Šport
61 ogledov

V Lozani želijo pogovor z Janšo

Janez Janša Reuters
Iz Mednarodne univerzitetne športne zveze (Fisu) so sporočili, da bodo zaradi zapletov z zimsko univerzijado 2013, ki bi jo moral gostiti Maribor, zahtevali uradna pojasnila, srečati pa se želijo tudi z slovenskim premierjem Janezom Janšo.

V Fisu priznavajo, da so v neprijetnem položaju, saj iz Slovenije še niso dobili uradne izjave o odstopu od organizacije univerzijade in zato ne morejo iskati nadomestnih rešitev. "Imamo le informacije iz medijev, a preden storimo korak naprej in začnemo iskati morebitnega nadomestnega prireditelja, moramo dobiti uradne in konkretne informacije iz Slovenije," pravi tiskovni predstavnik Fisu Dejan Šušović.

Tudi Šušović pravi, da Fisu pozna slovensko stališče do organizacije, seveda pa čakajo na uradno obvestilo in po uradni poti v tem trenutku uradnega nadomestnega prireditelja niti še niso začeli iskati: "Neresno bi bilo od nas, če bi ravnali drugače. Tudi v preteklosti se je že zgodilo, da je izgledalo, kot da kateri od partnerjev kakšnega projekta ne bo mogel speljati, nato pa je prišlo do spremembe. Vrstni red postopkov je jasen." V prihodnjem tednu bo jasno več, še obljublja Šušovič.

Fisu je na svoji spletni strani objavila sporočilo po sestanku upravnega odbora. V njem so v Lozani zapisali, da so se danes seznanili z odstopno izjavo predsednika organizacijskega odbora Toneta Vogrinca in s tem, da je podjetje Univerziada 2013 d.o.o., ustanovljeno za namene univerzijade, insolventno. Dodali so še, da so prek poročil medijev ugotovili, da slovenska vlada ne namerava podpreti projekta.

Ker uradnih informacij s strani obeh partnerjev v Sloveniji (Susa in občina Maribor) niso dobili, so v krovni študentski športni organizaciji sprejeli odločitev, da bodo zahtevali sestanek s slovenskim veleposlanikom v Švici. Na tem sestanku naj bi skušali priti tudi do uradnega srečanja s slovenskim premierjem Janšo, ki je ta projekt pred leti odobril in potrdil ga je tudi državni zbor. V drugi točki sklepov pa je Fisu sporočila, da bi njen predsednik Fisu Claude-Louis Gallien rad dobil natančne podatke o statusu univerzijade v Mariboru s strani mariborskega župana Franca Kanglerja in predsednika Suse Otmarja Kugovnika.

Komentarjev 23
  • Žurnalček 17:40 19.februar 2012.

    Mogoče je bila pa to cena za SLS -ovo koalicijo 2004-2008 , je pa Vlada tista ,ki se je odločila in to Janšina za Univerziado, zdaj se dela pa blesavega , kot že zmeraj do sedaj . Nič novega od ...prikaži več tega smrkavca in pobalina !

  • jose3 17:29 19.februar 2012.

    3 milijone evrov kotizacije, pa bo sestanek z Janšo :-)

  • Genius 17:13 19.februar 2012.

    V Lozano naj gredo tisti, ki so obljubili univerzijado, Janša nima nič s tem oz. je lepo povedal, da bomo morali varčevati. Naj gre Kangler s svojimi Violami tja ...