Šport
1253 ogledov

17-letna Slovenka do druge zmage in 40 tisoč evrov

Pia Babnik Reševalni pas/Twitter
Pia Babnik zmagovalka golfskega turnirja v Savdski Arabiji.

Slovenska golfistka Pia Babnik je v posamični konkurenci osvojila golfski turnir v Džedi v Savdski Arabiji, ki spada pod evropsko turnejo. Šele 17-letna Ljubljančanka je posamični del turnirja sklenila s 16 udarci pod parom, v ekipni tekmi pa je njena zasedba osvojila tretje mesto.

Babnikova je bila po prvem dnevu še nekoliko v ozadju, potem ko je zabeležila dva udarca pod parom igrišča, ki je pri 72. Tako v četrtek kot petek pa je dan sklenila z -7 in se povzpela na vrh med posameznicami, kjer je drugo mesto osvojila Nemka Olivia Cowan (-15), tretje pa skupaj Španka Carlota Ciganda in Valižanka Lydia Hall (obe -13).

Babnikova je imela sicer pred zadnjo današnjo luknjo dva udarca zaostanka za Nemko Cowanovo, ki pa je žogico poslala v vodo in nato 18. luknjo sklenila z "dvojnim bogeyjem". Slovenska predstavnica pa je dosegla "birdie" in prehitela 25-letnico iz Hamburga.

Ekipa Babnik, slovenska igralka je namreč bila ena izmed 36 igralk, ki so izbrale eno soigralko, ostala dva člana ekipe je določil naključni žreb, je sicer turnir sklenila na tretjem mestu s 50 udarci pod parom. Vsega udarec pred ekipo 17-letnice sta tekmovanje sklenili zasedbi Pedersen in L. Hall. V dodatnih luknjah je nato slavila ekipa Danke Emily Pedersen. V ekipi slovenske golfistke sta bili še Francozinja Camille Chevalier in Norvežanka Maiken Bink Paulsen, mesto amaterja pa je zasedel Američan Troy Thompson. V rezultat sta vedno všteta po dva najboljša rezultata na vsaki luknji.

"Pogovarjali smo se, da mora biti ekipa čim boljša, da se potrudimo po najboljših močeh. Imeli smo se fino. Do zadnjega pata nisem vedela, da sem tako visoko. Niti nisem želela vedeti, tudi Robin Ellis (caddie Pie Babnik, op. STA) je skril informacijo. Tudi oče je bil na tribuni in navijal od daleč. Vedela sem, da mora biti vse v redu, saj je Cowanova igrala pred nami in vpisala le 'double bogey'," je za Golf zvezo Slovenije dejala Babnikova.

Pia Babnik | Avtor: Profimedia Profimedia

"Veliko bolje sem igrala na čistini, z drugim udarcem prišla do zelenic, pati pa so padli v luknjo. Na zadnji luknji sem imela res srečo, saj je žogica pri prvem udarcu ostala na črti pred vodo. Ves čas se je treba izboljševati. Pride kakšen teden, ki je tvoj, ko se vse poklopi, na igro drugih pa tako ne moreš vplivati," je še o svoji igri dejala današnja zmagovalka.

Čeprav velja za eno najbolj talentiranih igralk na evropski turneji, veliko pozornosti organizatorjev turnirjev vseeno ni deležna. Ta pride z uspehi. "Organizatorji te kar pustijo, razen če dobro igraš, kar mi ustreza. Ko si dober, te spremljajo. Po turnirju sem vseeno naredila veliko intervjujev," je dodala 17-letna Ljubljančanka.

Druga Slovenka na turnirju Katja Pogačar je bila med posameznicami 91. s šestimi udarci nad parom. Sodelovala je v ekipi Skarpnord in s sotekmovalkami zasedla 14. mesto z 39 udarci pod parom.

Na turnirju z nagradnim skladom milijon ameriških dolarjev je Babnikova prejela največji kos 200.000 dolarjev težke pogače, namenjene posameznicam, torej 30.000 dolarjev oziroma 26.100 evrov. Za rezultate v ekipnem delu pa je vsaka igralka v njeni ekipi prejela še po 15.655 evrov, s čimer je v Džedi danes Babnikova zaslužila 41.755 evrov.

Babnikova je v tej sezoni evropske turneje slavila dvakrat, prvič je bila najboljša v francoskem Evianu v začetku junija. Med najboljšimi tremi je končala še na turnirju v bližini Barcelone v golfskem klubu Terramar, kjer je bila druga. Šestkrat je zasedla še mesto med najboljšo deseterico.

Pia Babnik | Avtor: Profimedia Profimedia

S posamično zmago je 17-letnica, ki je med profesionalke vstopila lani, tudi napredovala na lestvici evropske turneje. Zdaj ima 1909,89 točke in zaseda drugo mesto, potem ko je bila pred turnirjem v Savdski Arabiji četrta. Pred njo je le Tajka Atthaya Thitkul (3361,96), ki pa je glede na prednost nedosegljiva.

Sezona na evropski turneji se bo končala z zaključnim dejanjem v Andaluziji, natančneje Costa del Solu med 25. in 28. novembrom. Nagradni sklad bo tam 600.000 evrov, obenem pa bodo najboljšim trem na lestvici evropske turneje po koncu podelili še 250.000 evrov. Najboljši bo pripadlo 125.000, drugi 75.000, tretji pa 50.000 evrov.

"Zame sezona še ni končana. Čaka me še zaključni turnir v Španiji, na katerega grem še po eno zmago," pa je v izjavi za Golf zvezo Slovenije zaključila Babnikova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice