Šport
232 ogledov

"V ekipi so favorizirali Frooma"

Tour de France 2018 Epa
Za Frooma klima, za ostale ne.

Geraint Thomas, zmagovalec letošnje kolesarske dirke po Franciji, je priznal, da v ekipi Skya ni bilo vse tako idilično, kot se je na prvi pogled zdelo. Čeprav naj bi s Chrisom Froomom dirko začela v enakovrednem položaju, to še zdaleč ni bilo tako, njegov tekmec naj bi imel precej več privilegijev, kar pa mu na koncu ni pomagalo.

"Mesec pred dirko po Franciji sem zmagal na dirki Criterium du Dauphine, ki je generalka za Tour, zato sem pričakoval, da bom imel enakovreden status s Froomom, da bom tudi jaz zaščiten kolesar. A že kmalu se je izkazalo, da ne bo tako. Že pred moštvenim kronometrom so mi sporočili, da me ne bodo čakali, če bom imel okvaro na kolesu ali če bom padel. Kljub temu da sem imel pred Chrisom že 52 sekund prednosti. Čeprav je bilo nekaj frustracij, sem odločitev vodstva moral sprejeti," je v pogovoru za časnik Guardian povedal Thomas.

Tour de France 2018 Škandal Šport Geraint Thomas ostal brez pokala s Toura

Kolesar iz Walesa je dejal, da se je neenakovreden status pokazal tudi po deveti etapi, ko je v hotelu zmanjkalo elektrike. "Klimatsko napravo je lahko uporabil le Froome, vsi drugi kolesarji Skya smo morali trpeti v vročini," je dogodek, ki jasno kaže, kdo je imel privilegiran status, omenil Thomas, ki je rumeno majico vodilnega prevzel po enajsti etapi, ko je dobil etapo na La Rosiere. A Froome se takrat še ni predal, še vedno je verjel, da lahko osvoji rekordno peto skupno zmago. To je moštvenemu kolegu tudi povedal oziroma mu napovedal, da ga bo še naprej poskušal premagati.

"S Chrisom sva imela odprt in iskren odnos, njemu ničesar ne zamerim. Mislim, da je bil to primer dobrega sodelovanja. Odkrito mi je povedal, kdaj bo napadel. A izkazalo se je, da sem bil močnejši. Na koncu je vse delovalo, kot je moralo, imel sem tudi njegovo pomoč, nerodnih položajev ni bilo," meni Thomas, ki je še vedno prepričan, da lahko ima ekipa dva enakovredna kapetana in naj na koncu zmaga boljši: "Oba lahko startava na zmago, nato pa si ob koncu dirke pomagava. Če bo Chris naslednje leto močnejši v prvem sklopu vzponov, bom v nadaljevanju z veseljem njegov pomočnik."

Tour de France 2018 | Avtor: Epa Epa

Letošnji zmagovalec Toura je avgusta še za tri leta podaljšal pogodbo s Skyem, pri tem pa ni imel nobenih posebnih zahtev v smislu vprašanja, kdo bo kapetan na kateri dirki: "Zame je Sky najboljša možna izbira. Oditi v drugo ekipo bi bilo veliko tveganje, tega pa si ne želim. V mojem idealnem svetu bi sicer Froome dirkal zame, toda dobro se zavedam, da to ni možno."

Tour de France 2018 Ups! Šport Geraint Thomas: Slaven le zaradi imena

O izbiri dirk za sezono 2019 se Thomas še odloča, priznava pa, da razmišlja o Giru. Leta 2017 je bil na dirki po Italiji kapetan ekipe, a je moral po padcu odstopiti v deveti etapi. "Zaenkrat se še nisem odločil. Moram preučiti etape, potem pa bom videl. Če bom nastopil, bom zagotovo poskušal zmagati. Z Girom imam še neporavnane račune, primerjam ga z nedokončanim poslom," je še povedal Britanec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice