Šport
79 ogledov

Veselo bo, 42 kondomov na olimpijca

Zivljenje 25.11.13, kondomi, kontracepcija, preventiva, foto: shutterstock Shutterstock
Po številu razdeljenih kondomov bodo olimpijske igre očitno zelo živahne.

Sedemnajst dni, 10.500 športnikov, 33 prizorišč in ... 450.000 kondomov. Tudi po olimpijskih standardih je 42 kondomov na osebo precej veliko. Številka camisinhas (malih srajčk v brazilskem slengu, op. p.) je trikrat večja kot v Londonu pred štirimi leti, ko so športnikom razdelili 'le' 150.000 kondomov.

"Gre za izjemno visoko številko. A vse skupaj je daleč od tega, da bi bile olimpijske igre orgija za športnike. Gre za ljudi, ki se pripravljajo na to, da bi dosegli najboljše športne dosežke v svojem življenju," je število omenjenih pripomočkov ocenil dobitnik zlate in srebrne olimpijske kolajne v veslanju Zac Purchase, ki je sicer kariero sklenil leta 2015.

Številka je tako visoka, saj bodo ob 175.000 paketih lubrikantov prvič podelili tudi 100.000 kondomov za ženske, organizatorji pa so previdni tudi zardi virusa Zika. Britanski športniki so pred odhodom v Rio prejeli navodila za varno spolnost, Avstralci pa bodo v Brazilijo pripotovali tudis posebnimi protivirusnimi kondomi, ki naj bi jim ponujali dodatno zaščito.

Na prostem ni dovoljeno

Leta 1988 so v Seulu podelili 8.500 kondomov, nekatere pa so nato našli na strehah olimpijskih prebivališč, zato so kasneje pri olimpijski zvezi prepovedali seks na prostem. Od takrat dalje je število kondomov poskočilo višje kot najboljši skakalci v skoku v višino. Že v Barceloni jih je bilo na voljo 90.000, v Atlanti le puritanskih 15.000, v Sydneyu pa so sprva začeli s številko 70.000, vendar so jih do konca iger nabavili še 20.000, ker jih je začelo primanjkovati. V Atenah je podjetje Durex doniralo 130.000 kondomov, da "bi olajšalo učinkovitost najboljših športnikov na športnih prizoriščih in tudi drugje".

Avstralski strelec Mark Russell je olimpijske igre opisal kot "najbolj s testosteronom nabito mesto na zemlji." Purchase se s tem ne strinja: "Vse skupaj je zelo mirno med tekmovanji." Kaj pa potem? "Veliko je proslavljanj, a je vse skupaj precej kontrolirano," pravi nekdanji veslač.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.