Šport
57 ogledov

Umrla še ena velika legenda

Gordie Howe EPA
Svetovni šport je izgubil še enega velikana.

V 89. letu starosti je umrla hokejska legenda Gordie Howe. Hokejist, ki bi ga lahko poimenovali tudi Wayne Gretzky pred Waynom Gretzkyjem, je še vedno četrti najboljši strelec v zgodovini lige NHL.

Kanadčana, ki je na 1767 tekmah zbral 1850 točk (801 gol in 1049 podaj), sta na večni lestvici kasneje prehitela rojaka Gretzky (2857 točk) in Mark Messier (1887), v tej sezoni pa še Čeh Jaromir Jagr (1868).

Igralec, ki si je prislužil nadimek Gospod Hokej (Mr. Hockey), je odigral 25 let v dresu ekipe Detroit Red Wings, z njo pa je tudi štirikrat osvojil Stanleyjev pokal. Eno sezono je prebil tudi v dresu moštva Hartford Whalers, šest sezon pa je odigral tudi v ligi WHA (World Hockey Association, ki je nekoč konkurirala ligi NHL. Kariero je zaključil v starosti 52 let.

Howe je svojo prvo tekmo za Rdeča krila odigral leta 1946, ko je bil star 18 let, že na prvi tekmi pa se je tudi vpisal med strelce. Skupmo je v ligi NHL odigral 1924 tekem v rednem delu in končnici, na tekmo All-star je bil izbran 23-krat, šestkrat je bil najboljši strelec lige in prav tolikokrat tudi najkoristnejši igralec tekmovanja. V ligi WHA je zbral 497 nastopov.

Postavil je številne rekorde, za mnoge so menili, da jih ne bo nihče več popravil. To se je spremenilo v osemdesetih letih, ko je zablestel Gretzky. Tudi njegov idol je bil Howe.

"Vsi hokejski navijači žalujemo. Izgubili smo veličino, Gordie Howe je bil veliko več kot le izjemna statistika, za katero je poskrbel v dolgih letih," je dejal komisar lige NHL Gary Bettman in dodal: "Bil je navdih generacijam hokejistov, vsi so ga imeli za velikega vzornika."

Čeprav je bil Howe na ledu znan kot trd tekmec - navijači so včasih tekmo z golom, podajo in hokejskim pretepom poimenovali "hat trick Gordieja Howa", pa je bil tudi zunaj ledenih ploskev velik športnik in človek.

"Njegova ostrina na ledu se je lahko primerjala le s humorjem in človečnostjo, ko ni bil v opremi. Težko bi si želeli boljšega ambasadorja za naš šport," je enega največjih v zgodovini hokeja opisal Bettman.

Za zdaj uradno še ni znan vzrok smrti, a nekdanji hokejski junak je bil v zadnjih letih precej bolan, trpel je tudi za demenco, pred dvema letoma pa je preživel tudi več kapi.

Komentarjev 1
  • blueone 21:30 10.junij 2016.

    Počivaj v miru Gordie Howe