Šport
10 ogledov

Fak ostal tik pod stopničkami; Svendsen ugnal Fourcada

Svendsen Fourcade moški biatlon skupinski start 15 km Soči 2014
1/7
Reuters
Dvakrat odloženo tekmo je dobil Emil Hegle Svendsen, v fotofinišu je ugnal Martina Fourcada. Norvežan je tako dobil obliž na rane iz preteklih tekem v kompleksu Laura. Tretji je bil Čeh Ondřej Moravec, ki je imel 15 sekund prednosti pred četrtouvrščenim Jakovom Fakom.

Tekma s skupinskim startom za moške bi se morala odviti že v nedeljo. Organizatorji so tekmovanje sprva za eno uro prestavili, a so svojo odločitev hitro spremenili in začetek odložili na ponedeljkov termin (7.00). Vendar vreme tudi takrat ni dovoljevalo tekme, tako da se je vodstvo tekmovanja odločilo, da preizkušnjo prestavi na današnji dan (11.30). Tekma na 15-kilometrski razdalji se je začela s 15-minutno zamudo.

V finišu je Emil Hegle Svendsen ugnal Martina Fourcada (Francoz se tako ni uspel izenačiti z Darjo Domračevo, ki je v Sočiju osvojila tri zlate kolajne), tretji je bil Čeh Ondřej Moravec (+13,8), četrti pa Jakov Fak (+28,1). Norvežan in Čeh sta zadela vseh 20 tarč, Francoz je zgrešil enkrat, Fak pa dvakrat.

Svendsen se je po štirih razočaranjih v Krasnaji Poljani, ko je ostal brez kolajne, le okitil s tako želenim odličjem. Razočarali so Rusi, pa tudi Nemci in Avstrijci. Ole Einar Bjørndalen je s šestimi zgrešenimi streli končal na končnem 22. mestu med 30 biatlonci.

Jakov na polovici na osmem mestu

Edini slovenski predstavnik Jakov Fak je na prvo streljanje prišel z glavnino in pokril vseh pet tarč. Na prvem vmesnem času je biatlonec iz Mrkopalja zasedal 10. mesto, za vodilnim Antonom Šipulinom je zaostajal za 8,2 sekunde. Dvakrat je zgrešil Ole Einar Bjørndalen, brezhiben ni bil niti dvakratni zmagovalec iz Sočija - Martin Fourcade.

Na drugem streljanju je Fak enkrat zgrešil, a kljub temu pridobil dve mesti (+23,2). Na dobri poti do svoje prve kolajne je bil Emil Hegle Svendsen, ki se je po natančnem drugem strelskem nastopu prebil v ospredje.

Svendsen povedel, Fak drugič zgrešil

Svendsen je tudi s prvim streljanjem v stoječem položaju opravil idealno in vodil na vmesnem času, tik za petami mu je sledil Čeh Ondřej Moravec. Potem, ko sta bila oba spet petkrat natančna, sta se pod vrh prebila tudi Fourcade in Bjørndalen, ki sta z nekaj več kot desetimi sekundami zaostanka zasedala tretje oz. četrto mesto. Fak je en strel spet poslal mimo tarče in padel na 12. mesto s polminutno zamudo.

Fak se je priključil skupini za vodilno četverico. Fourcade in Bjørndalen sta ujela Moravca in Svendsna in omenjena četverica je skupaj prišla na zadnje streljanje. Francoz, Čeh in Norvežan so zadeli vse strele in si že zagotovili odličja, o katerih se je odločalo v zadnjem krogu. Dvajset sekund zadaj je bil Jakov Fak, ki se je s petimi natančnimi streli prebil na četrto pozicijo.

Fak ni zmogel ogroziti prve trojice

Fak se v zadnjem krogu ni uspel približati prvim trem, razlika se je na zadnjem vmesnem času povzpela do 25 sekund. Svendsen in Fourcade sta se znebila Moravca in v ciljnem sprintu odločila o dobitniku zlate kolajne. Na ciljni ravnini je Svendsen napadel in zlomil odpor Fourcada, ki pa bi Norvežana skoraj presenetil s podaljšanim korakom pred ciljno črto. Moravec je s 13,8 sekunde zaostanka osvojil bron, Fak je osamljen pritekel na četrto mesto (+28,1).

Skupinski start, izidi:

1. Emil Hegle Svendsen (Nor) 42.29,1
2. Martin Fourcade (Fra) +0,0
3. Ondřej Moravec (Češ) +13,8
4. Jakov Fak (Slo) +28,1
5. Jevgenij Garaničev (Rus) +56,2
6. Fredrik Lindstroem (Šve) +1.01,4
7. Dominik Landertinger (Avt) +1.03,7
8. Johannes Thingnes Boe (Nor) +1.05,1
9. Brendan Green (Kan) +1,09,2
10. Jean-Philippe Le Guellec (Kan) +1.12,5
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.