Šport
12373 ogledov

Velika Nemčija je padla, a sodniki trdijo drugače

rokomet evropsko prvenstvo 2018
1/13
Saša Despot
Slovenska reprezentanca se je na svoji drugi tekmi EP merila z Nemčijo in po odločitvi sodnikov prišla le do točke.

Slovenska rokometna reprezentanca na velikih tekmovanjih še nikoli ni premagala Nemčije, pred tokratnim obračunom pa so izbranci selektorja Veselina Vujovića vseeno ponavljali, da jih zanima le zmaga. Slovenci so se namreč po porazu z Makedonijo (24:25) znašli v težkem položaju, točke za napredovanje v drugi del tekmovanja pa so morali iskati na dvoboju s favoriziranimi Nemci, v sredo pa jih čaka še obračun s Črnogorci.

"Zdaj imamo Nemce, to je za nas psihološko najlažja tekma, saj so totalni favoriti. Poskušali bomo dati vse od sebe, trudili se bomo igrati svojo igro in poskušali presenetiti," je pred dvobojem z branilci naslova sicer razmišljal kapetan Slovenije Vid Kavtičnik.

V slovenskih vratih je tokrat tekmo začel Urban Lesjak, obe moštvi pa sta zapravili prva napada. Mreži sta tako mirovali skoraj tri minute, nato pa je Slovenijo v vodstvo popeljal Borut Mačkovšek. Lesjak je tekmo odprl s tremi obrambami, zaustavil je tudi eno sedemmetrovko, kljub izključitvi Blaža Blagotinška pa so tako slovenski rokometaši povedli s 3:1 in nato s 4:2. Nemčija je v prvih desetih minutah in pol imela na voljo kar štiri sedemmetrovke, a so bili nemški strelci le polovično uspešni.

V 14. minuti je Blaž Janc ukradel žogo, stekel v protinapad in zadel za 6:3 in prisilil nemškega selektorja Christiana Prokopa v minuto odmora. A ta ni pomagala, Lesjak je z nogo zaustavil še en strel, Miha Zarabec pa po samostojnem prodoru dosegel že svoj tretji zadetek za 7:3. Sledila je še peta najstrožja kazen za Nemčijo, ob tej pa tudi izključitev Matica Suholežnika. 

rokomet evropsko prvenstvo 2018 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Razlika je po zaslugi Mačkovška, ki je dosegel dva zadetka, ostajala enaka (9:5), še večjo prednost Slovencev pa je najprej preprečila vratnica, ki jo je zatresel Kavtičnik. A tudi okvir gola ni zaustavil slovenskega naleta, po prvih zadetkih kapetana in Marka Bezjaka se je nato na semaforju izpisal izid 12:7. Nemška klop je še enkrat zahtevala odmor.

Ob odlični obrambi, ki jo je še vedno dopolnjeval izjemni Lesjak, se ni izplačala tudi nemška igra brez vratarja, po uspešni sedemmetrovki Janca pa je Slovenija v zadnje tri minute prvega polčasa krenila s 14:8. Nemci so nekaj sekund pred odhodom na glavni odmor prednost tekmeca znižali na pet golov (10:15). Pred tem je bil izključen Bezjak.

Slabše se je za Vujovićevo četo začel drugi del. Nemci so še naprej igrali s sedmimi možmi v polju in prihajali do strelov z desnega krila (15:12). Ob izključitvi Zarabca je zadel Blagotinšek, nato pa je bil prvič na tekmi uspešen še Žiga Mlakar. Ta si je nato prislužil novo kazen dveh minut, Uwe Gensheimer pa je po odvzeti žogi kaznoval slovensko igro brez vratarja (17:15).

Z goloma sta odgovorila Janc in Kavtičnik (19:15), nato pa sta Slovence presekala litovska sodnika. Najprej sta videla prekršek slovenskega kapetana, ki se najverjetneje ni niti dotaknil Nemca, ga izključila, dosodila sedemmetrovko, hkrati pa si je zaradi ugovarjana dve minuti kazni prislužila tudi klop. Sledil je še prekršek v napadu, pa nova sedemmetrovka za Nemčijo za 19:18, ob prednosti dveh igralcev pa so Nemci prišli tudi do izenačenja.

Za 20:19 je zadel Zarabec, Kavtičnik pa si je vidno znerviran prislužil novo izključitev. Pri izidi 20:20 je nato žogo ob sedemmetrovki v prečko poslal Janc, v 51. minuti pa so Nemci prvič na tekmi tudi povedli. Bezjak je izenačil, nato pa je Janc zapravil še en strel s sedmih metrov. Po obrambi Matevža Skoka je Slovenija vseeno povedla, na šestih metrih se je odlično znašel Darko Cingesar, v naslednjem napadu pa je obrambo preigral še Zarabec (23:21). A tudi Nemčija je odgovorila z dvema zadetkoma. Do konca je ostala še dobra minuta, Vujović pa je vzel minuto odmora.

Sledil je nov prodor Zarabca, ki so ga nasprotniki zaustavili s prekrškom, sedemmetrovko pa je v gol spremenil Kavtičnik. Nemčija je 25 sekund pred zadnjim piskom sirene vzela minuto odmora. Ta je bila uspešna, sledilo je izenačenje, a tudi hitro izvajanje s sredine za Slovenijo, Janc pa je pet sekund pred koncem zadel za 'zmago' s 25:24.

Zadnjo besedo pa so imeli sodniki, ki so si kar nekaj časa vzeli za ogled zadnje akcije, nato pa je Blagotinšek dobil rdeči karton, ker je oviral tekmeca pri izvajanju centra, Nemci pa strel s sedmih metrov za 25:25.

Evropsko prvenstvo, skupina C, 2. kolo:

Slovenija : Nemčija  25:25 (15:10)

Komentarjev 5
  • grega22 01:55 16.januar 2018.

    evo gremo jih klicat pa naj jim zvoni telefon 24ur na dan Tel.: +43-1-80 151 /0 Fax: +43-1-80 151 /149

  • gregor51 21:31 15.januar 2018.

    office@eurohandball.com...pisat gor tem svinjurjem

  • 1111 20:14 15.januar 2018.

    SRAMOTA ZA ROKOMET!!!!!!!!

Sorodne novice