Šport
2509 ogledov

Umrl mož, ki je spremenil šport in tlakoval pot Woodsu

Šport: Umrl mož, ki je spremenil šport in tlakoval pot Woodsu - Lee Elder Profimedia
V starosti 87 let je umrl Lee Elder.

Pri PGA Touru so objavili novico, da je umrl Lee Elder. Ta je zaznamoval zgodovino golfa, leta 1975 je postal prvi temnopolti igralec, ki je zaigral na Masters turnirju v Augusti. Dvaindvajset let kasneje je sloviti zeleni suknjič kot prvi Afroameričan osvojil Tiger Woods in tako začel graditi eno najuspešnejših karier v zgodovini golfa.

"Zelo smo užaloščeni ob novici o smrti Leeja Elderja. Lee je bil inspiracija za mnoge mlade temnopolte. Ne samo zaradi svoje igre, ampak tudi zaradi predanosti izobraževanju in lokalni skupnosti. Lee bo za vedno del zgodovine Masters turnirjev, pogrešali ga bomo, a njegov spomin bomo ohranjali in častili," je dejal Fred Ridley, predsednik Augusta National Golf Cluba.

Elder, rojen v Teksasu, se je z golfom začel ukvarjati kot caddie (nosilec palic; op. p.), to je bila sicer edina možnost, da je kot temnopolta oseba smel stopiti na golf igrišča. Svoje znanje je izpopolnil kot član ameriške vojske, kasneje pa se je pridružil Golf zvezi za temnopolte igralce (United Golf Association Tour for Black players; op. p.), kjer je postal eden najboljših golfistov tega tekmovanja. Zaslužki v njem sicer niso bili visoki.

Lee Elder | Avtor: Profimedia Profimedia

Leta 1961 so pri PGA umaknili pravilo, da lahko na njihovih turnirjih tekmujejo le belci, Elder pa si je pri 33-ih šele leta 1968 finančno lahko privoščil nastope na kvalifikacijskih turnirjih. Kasneje je sicer osvojil štiri zmage na PGA  Touru. 

Nastop na Mastersu v Augusti leta 1975 si je zagotovil z zmago na turnirju Monsanto Open leto prej. Ob svojem prvem nastopu na masters turnirju je bil tako star že 40 let in je tako med elito nastopil že ob zatonu kariere. Svojo najboljšo uvrstitev na Mastersu je sicer zabeležil leta 1979, ko je bil 17. 

Letos je bil povabljen na otvoritev turnirja v Augusti, kjer sta mu družbo delala legendarna Jack Nicklaus in Gary Player. "To je velika čast, ki jo zelo cenim in jo bom vedno cenil," je ob tej priložnosti dejal Elder, ki sicer zaradi krhkega zdravja ni izvedel slavnostnega začetnega udarca.

Lee Elder | Avtor: Profimedia Profimedia

"To je trajalo predolgo," je sicer menil Nicklaus in namignil, da bi Elderja za njegov prispevek k zgodovini golfa lahko počastili že prej.

Elder je bil sicer prisoten na Augusta National leta 1997, ko je Woods osvojil svojo zgodovinsko zmago. Do nje je pot Tigerju tlakoval tudi Elder.

Sorodne novice