Šport
5661 ogledov

UCI prepovedala manever, ki ga je iznašel slovenski šampion

Matej Mohorič Epa
Mednarodna kolesarska zveza bo po novem prepovedala manever po katerem je zaslovel slovenski kolesarski šampion Matej Mohorič.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je tekom prejšnjega tedna objavila, da je Svet profesionalnih kolesarjev potrdil vrsto ukrepov, ki naj bi v prihajajoči sezoni skrbeli za večjo varnost kolesarjev.

Povod za spremembe v varnostnem pravilniku je bila grozljiva nesreča Fabia Jakobsena na Dirki po Poljski, ko bi nizozemski kolesarski as skorajda izgubil življenje.

Dylan Groenewegen dirka po Poljski množičen padec | Avtor: Epa Epa

Nove ukrepe naj bi Svet profesionalnih kolesarjev potrdil na virtualni konferenci, ki jo je v začetku februarja organizirala UCI. Ta pravila bodo sprva veljala le za dogodke z licenco UCI WorldTour ter UCI Women's WorldTour, nato pa naj bi se počasi širila tudi na vse ostale dogodke pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze. Novo sprejeta pravila bodo zadevala organizatorje dirk, voznike spremljevalnih vozil ter tudi same kolesarje.

Izmed novih pravil v oči zagotovo najbolj bode prepoved manevra, ki ga je prvi iznašel slovenski kolesarski as Matej Mohorič. Gre za tako imenovan školjkast način vožnje po klancu navzdol. Kolesar se pri tem usede na ogrodje kolesa, s prsmi pritisne na krmilo ter hkrati z nogami še vedno pritiska na pedala.

Mnogi sicer smatrajo ta način vožnje kolesa za iznajdbo Chrisa Frooma, ki si je s takšnim načinom spusta privozil odločilno prednost za zmago na 8. etapi Dirke po Franciji leta 2016.

A v resnici je prvi takšen manever na kateri izmed odmevnejših dirk uporabil prav Mohorič, ki je leta 2013 v Toskani na Svetovnem mladinskem prvenstvu napadel prav na tak način ter si privozil majico mladinskega svetovnega prvaka.

"Tega školjkastega načina kolesarjenja sem se sam spomnil. Presenečen sem bil, ko je bilo svetovno prvenstvo in so se tako vozili tudi ostali. Nisem vedel, da sem prvi. Iz moje vasi do Kranja je pretežno 15 kilometrov spusta. Vedno se mi je mudilo na trening in sem poskušal priti čim hitreje ter s čim manj energije," je tako že leta 2014 v intervjuju za Siolov Sportal razlagal Mohorič.

Odločitev UCI-ja, da prepove školjkasti način spusta, ker naj bi bil prenevaren, je naletela na številne kritike znotraj kolesarskih krogov, najbolj glasen pa je bil zvezdnik slovite ekipe Ineos Grenadiers Michal Kwiatkowski: "To je samo način, kako lahko krivdo za nesreče prevalijo na kolesarje. Je še mnogo drugih stvari, ki bi jih lahko ukrenili v zadevi z varnostjo kolesarjev. Vožnja na okvirju kolesa prepovedana! Oprostite, ampak s tem se ne strinjam. Navsezadnje smo le profesionalni kolesarji."

"Če danes prepovedo vožnjo na okvirju, bodo naslednje leto prepovedali dvig rok v zrak ob zmagoslavju. Uvedli bodo omejitve hitrosti in podobno. Bolj bi se morali skoncentrirati na samo organizacijo dirk," je svoje nezadovoljstvo izrazil nekdanji svetovni prvak.

Michal Kwiatkowski | Avtor: Profimedia Profimedia

Še ena izmed najbolj odmevnih sprememb, ki zadevajo kolesarje, pa je prepoved odmetavanja plastenk na cesto tekom vožnje v večji skupini.

Kolesarje naj bi UCI takoj obvestila o uvedbi novih pravil, s 1. aprilom 2021 pa bodo kolesarji v primeru kršitev novih predpisov tudi strogo kaznovani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice