Šport
991 ogledov

Roglič v zadnji etapi le še potrdil slovenski rekord

Tour de France 2018
1/7
Epa
Primož Roglič do najboljšega slovenskega dosežka na največjih dirkah.

Valižan Geraint Thomas je zmagovalec 105. kolesarske dirke po Franciji, ki se je danes končala na Elizejskih poljanah. Enaindvajseta etapa ni prinesla nobenih sprememb na vrhu, na četrtem mestu je ostal Slovenec Primož Roglič, ki je s tem dosegel najboljšo slovensko končno uvrstitev na tritedenskih dirkah.

Na današnji etapi med Houillesom in Parizom je po 116 kilometrih zmagal evropski prvak Norvežan Alexander Kristoff. Drugi je bil Nemec John Degenkolb in tretji Francoz Arnaud Demare. Favoriti so do cilja prišla brez težav, v času zmagovalca.

"Uresničile so se mi sanje. O tej zmagi sem sanjal več let. Blizu sem bil velikokrat, nikoli pa nisem premagal najhitrejših fantov. Danes jih ni tu, večina se je poslovila v gorah, jaz sem bil najhitrejši in zaradi tega sem vesel," je povedal Kristoff.

Roglič je na dirki po Franciji s četrtim mestom skupno obrnil nov list v zgodovini slovenskega kolesarstva. Doslej sta rekordno uvrstitev držala Tadej Valjavec iz leta 2009 in Janez Brajkovič iz leta 2012, oba sta končala na devetem mestu.

"Končali smo, res super, za nami je neverjeten Tour. Vsi smo lahko zelo, zelo veseli in ponosni na to, kar smo naredili," je sproščeno začel pogovor za RTV Slovenijo Roglič. "Cilj je izpolnjen. Lahko sem sproščen v nadaljevanju sezone," je nadaljeval slovenski kolesarski junak.

Na vprašanje, ali se nekaj minut po koncu Toura, svojega drugega v življenju, zaveda, kaj je dosegel, je iskreno odgovoril: "Da in ne. Še vedno sem v balonu kolesarstva. Nisem še nič dojel. Zelo, zelo vesel in ponosen sem. Verjamem, da se bom vsega zavedal kasneje. Nekatere stvari niso tako enostavne kot zgledajo. Končati Tour na četrtem mestu zahteva trud. Vsaj nase sem zelo, zelo ponosen."

lance armstrong Bruyneel, Armstrong: Šport "Kolesarstvo je potrebovalo Rogliča"

Zasavec se je celoten Tour enakovredno boril z najboljšimi kolesarji sveta, v primerjavi s Thomasom, Chrisom Froomom in Tomom Dumoulinom je še največ izgubil v ekipni vožnji na čas, ko je v primerjavi z ekipama Sky in Sunweb izgubil več kot minuto. V Alpah in Pirenejih, kjer se je dirka odločala, je bil vselej ob bok najboljšim, v zgodovino pa je šla 19., kraljevska etapa, ko je na vzponu začel lomiti tekmece, na spustu pa je dokončno opravil z njimi. V Larunsu je vpisal svojo drugo etapno zmago na francoski pentlji in za en dan zasedel tretje mesto v skupnem seštevku, z odra za zmagovalce je potisnil lanskega prvaka Toura Frooma. Dan kasneje sta Britanec in Slovenec spet zamenjala mesti, saj je bil Froome boljši v kronometru.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Osemindvajsetletni slovenski šampion je letos prvič v karieri zmagal v skupnem seštevku katere od dirk svetovne serije, najboljši je bil v Baskiji in zatem še po Romandiji, pred odhodom na Tour je slavil še na domači dirki Po Sloveniji. Po cilju zadnje etape je sicer napovedoval, da gre v Francijo z željo po etapnih uspehih in nabirati izkušnje za naskok na najvišja mesta v letu 2019 oziroma 2020. A je že letos dokazal, da je povsem konkurenčen najboljšim, pa čeprav ob sebi ni imel tako močne ekipe kot so jo denimo imeli Sky, Movistar ali Bahrain-Merida.

Prav v dresu Bahrain-Meride je do svojega osmega konca Toura prikolesaril Kristijan Koren, rekorder po številu nastopov med Slovenci. Danes je bil 92., za zmagovalcem je zaostal 30 sekund. Skupno je končal na 86. mestu.

Primož Roglič Tudi v tujih medijih Šport Dokumentarec: Od skakalca do kandidata za zmago na največjih dirkah

Thomas je v skupnem seštevku premagal Dumoulina in Frooma, prvega za eno minuto in 51 sekund, drugega za dve minuti in 24 sekund. Roglič je na četrtem mestu zaostal tri minute in 22 sekund.

"Neverjetno. Kar nekaj časa bom potreboval, da se zavem dosežka. Ponavadi je bila zadnja etapa zelo težka, danes pa sem kar letel. Ves čas sem imel kurjo kožo. In vse te valižanske, britanske zastave ... Noro. To je Tour de France. Sanjal sem, da se bom po Elizejskih poljanah vozil v rumeni majici - skupaj s fanti smo držali skupaj in bili močni," pa so bile prve besede Thomasa, nekdanjega olimpijskega, svetovnega, evropskega in državnega prvaka v kolesarstvu na stezi. Postal je prvi Valižan s skupno zmago na Touru in tretji Britanec z zmago na eni od tritedenskih dirk, pred njim je to uspelo Bradleyju Wigginsu in Froomu. Vladavina Skya zdaj traja že od leta 2012, vmes jo je za eno leto prekinil Italijan Vincenzo Nibali leta 2014.

Zeleno majico najboljšega po točkah je šestič v karieri osvojil trikratni svetovni prvak, Slovak Peter Sagan. S tem je izenačil dosežek Nemca Erika Zabla, ki je v zelenem do cilja Toura pripeljal kar šestkrat po vrsti. Pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih si je prikolesaril Francoz Julian Alaphilippe, belo najboljšega mladega kolesarja pa Francoz Pierre Latour. Rekordni 18. Tour je odpeljal Francoz Sylvain Chavanel, dokončal ni zgolj dveh. Nase je opozoril tudi danes, ko je za kratek čas bežal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice