Šport
24 ogledov

Tudi OI 2004 krive za zlom Grčije

Grčija protesti Reuters
Grška Fundacija za ekonomske in industrijske raziskave (Iove) je začela s študijo, kako in v kakšni višini je organizacija olimpijskih iger leta 2004 v Atenah vplivala na gospodarski zlom Grčije.

Grško finančno ministrstvo je lani navedlo, da so igre stale 8,5 milijarde evrovV to vsoto so vključeni tudi stroški, ki niso neposredno povezani s športom in OI, kot so vzdrževanje in zavarovanje arheoloških objektov in bolnišnice.

Od omenjene vsote naj bi okrog dve milijardi pokrili sponzorji ter dohodki od prodaje vstopnic in televizijskih pravic, ostalo pa državni proračun. "Mililo je deset let, doslej pa ni bila narejena nobena znanstvena analiza vplivov izvedbe OI na grško ekonomijo," so zapisali v sporočili državne fundacije Iove.

Rogge potrdil že 2011 

OI leta 2004 so bile najdražje dotlej v zgodovini, po nekaterih podatkih pa naj bi zanje porabili okrog 13 milijard dolarjev, saj so se, glede na načrtovano, med drugim krepko povečali stroški za varnost.

Jacques Rogge, nekdanji predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja, je že leta 2011 dejal, da "je organizacija OI gotovo vplivala na pregrevanje grškega gospodarstva. Če pogledamo na zunanji dolg Grčije, je organizacija OI prispevala dva ali ti odstotke celotnega zneska," je ocenil Rogge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.