Šport
7600 ogledov

V ZDA aretirali slovenskega olimpijca, grozi mu 30 let zapora

aretacija aretiran lisice Shutterstock
Oseminštiridesetletnika so prijeli zaradi suma bančnih prevar.

V ZDA so v ponedeljek aretirali 48-letnega nekdanjega olimpijskega umetnostnega drsalca iz Slovenije Luko Klasinca in ga obtožili bančnih prevar v zvezi s posojili podjetjem med pandemijo covida-19. Zvezna tožilka na Manhattnu Audrey Strauss trdi, da je skušal s ponarejenimi dokumenti priti do več kot 1,5 milijona ameriških dolarjev pomoči.

Zvezno tožilstvo ga je obtožilo bančne prevare in kraje identitete, ker naj bi skušal nezakonito pridobiti ameriška proračunska sredstva za svoje podjetje, ki po svetu organizira razvedrilne prireditve povezane z aktivnostmi na ledu. Za bančno prevaro je v ZDA najvišja zagrožena kazen 30 let zapora.

"V času, ko so majhna ameriška podjetja trpela zaradi pandemije covida-19, je Klasinc skušal priti do denarja s prevaro. Njegove načrte smo zaustavili in sedaj bo odgovarjal za svoje domnevne predrzne laži," je sporočila tožilka Straussova.

luka klasinc | Avtor: Print Screen Print Screen
Tožilstvo trdi, da je Klasinc dobil skoraj 1,6 milijona dolarjev pomoči za svoje podjetje, kar je potem nakazoval v Mehiko, Indijo in na Kitajsko.

Klasinčeve račune so zamrznili že septembra lani, ko so se njegove transakcije banki zazdele sumljive. Klasinc je potem pisal banki, naj mu račune ponovno odpre, ker je le opravljal plačila poslovnim partnerjem in dobaviteljem opreme.

"Posojila, ki jih je med pandemijo dajala uprava za drobno gospodarstvo, so bila namenjena pomoči podjetjem zaradi pandemije. Vedno znova pa vidimo primere zlorabe tega programa. Preiskali bomo vse in tisti, ki so program zlorabljali za osebno korist, bodo odgovarjali," je po aretaciji Klasinca izjavil vodja ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) v New Yorku William Sweeney mlajši.

Obtožni predlog navaja, da je Klasinčevo podjetje BOB77 okrog leta 2019 odprlo tri poslovne bančne račune z mednarodno finančno ustanovo, ki je navedena le kot "Bank-1". Med julijem in septembrom 2020 je na tri račune od zvezne uprave za drobno gospodarstvo prišlo 11 posojil v skupni vrednosti 1.595.800 ameriških dolarjev. Šlo je za posojila, ki jih je zvezna vlada namenila majhnim podjetjem za preživetje v času krize zaradi pandemije covida-19. Ta posojila so bila v večini primerov nepovratna.

V istem obdobju je nato sledilo več nakazil sredstev z računov mednarodnim prejemnikom. Neimenovana banka je posumila na prevaro in je zamrznila vse tri račune BOB77 in Klasinca povprašala o aktivnostih. Klasinc naj bi nato poslal ponarejeno pismo ameriške uprave za drobno gospodarstvo in s tem skušal prepričati banko, da račune odmrzne, trdi tožilstvo.

Klasinc je 31. maja preko Istanbula osebno prišel v ZDA in se trikrat oglasil v Bank-1, kjer je uradnike skušal prepričati, da je šlo za investicije, ki niso povezane s posojili. Uradniki Bank-1 so ga prijavili FBI, ki ga je aretiral, preden se je vkrcal na letalo proti Istanbulu z letališča Newark v New Jerseyju.

Omenjena banka je ameriški upravi za drobno gospodarstvo že vrnila 848.000 dolarjev, ki so ostlai na treh blokiranih Klasinčevih računih.

Klasinc se v torek na zveznem sodišču na Manhattnu ni izrekel o krivdi ali nedolžnosti. Njegova odvetnica iz društva za pravno pomoč Federal Defenders of NYC obtožb ni komentirala.

Luka Klasinc je bil član olimpijske reprezentance leta 1992 v francoskem Albertvillu, kjer je zasedel 26. mesto v umetnostnem drsanju.

 
Komentarjev 5
 • JZekspert 10:46 10.junij 2021.

  Baje, da je povsod goljufal, to se je dolgo govorilo. Slaba karma, tudi ime Lucky Luke za tisto drsanje je neposrečeno, stripovski kavboj je zasvojen kadilec, ne športnik, kar nikakor ne more biti dobra popotnica za otroke in rekreativni šport. ...prikaži več Pri nas sicer nikomur ne seže do tega, da bi kaj takega v kali zatrl, čeprav kajenje ubije 3.600 ljudi vsako leto in se ta trda droga redno in namerno prodaja otrokom, vedno znova pa najdejo take Klasince, ki to še promovirajo, nalašč ali iz nevednosti...

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 15:28 09.junij 2021.

  Ni čudno, da smo v samem svetovnem vrhu, kar se korupcije tiče, če zdaj že umetnostni drsalci Ameriko nategujejo. Kaj bi šele bilo, če bi bil profi prevarant.

 • Kirka 15:19 09.junij 2021.

  Je imel smolo, v ZDA bo dobil vsaj 20 let. Pri nas, kjer imajo edino lopovi in kriminalci pravice, bi dobil kakšno leto pogojno, če bi bil član SDS-a pa bi bil oproščen in nagrajen s kakšno dobro službo. Mogoče ...prikaži več bi postal finančni svetovalec PV.