Šport
2972 ogledov

"Upam, da bodo imeli čez nekaj let Janezi enako podporo"

Sport 10.10.2012 trener Tone Tiselj, novinarska konferenca RK Krim Mercator pred Saša Despot
"Vsi smo bili negativno presenečeni nad igro v Kopru," meni nekdanji slovenski rokometni selektor.

Na cilju tretje etape kolesarske dirke po Sloveniji je bil tudi nekdanji slovenski rokometni selektor Tone Tiselj, ki pravi, da je kolesarstvo postalo njegov drugi šport.

Za Žurnal24.si je sicer takole ocenil neuvrstitev Slovenije na naslednje svetovno prvenstvo v rokometu: "To so zadeve, ki so se že dogajale, že prej se nismo uvrščali na velika tekmovanja. To je del športa. Verjamem, da bodo fantje stopili skupaj, ta generacija je že veliko naredila. Vsi smo bili malce razočarani, saj mislim, da smo v tem trenutku boljša ekipa kot Madžarska. Tudi Madžare ne vidim, da bi v bližnji prihodnosti naredili kaj velikega. A to je šport. Fantje se bodo malce spočili, pritisk je bil velik, nato pa sledi priprava na novo evropsko prvenstvo. Tam se še lahko uvrstijo v kvalifikacije za olimpijske igre."

Kaj je tokrat zmanjkalo Sloveniji? "Vsi smo bili negativno presenečeni nad igro v Kopru. Res je tudi, da ne moreš vseskozi ponavljati ene in iste metode. Na vsakega tekmeca se je treba nekoliko drugače pripraviti. Ni vse samo borba, borba in te zadeve do konca, menjava določenih igralcev tako, da nikoli ne veš, kdo bo igral. Verjetno je to dokaj stresno, tokrat se ni izšlo. Če govorimo o taktičnih zadevah, je pretep edina stvar v kateri so Madžari boljši kot mi. Pretep je bila voda na njihov mlin," je dejal nekdanji selektor, ki je Slovenijo popeljal do srebrnega odličja na domačem EP.

vid kavtičnik Brez spoštovanja Šport Po porazu z žaljivkami nad kapetana slovenske reprezentance

Predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac je po neuvrstitvi na svetovno prvenstvo sicer podprl Veselina Vujovića, rokometno legendo in sedanjega prvega moža na klopi slovenske izbrane vrste. "On je merodajni. Če ga on podpira, je to v redu. Jaz bi si želel v nadaljevanju, se pravi čez nekaj let, da bodo imeli selektorji, ko bodo na vrsti spet Janezi, Mihati, enako podporo. Tako bi bilo boljše za vse. Če podpiraš selektorja, ki si ga nastavil, je to normalno in pravilno."

Kaj je težje osvojiti? Srebro na evropskem prvenstvu, ali bron na svetovnem? "To niso moje besede, ampak evropsko prvenstvo je zagotovo najtežje tekmovanje v rokometu. Ampak takšne primerjave niso primerne, ljudje se znova začnejo deliti. Gre za vrhunska rezultata, vsak ob svojem času. Gre za druge generacije, kateri uspeh je prvi, kateri drugi, je nepomembno. Gre za res dobra rezultata, oba sta prva. Prva kolajna na evropskem, prva na svetovnem. Bi dejal, da sta si kar podobna. Je pa bila bronasta kolajna iz čustvenega vidika še nekoliko slajša, saj smo v res dobri končnici premagali sosede. Zato je bila zmaga še slajša," pravi Tiselj, ki rokomet spremlja, a še ne ve, kam ga bo v prihodnosti zanesla pot.

(Krim Mercator - Sävehof) Tone Tiselj | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Trenutno se bo posvetil uživanju na kolesu. "V zadnjih letih je kolesarstvo moj drugi šport. Zelo rad se družim s kolesarji, so izjemna družba. Hkrati me to sprošča, drži me v neki kondiciji, najlepše je domače in tuje kraje spoznavati prav s kolesa. Takrat res vidiš vse lepote," je dejal Tiselj, ki se je letos dvakrat udeležil etap Gira, dirko po Sloveniji pa si je poleg Celja ogledal še v Rogaški Slatini, na cilju pa bo najverjetneje tudi v Kamniku.

"Letošnja dirka je izjemno zahtevna. Verjetno je Primož Roglič največji favorit, a takšna vloga je težka. V tretji etapi je pokazal, da je izjemno močan in verjamem, da bo tudi četrtkovo etapo zdržal brez večjega zaostanka, kronometer pa je njegov. Glavna kandidata za skupno zmago sta zame le dva - Roglič in Rigoberto Uran. Seveda, če ne bo kakšnih težav. Ta etapa pa je bila vrhunska, polna presenečenj, spust Mateja Mohoriča s Celjske koče je bil neverjeten. Tisti, ki se še ni spustil s Celjske koče, si verjetno ne more predstavljati, kako je fant to odpeljal. Klanec na stari celjski grad je dal svoje, pobralo mu je moči, Uran je dobil etapo. Dirka je zahtevna, a mislim, da bo Roglič zmogel breme favorita in bo Slovenec znova osvojil to dirko," je svoje kolesarsko znanje pokazal rokometni strokovnjak.

Primož Roglič Dirka po Sloveniji Šport "Najboljši tujci ne pridejo več samo na sprehod, ampak res tekmujejo"

Ta je deloval v številnih evropskih državah, zato mu velike športne prireditve niso tuje: "Lepše reklame za Slovenijo ne more biti. Spremljam Eurosport, vsi posnetki iz zraka res kažejo našo Slovenijo v najlepši luči. Kjerkoli sem bil, povsod je lepo, vendar Slovenija ima veliko različnih lepot na zelo majhnih razdaljah. V tem je unikatna. To je sigurno najlepša dežela za živeti."

Komentarjev 2
  • vladek 12:38 16.junij 2018.

    za to neuvrstitev na svetovno prvenstvo je edini krivec Vujović.Imamo dost slovenskih strokovnjakov,kateri bi bolje vodili te fante Bog in Slovenija