Šport
32 ogledov

Van Gaal: "Welbeck ni zabijal dovolj"

Radamel Falcao Daley Blind Louis van Gaal Manchester United EPA
Trener Manchester Uniteda je dejal, da je klub prodal angleškega reprezentanta, ker ni dosegel toliko golov kot Robin van Persie in Wayne Rooney.

Londonski Arsenal je na zadnji dan prestopnega roka od Manchester Uniteda odkupil pravico do uslug Dannyja Welbecka za dobrih 20 milijonov evrov. Selitev 23-letnega napadalca je na Otoku dvignila precej prahu, trener Rdečih vragov Louis van Gaal pa je v četrtek branil svojo odločitev, da Welbecka, produkt Unitedove mladinske šole, proda rivalu, s katerim naj bi se boril za vrh angleškega nogometa.

"V prvi ekipi je igral tri leta, a ni imel takšne statistike kot Robin van Persie in Wayne Rooney. In takšen standard se zahteva pri Unitedu," je dejal Van Gaal in obenem pojasnil, da namerava ekipo dopolniti z mladimi igralci. "To je bil razlog, da smo ga pustili oditi. En razlog je bil prihod Falcaa, drugi pa to, da damo priložnost mladim. Takšna je politika kluba in zato tudi sem tukaj," je nadaljeval nizozemski strateg.

V Švici zasenčil Rooneya

Mnogi nekdanji igralci Uniteda (Phil Neville, Paul Scholes, Gary Neville, Rio Fedinand ...) so obžalovali odhod Welbecka tudi zato, ker je bil zadnji v Manchestru rojeni nogometaš v prvi ekipi Rdečih vragov. Skavte Uniteda je navdušil že pri šestih letih, v akademijo se je vpisal pri osmih. Skupno je na 142 tekmah za United dosegel 29 golov, težko pa bi rekli, da Welbeck pri 23-ih ni mlad. 

Ob omembi Welbeckovega učinka je Van Gaal morda pozabil dodati, da je pogosto vstopal s klopi, lani pa je pogosto igral tudi na zanj netipičnem položaju krila. Bolj uspešen je v reprezentanci, kjer je na 28 tekmah dosegel 10 golov, tudi oba na uvodni tekmi Anglije v kvalifikacijah za Euro 2016, ko so izbranci Roya Hodgsona zmagali v Švici (2:0).

Šest prišlekov, ostali iz akademije

Na četrtkovi novinarski konferenci sta bila uradno predstavljena Radamel Falcao in Daley Blind, Van Gaal pa je večkrat poudaril, da bo njegova usmeritev takšna, da bodo priložnost dobivali neuveljavljeni igralci. Potem, ko je v prestopnem roku ob Falcau in Blindu pripeljal še Luka Shawa, Anderja Herrero, Marcosa Roja in Ángela di Marío, se takšne napovedi zdijo precej nerealne.

"Odšlo je 14 nogometašev, pripeljali smo jih šest. To pomeni, da je v ekipi še nekaj prostih mest, ki so namenjena mladim. Vedno sem bil pripravljen dati priložnost mladih, to sem že storil v letošnji sezoni. Toda priložnost morajo izkoristiti. Možnost pa imajo in vsi se morajo tega zavedati," je še povedal 63-letni nizozemski trener.

Ne more prehvaliti Falcaa

Veliko pozornosti je bilo razumljivo namenjene Falcau. Slednjega bo United po letošnji posoji naslednje leto lahko odkupil za 55 milijonov evrov, že za enoletno posojo je angleški klub odštel zajetno vsoto. "Gre za nov proces, novo ekipo. Rad bi sodeloval pri tem projektu. Vsak igralec bi rad igral v Ligi prvakov. Letos to v Manchestru ne bo mogoče, toda smo samozavestni, da se lahko tja uvrstimo prihodnjo sezono," je svoja pričakovanja strnil Kolumbijec.

Van Gaal kar ni mogel prehvaliti bivšega napadalca Monaca. "Ko pogledate njegovo statistiko, je neverjetna. Danes je na treningu dobil eno žogo in končala je v golu. Toda ko to govorim, mu ustvarjam dodaten pritisk. Vem, da je težko iz drugega kluba priti v Manchester United in začeti nov proces," je zaključil Nizozemec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.