Šport
159 ogledov

V Washingtonu opustili sporno ime in iščejo novega

Washington Redskins Epa
Redskins oziroma v prevodu Rdečekožci velja za svojevrstno žaljivko za ameriške praprebivalce.

Moštvo ameriškega nogometa v ligi NFL Washington Redskins je danes uradno odstranilo ime kluba Redskins oz. Rdečekožci. Ime je v zadnjem času postalo tarča borcev za pravice temnopoltih in borcev proti rasnemu razlikovanju, zaradi česar je po desetdnevnem razmisleku klub podal izjavo, v kateri se je odrekel imenu.

Redskins oziroma v prevodu Rdečekožci velja za svojevrstno žaljivko za ameriške praprebivalce. Podjetje FedEx, po katerem se po vložku 200 milijonov dolarjev imenuje tudi stadion ekipe, je v tednih protestov zaradi rasne diskriminacije od Washingtona zahtevalo spremembo imena. To je bilo uveljavljeno leta 1933, takrat še kot Boston Redskins. Leta 1937 se je franšiza preimenovala in preselila v ameriško prestolnico.

O menjavi imena sicer razmišljajo tudi pri baseballskem moštvu Cleveland Indians.

"Zdaj uradno začenjamo postopek menjave imena. V tem procesu želimo delovati v okviru želja naših sponzorjev in navijačev. Zato sporočamo, da bomo po koncu postopka upokojili ime Redskins ter naš logotip," so trikratni prvaki lige NFL zapisali v današnji izjavi za javnost.

Z novim imenom in logotipom, ki ju bodo izbrali v naslednjih tednih, želijo še naprej predstavljati bogato zgodovino kluba in postaviti temelje za nadaljnje delovanje franšize v naslednjih 100 letih, so še dodali v izjavi za javnost.

Phillip Banks Šokanten posnetek Šport Heroj! V zraku ujel otroka odvrženega z vrha goreče zgradbe
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.