski up Pogačar, novi državni prvak v vožnji na čas, ki se je iz pelotona odpeljal kakšne štiri kilometre pred ciljem in se podal v lov.

Mohorič je nase opozoril z dvema napadoma, ki se mu nista izšla, mu je pa zato Nibali v zaključku nudil pomoč in narekoval ritem. Na koncu je četveroboj za zmago dobil Ulissi, ki je v zadnjih metrih tudi nekoliko zaprl pot nekdanjemu svetovnemu prvaku med mlajšimi člani in mladinci Mohoriču.

"Rezultat me ni zadovoljil, ker nisem poplačal izjemnega truda moštvenih kolegov. V zaključku nisem imel najboljših nog. Naredil sem malo napako, ko sem skušal mimo Ulissija ob ograjah. Pozitivna stran je, da se po višinskih pripravah počutim dobro, na prihajajoči dirki po Švici pa bom še bolj samozavesten," je povedal Mohorič.

 

Adria Mobil iz Romunije z lepimi rezultati

 

Kolesarji novomeške Adrie Mobila se z dirke po Bihorju v Romuniji vračajo z dvema etapnima zmagama, dvema drugima mestoma ter četrtim mestom v skupnem seštevku, ki ga je dosegel hrvaški veteran Radoslav Rogina.

Marko Kump je bil najhitrejši v prvi etapi, Srb Dušan Rajović pa v dvokilometrskem kronometru dan kasneje. Kump je temu dodal še drugo mesto v vožnji na čas in drugo mesto v današnji zadnji etapi.

V skupnem seštevku se je s četrtim mestom izkazal Rogina, ki je bil peti v sobotni kraljevski etapi z vzponom na Padis. Končne zmage se je razveselil Kolumbijec Daniel Munoz, zmagovalec ključne etape.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice